Ini Faedah Bercium untuk Pasangan Yang Berkahwin!

Donna

ini-faedah-bercium-untuk-pasangan-yang-berkahwin

Bukan sahaja bermanfaat untuk perhubungan, ciuman juga bagus untuk kesihatan tau

Banyak kajian dalam psikologi mengatakan bahawa sentuhan fizikal seperti berpelukan, bercium, berjabat tangan boleh mengeratkan hubungan sesama manusia.

Ramai orang mentafsirkan ciuman dan pelukan sebagai satu bentuk menyatakan rasa sayang.

Ia bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan suami isteri, siapa sangka bercium juga memberi impak positif kepada kesihatan tubuh badan.

Salah satu kebaikan berciuman yang boleh anda rasai ialah membakar kalori 2-6 kalori seminit semasa bercium. Walaupun ia tidak banyak, ia pasti cara yang paling menyeronokkan untuk membakar kalori.

Dalam berikut, Donna.com.my telah meringkaskan 6 faedah lain berciuman yang boleh anda dan pasangan rasai!

1. Menjadikan awet muda

Seperti yang didedahkan oleh beberapa kajian bahawa pasangan suami isteri yang kerap bercium diisytiharkan mempunyai hayat 5 tahun lebih lama berbanding mereka yang jarang mencium pasangannya.

Kenapa boleh panjangkan umur? Ini kerana ciuman boleh meningkatkan tahap hormon baik dalam darah, sekali gus menjadikan anda dan pasangan lebih sihat dan hidup lebih lama.

Aduh! kalau inilah faedahnya, anda dan pasangan pasti akan kerap melakukannya, ya.

2. Melegakan tekanan

Apabila anda mengalami tekanan, anda boleh satu cara yang berkesan untuk menghilangkan tekanan iaitu mencium pasangan anda.

Selepas itu, anda pasti akan berasa lebih tenang.

Ya, seperti beberapa kajian, ciuman telah ditunjukkan dapat mengurangkan ketegangan dan kebimbangan yang disebabkan oleh hormon stres kortisol.

Jadi, apabila anda bercium, hormon ini akan berkurangan dan digantikan dengan hormon yang boleh membuatkan anda berasa lebih baik dan gembira iaitu hormon oksitosin.

3. Menjaga kesihatan jantung

Siapa sangka, ternyata bercium juga boleh menurunkan tekanan darah dan kolestrol tau.

Salah satu punca penyakit jantung adalah disebabkan oleh tekanan dan peningkatan tekanan darah.

Apabila bercium, jantung dan nadi akan mengepam dengan betul. Pada masa yang sama, tekanan darah berkurangan akibat pelebaran saluran darah.

Oleh itu, mengapa bercium boleh mengekalkan kesihatan jantung anda.

Berkaitan:

4. Meningkatkan imuniti

Tahukah anda bertukar-tukar air liur boleh meningkatkan sistem imun?

Ini juga telah dibuktikan oleh penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Medical Hypotheses yang mendedahkan bahawa ciuman boleh meningkatkan imuniti wanita daripada virus Cytomegalovirus.

Virus ini merupakan salah satu virus yang berbahaya apabila melibatkan ibu hamil, kerana ia boleh menyebabkan kecacatan pada bayi.

Oleh itu, kemungkinan pertahanan badan anda akan menjadi lebih kuat berkat bakteria dalam air liur dan meningkatkan keupayaan tubuh untuk mempertahankan diri daripada penyakit virus.

5. Awet muda dan panjang umur

Ciuman bibir yang dilakukan dengan penuh ghairah boleh membuatkan otot di sekeliling muka berfungsi.

Akibatnya, muka dan leher akan terasa lebih tegang.

Selain itu, pasangan suami isteri yang kerap bercium dikatakan hidup 5 tahun lebih lama berbanding pasangan yang jarang mencium pasangannya.

Ini kerana ciuman boleh meningkatkan tahap hormon baik dalam darah, sekali gus menjadikan anda lebih sihat dan hidup lebih lama.

6. Pastikan mulut anda bersih

Menurut sesetengah pakar, bercium boleh membantu menjaga kebersihan mulut tau.

Berciuman mencetuskan pengeluaran air liur yang berguna melawan bakteria, virus dan kulat dalam rongga mulut yang melakukannya.

Keadaan ini boleh mengurangkan risiko pembentukan plak di dalam mulut. Jika plak dalam mulut berkurangan bermakna kerosakan gigi juga akan berkurangan.

Tetapi itu tidak bermakna anda malas untuk menggosok gigi setiap hari. Kerana ciuman tidak dapat menggantikan peranan memberus gigi anda.

Jadi, jangan lupa cium pasangan anda hari ini, Mak!

Related Post

Leave a Comment