Jangan Tahan Kencing Semasa Hamil, Ini Berbahaya

Donna

Perubahan hormon yang berlaku semasa hamil boleh menyebabkan ibu hamil lebih kerap membuang air kecil. Keadaan ini kadangkala menyukarkan ibu hamil pilih untuk menahan air kencing anda. Malah, menahan air kencing adalah berisiko untuk janin. Apakah bahayanya? Semak penjelasan lengkap di bawah.

Mengapa menahan air kencing semasa mengandung berbahaya?

Kerap membuang air kecil semasa hamil adalah keadaan normal yang berlaku semasa hamil. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku dalam badan.

Selain itu, tubuh wanita hamil juga membuatkan buah pinggang bekerja lebih keras untuk mengeluarkan bahan-bahan yang tidak berguna dari badan. Inilah yang menyebabkan ibu hamil kerap membuang air kecil.

Apabila janin membesar di dalam rahim, pundi kencing juga menjadi semakin tertekan dan membuatkan ibu hamil lebih kerap membuang air kecil.

Namun, tahukah anda menahan air kencing tidak digalakkan terutamanya bagi ibu hamil? Wanita hamil yang kerap menahan kencing berisiko mengalami masalah kesihatan seperti: jangkitan saluran kencing (UTI).

Lebih kerap anda menahan air kencing, lebih banyak wanita hamil akan meningkatkan risikonya untuk mengalami jangkitan saluran kencing semasa hamil.

Hubungan antara menahan air kencing dan menyebabkan jangkitan saluran kencing

Apabila menahan air kencing, bakteria dan najis akan tinggal lebih lama di kawasan pundi kencing dan saluran kencing ibu hamil. Ini boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria di kawasan tersebut dan mencetuskan jangkitan saluran kencing.

Jangkitan saluran kencing kadangkala timbul tanpa gejala dan hanya ditemui selepas pemeriksaan. Beberapa gejala biasa jangkitan saluran kencing termasuk:

  • Demam.
  • Pening dan muntah.
  • Sakit ketika membuang air kecil.
  • Sakit pelvis ketika membuang air kecil.

Bagi wanita hamil yang pernah mengalami jangkitan saluran kencing, keadaan ini cenderung berulang semasa hamil.

Bahaya Jangkitan Saluran Kencing Semasa Kehamilan

Kerap buang air kecil semasa mengandung sebenarnya adalah perkara biasa. Jika dirawat dengan betul, keadaan ini tidak akan membahayakan anda atau janin dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, jika jangkitan saluran kencing tidak dirawat dengan betul, wanita hamil berisiko dijangkiti jangkitan buah pinggang.

Jangkitan buah pinggang ini boleh menyebabkan beberapa komplikasi dalam kehamilan. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan bayi dengan berat lahir rendah.

Oleh itu, rawatan jangkitan saluran kencing perlu dilakukan dengan sewajarnya. Doktor biasanya akan menetapkan antibiotik untuk merawat keadaan ini.

Doktor boleh menetapkan antibiotik dalam 3-7 hari. Jangan risau, menggunakan antibiotik untuk merawat jangkitan saluran kencing cenderung selamat untuk janin.

Namun, segera dapatkan nasihat doktor jika anda mengalami simptom tertentu selepas menggunakan antibiotik, contohnya demam, loya, muntah, kontraksi dan sakit di bahagian bawah perut.

Selain itu, pemeriksaan juga perlu dijalankan sekiranya gejala jangkitan saluran kencing tidak bertambah baik selepas menggunakan antibiotik.

Fasa Kencing Bagi Ibu Hamil Mengikut Umur Kehamilan

Potensi bahaya menahan air kencing semasa mengandung tidak boleh diabaikan. Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada fasa kencing berikut mengikut umur kehamilan:

Pada awal kehamilan, wanita hamil mungkin sudah merasakan peningkatan keinginan untuk membuang air besar. Bukan sahaja kerap membuang air kecil, gejala lain seperti loya dan muntah semasa hamil (sakit pagi) juga boleh dirasai.

Aduan yang berlaku sebagai gejala awal kehamilan berlaku akibat perubahan hormon semasa kehamilan. Perubahan sedia ada menyebabkan pengaliran darah dan cecair dalam badan ibu hamil meningkat.

Akhirnya, buah pinggang akan bekerja lebih keras daripada biasa dan mengeluarkan lebih banyak air kencing.

Selain itu, rahim juga mula membesar pada trimester awal kehamilan. Ini membuatkan rahim menekan pundi kencing sehingga keinginan untuk membuang air kecil meningkat.

Pada trimester kedua kehamilan, gejala kehamilan yang mengganggu telah mula berkurangan. Anda juga akan berasa lebih selesa memasuki tempoh ini.

Anda tidak akan merasa perlu membuang air kecil sekerap sebelum ini. Sebabnya, rahim akan mula naik ke dalam rongga perut supaya tidak terlalu menekan pundi kencing.

Dorongan untuk membuang air kecil kemungkinan besar akan berlaku lagi apabila memasuki fasa ini. Ini berlaku kerana rahim membesar dan menolak pundi kencing.

Dalam fasa ini, kebanyakan wanita hamil sebenarnya kesukaran menahan air kencing. Selain itu, kekerapan membuang air kecil dan isipadu air kencing juga akan meningkat.

Kebanyakan wanita hamil mungkin mengalami kesukaran menahan air kencing. Selain itu, kekerapan membuang air kecil dan isipadu air kencing juga akan meningkat.

Untuk mengurangkan kekerapan membuang air kecil, anda boleh mulakan dengan mengehadkan pengambilan kafein dan mengurangkan jumlah air yang anda minum sebelum tidur.

Walaupun begitu, pastikan keperluan cecair ibu hamil dipenuhi setiap hari. Sebabnya, orang yang kurang minum air lebih berisiko mendapat jangkitan saluran kencing.

Jika anda mendapati darah dalam air kencing anda atau gatal-gatal dan sakit semasa membuang air kecil, segera dapatkan nasihat doktor. Gejala ini boleh menunjukkan jangkitan saluran kencing.

Tags

Related Post

Leave a Comment