Cuaca Melampau, Arab Saudi Beri Amaran Jemaah Haji Mengenai Dehidrasi

Donna

Kementerian Kesihatan Arab Saudi memberi amaran kepada jemaah ziarah haji berkaitan keletihan haba atau dehidrasi akibat terdedah kepada haba yang melampau berikutan musim panas melampau yang sedang melanda negara ini.

Keletihan haba adalah penyakit yang berlaku selepas seseorang itu terdedah kepada cuaca dengan suhu yang tinggi disertai dehidrasi.

Kementerian Kesihatan Arab Saudi kemudian menggesa jemaah haji menggunakan payung, mengambil air yang mencukupi, mengelakkan aktiviti luar yang terlalu kerap, dan mengikuti garis panduan kesihatan untuk melindungi jemaah daripada strok haba, beliau dipetik sebagai berkata Al-ArabiyaSelasa (27/6).

Gejala keletihan haba termasuk kekeliruan, pening, degupan jantung lebih cepat, sakit kepala, berpeluh banyak, letih, kekejangan perut atau otot, loya, muntah, cirit-birit, kulit pucat atau pengsan.

Tanpa pencegahan awal, keletihan haba boleh berlaku strok haba. Ini juga boleh membahayakan otak dan organ penting lain dan juga kematian.

Dalam kenyataan itu, Kementerian Kesihatan Arab Saudi turut menyatakan bahawa pegawai dan sukarelawan di tapak suci itu menerima latihan dalam menangani keletihan dan strok haba.

Ketua Umum Urusan Masjid Nabawi dan Masjidil Haram telah mengagihkan lebih 10 ribu payung untuk jemaah haji.

Mereka juga menyediakan air zam-zam berhadapan dengan masjid.

Agensi Akhbar Saudi juga melaporkan bahawa pihak berkuasa telah memperuntukkan 217 katil untuk pesakit strok haba.

Tahun ini, Arab Saudi menerima kira-kira dua juta jemaah haji dari seluruh dunia. Ibadah haji berlangsung mulai hari ini hingga 2 Julai.

Ibadah haji berlangsung di tengah cuaca ekstrem yang melanda negara.

Related Post

Leave a Comment