11 Fakta Rusuhan di Perancis, Menyebabkan Tindakan Rompakan

Donna

Jika dilihat kepada berita dan trending di Twitter sejak beberapa hari kebelakangan ini, dapat dilihat kerajaan Perancis semakin terharu dengan ledakan rusuhan. Ini muncul sebagai satu bentuk protes atas kematian seorang remaja bernama Nahel Merzouk yang ditembak mati oleh polis. Kerana dia cuba melarikan diri selepas melanggar lalu lintas, pada 27 Jun 2023.

Menurut video yang tersebar di media sosial, satu bentuk huru-hara Perancis boleh dilihat di landskap bandar yang terbakar. Kerana, sebuah trem dibakar di bandar timur Lyon dan 12 bas musnah di sebuah depoh di Aubervilliers, utara Paris.

Sehingga 4 Julai 2023, lebih 1,300 orang telah ditangkap atas tuduhan merusuh. Termasuk 700 orang yang ditahan pada Ahad waktu Perancis. Antaranya ialah 80 orang di bandar selatan Marseille, bandar kedua terbesar di Perancis dan rumah kepada ramai orang berketurunan Afrika Utara.

Jadi, apakah fakta yang boleh kita ketahui tentang rusuhan di Perancis? Untuk maklumat lengkap, lihat dalam artikel berikut.

1. Perancis mengerahkan 45 ribu anggota polis

Perancis mengerahkan 45 ribu anggota polis
The New York Times

Kekacauan yang berlarutan, akhirnya membuatkan kerajaan Perancis mengerahkan 45,000 pegawai polis. Selain itu, terdapat banyak kenderaan berperisai di jalanan pada awal pagi Sabtu, ketika rusuhan menggegarkan bandar Perancis pada malam keempat.

Penunjuk perasaan kelihatan sangat berang, atas kejadian tembakan maut seorang remaja oleh pegawai polis akibat pelanggaran jalan raya. Malah, Datuk Bandar Marseille Benoit Payan meminta kerajaan pusat segera menghantar tentera tambahan.

Semasa meredakan rusuhan, tiga pegawai polis cedera ringan pada 1 Julai 2023. Ini mendorong tentera Gendarmerie untuk mengerahkan pengangkut kakitangan berperisai dan sebuah helikopter untuk memadamkan rusuhan di Lyon.

2. Perhentian trafik bas dan trem

Perhentian trafik bas dan trem
The New York Times

Bagi mengelak mangsa lagi, Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin meminta pihak berkuasa tempatan di seluruh Perancis menghentikan trafik bas dan trem bermula jam 9 malam. Bagaimanapun, ketika ditanya menerusi program berita televisyen petang utama TF1 sama ada kerajaan boleh mengisytiharkan darurat, Darmanin berkata beliau masih menunggu dasar daripada presiden.

Di Paris, polis membersihkan penunjuk perasaan dari dataran tengah Place de la Concorde pada petang Jumaat selepas tunjuk perasaan yang dibuat secara tiba-tiba. Masih menurut Dermanin, terdapat lebih 200 anggota polis yang cedera akibat rusuhan itu dan ratusan perusuh telah ditahan, di mana kebanyakan mereka berusia 17 tahun.

3. Kepimpinan Macron dalam situasi kecemasan

Kepimpinan Macron dalam situasi kecemasan
Fair Observer

Sejak rusuhan itu, ratusan bangunan dan kenderaan telah dibakar, kedai telah dirompak, dan tindakan keganasan telah dilaporkan. Peristiwa pedih itu menjerumuskan Presiden Macron ke dalam krisis kepimpinan, mungkin yang paling teruk sejak protes Vest Kuning yang bermula pada 2018.

Kemelut itu dapat dilihat, ketika Macron meninggalkan sidang kemuncak Kesatuan Eropah di Brussels awal untuk menghadiri mesyuarat krisis kabinet kedua dalam dua hari. Di mana rusuhan telah menjadi isu nasional, yang menyerang bandar-bandar besar seperti Marseille, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Lille hingga Paris.

Ingat, Paris ialah tempat di mana Nahel Merzouk (17 tahun) seorang remaja berketurunan Algeria dan Maghribi ditembak, pada 27 Jun 2023 di pinggir bandar Nanterre. Kematian Nahel Merzouk telah dirakam dalam video, dan akhirnya mencetuskan sedikit kekecewaan terhadap keganasan polis dan perkauman.

4. Serangan ke atas rumah Datuk Bandar

Institusi Brookings

Perkara yang pelik tentang rusuhan ini ialah ia turut memusnahkan rumah Datuk Bandar Vincent Jeanbrun. Kerana, kediamannya dilanggar sebuah kereta dan kemudian dibakar, pada 2 Julai 2023 pagi.

