Misteri semakin dalam dalam Tragedi karamnya Titan – Kisah susulan dari Kenderaan Odysseus 6K

Donna

Serpihan kapal selam Titan ditemui oleh kenderaan bawah laut Odysseus 6K yang dikendalikan oleh syarikat Pelagic Research Services. Ketua pasukan Pelagic turut menyifatkan penemuan itu dengan penuh emosi.

Ed Cassano, Ketua Eksekutif Pelagic dan ketua pencarian, berkata pada awalnya mereka hanya benar-benar memberi tumpuan untuk mencari dan menyelamatkan mangsa. “Keutamaan kami adalah untuk menyelamatkan mangsa,” katanya.

“Matlamat asas kami adalah sama. Semasa menyelamat, kami sentiasa berhati-hati supaya keselamatan semua penumpang tidak terjejas. Kami bersedia untuk tiba ke lokasi dan menyelamatkan mereka di atas kapal,” katanya.

Tetapi apabila kenderaan Odysseus 6K tiba ke lokasi karam Titanic selepas 90 minit, harapan untuk menyelamatkan mangsa yang terselamat semakin tipis. Sesuatu yang tragis pasti telah berlaku.

“Tak lama selepas sampai ke dasar laut, kami menemui serpihan kapal selam Titan. Pada masa tengah hari, penyelamatan bertukar kepada pemulihan serpihan,” katanya sambil menahan emosi.

Cassano memohon maaf dan berkata ahli pasukannya sedang memproses banyak emosi. Beliau meminta semua menyedari keseriusan keadaan dan emosi yang dirasai pasukan penyelamat.

Cassano menambah kenderaan ROV tambahan tidak dapat pergi lebih dalam daripada 2,700 m dan mengalami masalah mekanikal. Mereka kehilangan kenderaan itu ketika cuba sampai ke dasar laut.

Jadi, Odysseus 6K adalah yang paling boleh dipercaya. Setakat ini, beberapa serpihan kapal selam Titan dan mayat manusia telah diangkat ke permukaan.

Related Post

Leave a Comment