Chef TikTok melancarkan restoran Los Angeles kehidupan sebenar selepas kejayaan maya

Donna

LOS ANGELES, 25 Julai — Tue Nguyen menjadi bintang TikTok dengan menyiarkan video dirinya memasak masakan Vietnam semasa wabak itu.

Dengan penutupan berakhir, chef muda itu telah melompat dari alam maya ke dunia nyata untuk membuka restoran pertamanya berhampiran Los Angeles.

“Saya rasa itu selalu seperti mimpi,” Nguyen, 25, memberitahu AFP baru-baru ini di Di Di, restorannya di pinggir bandar Hollywood Barat yang meriah.

“Tetapi… sejujurnya saya tidak tahu ia akan datang secepat ini.”

Nguyen menghadiri sekolah masakan untuk mempelajari asas kraf itu, tetapi berkata dia benar-benar menguasai gastronomi apabila dia memanfaatkan warisannya.

“Saya benar-benar tidak belajar memasak sehinggalah… saya benar-benar melihat kembali apa yang saya dibesarkan. Dan itulah rasa masakan ibu saya.”

Nguyen, yang berhijrah ke Amerika Syarikat dari Vietnam bersama keluarganya semasa kecil, memuji ibu dan bapa tirinya sebagai pengaruh utamanya di dapur.

“Mereka mengingatkan saya setiap kali saya berada di dapur untuk memasak, membuat makanan yang enak dan mempercayai citarasa anda,” kata Nguyen.

‘Cari citarasa saya di dapur’

Dikenali di media sosial sebagai @TwayDaBae, Nguyen mula-mula mula menyiarkan mukbang, atau video di mana orang ramai menstrim sendiri makan.

Tetapi video masakannya yang menjadikan dia benar-benar popular di platform seperti TikTok.

Nguyen mula menyiarkan di media sosial hanya untuk keseronokan, tetapi dia dengan cepat melihat bahawa orang ramai mempunyai selera makan bukan sahaja untuk makan tetapi juga untuk belajar mencipta semula makanan itu sendiri.

“Dan ketika itulah saya sedar okey… saya akan mengambil peluang ini sebagai cara untuk saya bukan sahaja belajar tetapi juga berkembang seperti gaya memasak saya… dan mencari citarasa saya di dapur.”

Tidak seperti cef lain yang meningkat kepada kemasyhuran restoran sebelum mereka menjadi selebriti media, Nguyen mencuba pendekatan sebaliknya dan mula membawa hidangan dalam taliannya ke dunia nyata di tempat restoran pop timbul.

Lokasi penampilan pertamanya adalah tempat dia kemudiannya membuka Di Di.

Dengan ratusan ribu pengikut di Instagram, YouTube dan TikTok serta berjuta-juta suka pada videonya, Nguyen tidak fikir berkongsi resipinya dengan dunia akan menjejaskan perniagaan restorannya.

“Kebanyakan kali resipi saya dalam talian sangat mudah untuk diikuti,” kata Nguyen.

“Di sini,” kata Nguyen tentang Di Di, “ia lebih digilap.”

‘Kisah saya, hati saya’

Dipenuhi dengan kerusi berlengan besar dan lampu emas serta dihiasi dengan tumbuhan tropika, Di Di — frasa Vietnam untuk “Jom” — membuka pintunya pada hari Khamis.

Nguyen, yang menjaga setiap perincian di Di Di, menggambarkan gaya memasaknya sebagai gabungan teknik yang dipelajarinya di sekolah masakan dan rasa masakan ibunya yang dibesarkan.

Nguyen berharap jenama peribadi ini akan membantunya berjaya dalam kancah gastronomi Los Angeles yang kompetitif.

“Saya ada cerita saya. Saya ada hati saya. Itulah yang menjadikan tempat ini istimewa, katanya.

“Restoran ini adalah tentang hanya meraikan budaya yang membesarkan saya dan gambar yang sangat saya banggakan.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment