Bolehkah Ibu Menyusu Minum Ais? Semakan Fakta!

Donna

Setiap wanita yang sedang menyusukan bayi, hendaklah mengambil berat tentang keadaan dan pemakanan badan. Mengingati bahawa selain daripada perlu menjaga kesihatan anda sendiri, anda perlu memikirkan tentang pengambilan nutrisi anda supaya pengeluaran susu anda kekal lancar.

Anak kecil anda boleh membesar dan berkembang dengan baik.

Bukan sahaja pengambilan makanan dipertimbangkan, tetapi juga minuman. Malah ada yang beranggapan ibu menyusu tidak digalakkan minum ais.

Ini kerana minuman sejuk dipercayai boleh menyebabkan bayi batuk dan hidung berair akibat susu ibu.

Namun, adakah itu benar-benar berlaku?

Lebih terperinci, di sini donna.com.my memberikan penjelasan berkenaan adakah ibu menyusu boleh minum ais? Dilaporkan dari pelbagai sumber.

1. Ibu menyusu boleh minum ais

Malah, tiada penemuan perubatan atau hasil penyelidikan yang menunjukkan bahawa minum ais semasa menyusu boleh menyebabkan bayi batuk dan hidung berair.

Ini kerana batuk atau selsema biasanya berlaku akibat jangkitan virus dan susu ibu tidak dapat menghantarnya. Jangkitan virus ini hanya boleh berjangkit melalui titisan cecair badan, seperti ketika Mama bersin atau batuk, seperti yang dilaporkan oleh TheHealthSite.

Jika anda dalam keadaan batuk dan selsema, anda masih dibenarkan untuk menyusukan si kecil kerana ia tidak mengubah komposisi susu ibu. Jadi, tidak ada hubungan antara pengambilan minuman sejuk dengan perubahan komposisi susu.

Susu ibu akan tetap keluar dalam keadaan hangat dan masih memberikan antibodi yang cukup supaya bayi mengelakkan jangkitan.

2. Peraturan minum ais semasa menyusu

Walaupun pengambilan air sejuk tidak dilarang untuk ibu yang menyusu, anda masih perlu memberi perhatian yang teliti. Ini supaya bayi tidak terjejas teruk.

Minum air berais, seperti oren segar atau jus lemon buatan sendiri, adalah lebih selamat. Kesan buruk minum ais semasa menyusu boleh berlaku.

Jika anda mengambil minuman yang diperbuat daripada air mentah dan peralatan yang tidak disterilkan, ia boleh menyebabkan cirit-birit.

Cirit-birit boleh menjejaskan pengeluaran susu untuk si manja kerana cirit-birit menyebabkan badan mengalami dehidrasi.

Pengurangan pengambilan susu ibu ini boleh menjejaskan tumbesaran dan perkembangan bayi kerana pemakanan tidak dipenuhi. Jadi, pastikan minuman sejuk yang anda ambil semasa menyusu betul-betul selamat ya Mak.

3. Susu ibu yang sejuk selamat untuk bayi

Kadang-kadang Mama tergesa-gesa nak bagi susu ibu dari pam supaya masih sejuk. Sebenarnya, keadaan ini tidak mempunyai potensi bahaya apabila bayi minum susu dalam keadaan sejuk.

Sesetengah bayi mungkin lebih suka susu sejuk berbanding ketika ia suam. Tidak salah dengan kedua-dua syarat dan tidak memberi kesan buruk. Namun, berbalik kepada keadaan bayi, adakah dia lebih suka susu sejuk atau suam.

Sebenarnya, suhu ideal untuk susu dan makanan bayi ialah 37˚Celsius. Dalam membaca suhu, anda boleh menggunakan termometer untuk memastikan. Walau bagaimanapun, tidak mengapa untuk memberikan susu ibu sejuk kepada si kecil kerana ia cenderung selamat.

Manakala susu ibu yang suam pula biasanya digemari dan digemari oleh bayi kerana kesan relaks yang membuatkan bayi lebih tenang. Walaupun susu ibu atau air sejuk cenderung selamat untuk dimakan, sebaiknya berikan minuman sejuk ini ketika si kecil berumur 4-6 bulan, OK Mak.

4. Banyak cecair membantu menghasilkan susu ibu

Dipetik dari page Parenting.FirstCry, sebenarnya cecair sangat diperlukan untuk membantu menghasilkan susu ibu semasa penyusuan. Jadi, Mama dinasihatkan untuk mengambil banyak cecair. Sekurang-kurangnya 12 gelas air sehari untuk mengekalkan kelembapan badan.

Adalah lebih baik untuk mengelakkan minuman, seperti soda, kopi dan alkohol. Pengambilan minuman berkafein tidak dilarang, tetapi ia tidak boleh dalam jumlah yang berlebihan kerana ia boleh menjejaskan keadaan bayi.

5. Makanan pemudah susu ibu

Semasa tempoh penyusuan, terdapat beberapa makanan yang disyorkan kerana khasiatnya untuk membantu penghasilan susu. Makanan ini adalah buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, protein, dan makanan lain yang kaya dengan kalsium.

Mama memerlukan lebih kurang 300-500 kalori tambahan setiap hari sebagai ibu yang menyusu. Selain itu, anda juga perlu memasukkan makanan yang tinggi kandungan iodin, seperti makanan laut atau produk tenusu.

Ini adalah untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan kekurangan iodin.

Namun, berhati-hati semasa memilih makanan laut memandangkan ikan boleh mengandungi merkuri yang berbahaya kepada perkembangan bayi. Produk tenusu yang dimakan tidak boleh sewenang-wenangnya. Jadi, anda harus berhati-hati memilih bahan makanan, OK, Ma.

Jadi itu maklumat berkenaan ibu menyusu boleh minum ais? Semoga info ini bermanfaat ya Ma.

Tags

Related Post

Leave a Comment