Singapura-Malaysia Minta Penduduk Tidak Pergi ke Rusia selepas Kumpulan Wagner Menderhaka

Donna

Singapura Dan Malaysia menggesa rakyatnya supaya tidak melancong ke Rusia berikutan pemberontakan tentera upahan Kumpulan Wagner di Negara Beruang Merah minggu lalu.

Kementerian Luar Negeri Singapura (MFA) menyatakan bahawa langkah ini diambil memandangkan keadaan tidak stabil di selatan Rusia selepas tentera Kumpulan Wagner menduduki pangkalan tentera di Rostov.

“Yang boleh merebak ke tempat lain di negara ini,” kata kenyataan resmi MFA Singapura pada Ahad (25/6), seperti dikutip Saluran Berita Asia.

Kementerian Luar Negeri juga merayu kepada rakyat Singapura di Rusia untuk mengelak perjalanan antara negara buat masa ini.

Selain itu, MFA menasihatkan rakyat Singapura untuk menangguhkan semua perjalanan ke Ukraine, memandangkan perang yang berterusan.

“Pada bulan lepas, terdapat insiden letupan di Belgorod, serangan dron di Moscow dan pengeboman di St Petersburg,” MFA meneruskan.

Negara jiran Singapura, Malaysia turut mengeluarkan rayuan yang sama.

Kedutaan Malaysia telah melarang warganya daripada pergi ke Rusia sehingga keadaan reda, melainkan ada keperluan mendesak.

Mereka juga menggesa semua rakyat Malaysia, terutamanya pelajar di Moscow, Saint Petersburg dan Volgograd, kekal di rumah mereka, mengehadkan pergerakan di luar dan menjauhi kawasan konflik.

Pada hari Sabtu, kumpulan tentera upahan Wagner merancang untuk menyerbu Moscow. Pada hari yang sama, mereka tiba di Rostov, kira-kira 200 kilometer dari ibu negara Rusia.

Bos Wagner, Yevgeny Prigozhin, mendakwa mengawal kemudahan tentera dan lapangan terbang di Rostov. Tidak lama selepas ini, Presiden Rusia Vladimir Putin bertindak balas terhadap tindakan sekutu rapatnya dalam ucapan yang disiarkan di televisyen.

Putin berkata tindakan Prigozhin adalah khianat dan menikam rakyat Rusia dari belakang. Pada masa itu, beliau juga menghubungi pemimpin negara lain dari Belarus hingga Turki.

Selepas itu, Presiden Belarus Alexander Lukashenko menawarkan bahawa Prigozhin dan tenteranya tidak menyerang wilayah Rusia, dan pertumpahan darah dapat dielakkan. Bos Wagner kemudiannya bersetuju dan dilaporkan pergi ke Belarus.

Related Post

Leave a Comment