Pakar perubatan memberi amaran agar tidak meminum detergen dobi Borax, trend ‘detoks’ terkini TikTok (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 25 Julai — TikTok telah mencetuskan banyak ‘trend cabaran kesihatan’ yang melibatkan pengambilan bahan kimia biasa isi rumah, daripada berberin hingga apetamin.

Yang terbaru ialah Borax, serbuk pencuci pakaian yang diharamkan dalam produk makanan Amerika, Berita NBC dilaporkan.

Pencipta TikTok telah berkongsi video daripada mereka menambah Borax ke dalam air minuman mereka, mendakwa ia boleh membantu dengan keradangan dan sakit sendi sebagai ‘detoksifikasi’.

Pencipta mendakwa bahawa Borax diperbuat daripada boron, bahan kimia biasa yang terdapat dalam multivitamin tetapi pakar kesihatan telah menafikan ia selamat untuk dimakan.

Menurut pakar toksikologi National Capital Poison Centre dan pengarah perubatan bersama Dr Kelly Johnson-Arbor, ia boleh menyebabkan kerengsaan perut dan ‘muntah biru-hijau’ atau cirit-birit jika tertelan.

Penggunaan boraks juga boleh menyebabkan anemia dan sawan dalam jangka masa panjang, dan merendam di dalamnya boleh menyebabkan ruam yang teruk.

“Tidak ada apa-apa untuk menyokong penggunaan boraks pada manusia untuk keradangan atau pengurangan tekanan oksidatif atau apa-apa seperti itu,” kata Johnson-Arbor. Berita NBC.

Johnson-Arbor adalah sebahagian daripada kumpulan pakar kesihatan yang mempunyai kebimbangan terhadap peningkatan trend kesihatan yang dipromosikan di TikTok.

Sebelum ini, doktor memberi amaran terhadap bahaya mengambil suplemen penurunan berat badan berberine tanpa preskripsi yang boleh menyebabkan masalah gastrousus.

Pencipta TikTok lain juga telah menyiarkan video yang memberi amaran kepada pengguna lain tentang menambahkan Borax pada diet mereka, menekankan bahawa ia tidak selamat untuk dimakan manusia.

@renduh Membalas kepada @blessyerhearthome #Borax #Borate #Boron #JanganMinumBorax #FearMongering #DontDrinkTheKoolAid #Pseudosains #d#detoksD#DetoxIsBST#TrustTheScienceL#DobiL#LaundryTokC#CleanTokc#bersihW#WomenInTradesT#Pedagang wanita bunyi asal – Renae

Walaupun begitu, masih terdapat ‘trend kesihatan’ di TikTok seperti menyedut kristal mandian dan meminum air beralkali yang terus mendapat jutaan tontonan.

Pakar epidemiologi Pusat Maklumat Racun Florida Wendy Stephan berkata orang ramai melanggan trend kesihatan di media sosial kerana akses yang lemah kepada ubat yang ditetapkan.

Beliau berkata ubat-ubatan yang dipreskripsi boleh mahal dan kekurangan bekalan di klinik di Amerika, menjadikannya sukar untuk menyembuhkan masalah kesihatan biasa dengan cepat.

“Apabila ada seseorang yang kelihatan sangat berkepribadian dan boleh dipercayai memberitahu anda bahawa ‘ini berkesan untuk saya dan ia bagus,’ saya dapat melihat bagaimana orang mendapati ia menarik,” kata Stephan.

Dia menambah bahawa pencipta video kesihatan palsu mendapat ‘banyak wang daripada siaran ini’ kerana video ini mempunyai ramai penonton.

Tags

Related Post

Leave a Comment