Bimbang dengan ‘rampasan kuasa’ Wagner, Malaysia bersedia untuk memindahkan rakyat dari Rusia

Donna

Malaysia bersedia untuk memindahkan warganya dari Rusia selepas pemberontakan Kumpulan Wagner minggu lepas.

Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan bersedia mengangkut 755 rakyat Malaysia sekiranya keselamatan mereka di Negara Beruang Merah terjejas.

“Kerajaan melalui Wisma Putra (Kementerian Luar Negeri) sedang membuat persiapan untuk menghantar pulang warganegara Malaysia dari negara ini pada bila-bila masa, jika perlu,” kata Zahid dalam sidang media pada Ahad (26/6), seperti dipetik Saluran Berita Asia.

Zahid juga berkata kerajaan sedang memantau dengan teliti ketegangan di Rusia, terutama di ibu negara Moscow.

Tambahan pula, Zahid mendedahkan bahawa Menteri Luar Malaysia Zambry Abdul Kadir telah memberi taklimat kepada beliau dan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Berkaitan: Singapura-Malaysia Minta Penduduk Tidak Pergi ke Rusia selepas Kumpulan Wagner Menderhaka

“Jadi, kita pantau keadaan di sana,” katanya lagi.

Pada hari Sabtu, Kedutaan Besar Malaysia di Rusia menggesa semua rakyat Malaysia, terutama pelajar di Moscow, Saint Petersburg dan Volgograd, kekal di rumah mereka.

Kedutaan Malaysia juga merayu kepada penduduk supaya bertenang, mengehadkan pergerakan di luar, dan menjauhi kawasan konflik

Selain itu, mereka menasihatkan rakyat Malaysia yang tinggal di Rusia untuk membawa dokumen peribadi seperti pasport pada setiap masa.

Kedutaan Malaysia juga melarang warganya daripada pergi ke Rusia sehingga keadaan reda, melainkan ada keperluan mendesak.

Bukan sahaja Malaysia, Singapura juga mengeluarkan amaran serupa.

Kementerian Luar Negeri Singapura menasihatkan rakyat untuk menangguhkan semua perjalanan yang tidak penting ke Rusia.

Seruan itu dibuat kerana “keadaan keselamatan yang tidak stabil di selatan Rusia yang boleh merebak ke bahagian lain di negara itu.”

Pada hari Sabtu, kumpulan tentera upahan Wagner merancang untuk menyerbu Moscow. Pada hari yang sama, mereka tiba di Rostov, kira-kira 200 kilometer dari ibu negara Rusia.

Bos Wagner, Yevgeny Prigozhin, mendakwa mengawal kemudahan tentera dan lapangan terbang di Rostov. Tidak lama selepas ini, Presiden Rusia Vladimir Putin bertindak balas terhadap tindakan sekutu rapatnya dalam ucapan yang disiarkan di televisyen.

Putin berkata tindakan Prigozhin adalah khianat dan menikam rakyat Rusia dari belakang. Pada masa itu, beliau juga menghubungi pemimpin negara lain dari Belarus hingga Turki.

Selepas itu, Presiden Belarus Alexander Lukashenko menawarkan bahawa Prigozhin dan tenteranya tidak menyerang wilayah Rusia, dan pertumpahan darah dapat dielakkan. Bos Wagner kemudiannya bersetuju dan dilaporkan pergi ke Belarus.

Related Post

Leave a Comment