Ketika serangan itu berlaku, bernasib baik Jeanbrun tiada di rumah, tetapi isterinya patah kaki dan seorang kanak-kanak turut cedera. Dalam satu temu bual, Jeanbrun berkata, penyerang menggunakan kereta untuk memecah pagar rumahnya sebelum membakar kenderaan itu, lalu api merebak ke rumah.

5. Rusuhan dan rompakan di Marseille

Rusuhan dan rompakan di Marseille
SkyNews

Daripada pemantauan di media sosial, ia menunjukkan bahawa berlaku letupan yang menggegarkan kawasan pelabuhan lama Marseille. Dalam kejadian itu, pihak berkuasa bandar berkata mereka sedang menyiasat punca tetapi tidak percaya terdapat sebarang kemalangan jiwa.

Kemudian menurut polis, berlaku juga rusuhan di Marseille yang merompak sebuah kedai senjata api dan mencuri beberapa senapang memburu tetapi tiada peluru. Seorang telah ditahan dengan kemungkinan membawa senapang daripada hasil rompakan.

6. Pemain bola sepak juga membuka suara

Pemain bola sepak juga membuka suara

Twitter.com/KMbappe

Peristiwa yang semakin kecoh di Perancis, ternyata membuatkan pemain pasukan bola sepak kebangsaan Perancis turut menyeru kepada suasana aman. Sebagai contoh, Kylian Mbappé melalui akaun Twitter peribadinya @KMbappe pada 1 Julai 2023, menyatakan bahawa keganasan mesti berhenti untuk membuka laluan berkabung, dialog dan pembinaan semula.

Tetapi seruan itu seolah-olah tidak diendahkan dan para penunjuk perasaan terus turun ke jalan raya. Mereka merosakkan kedai, bangunan, dan membakar sekitar 2,000 kenderaan sejak rusuhan bermula. Malah, dua konsert di Stade de France terpaksa dibatalkan.

7. Media sosial diminta memadam kandungan sensitif

Media sosial diminta memadam kandungan sensitif
NBC

Untuk mengelakkan lebih banyak rusuhan, Presiden Macron telah meminta media sosial untuk mengalih keluar rakaman “paling sensitif” rusuhan itu. Kemudian, terdapat permintaan untuk mendedahkan identiti pengguna yang menghasut keganasan.

Tindakan ini bukan rekaan semata-mata, kerana Menteri Dalam Negeri Darmanin bertemu dengan wakil dari Meta, Twitter, Snapchat dan TikTok. Apabila krew media bertemu wakil dari Snapchat, mereka menerima maklumat bahawa syarikat mereka juga tidak bertolak ansur terhadap kandungan yang menunjukkan keganasan.

8. Salah satu sebab demonstrasi adalah berkaitan perkauman

Salah satu sebab demonstrasi adalah berkaitan perkauman
Politico

Rakan keluarga mangsa bernama Mohamed Jakoubi berkata, kemarahan itu dicetuskan oleh rasa ketidakadilan selepas insiden keganasan polis terhadap komuniti etnik minoriti, kebanyakannya dari bekas jajahan Perancis itu. Bagaimanapun, daripada kenyataan ini, Macron menafikan bahawa terdapat perkauman sistemik dalam agensi penguatkuasaan undang-undang.

9. PBB memberi amaran kepada rakyat supaya berhati-hati

PBB memberi amaran kepada rakyat supaya berhati-hati
Politico

Selepas rusuhan itu, pejabat hak asasi manusia PBB di Geneva menekankan kepentingan perhimpunan aman dan menggesa pihak berkuasa Perancis memastikan penggunaan kekerasan oleh polis tidak bersifat diskriminasi.

“Ini adalah detik untuk negara menangani secara serius isu perkauman dan diskriminasi kaum dalam penguatkuasaan undang-undang,” kata jurucakap Ravina Shamdasani.

10. Penahanan pelaku tembakan

Penahanan pelaku tembakan
SkyNews

Pendakwa raya secara rasmi menahan polis yang diketahui menembak dan membunuh Nahel Merzouk. Anggota polis itu berada dalam tahanan pencegahan di bawah siasatan rasmi untuk pembunuhan sukarela – sama dengan didakwa di bawah bidang kuasa Anglo-Saxon.

Laurent-Franck Lienard selaku peguam memberi kenyataan melalui BFM TV, bahawa sebenarnya anak guamnya ingin menembak kaki Nahel tetapi melanggarnya ketika kereta sedang bergerak. Oleh itu menyebabkan tembakan dihalakan ke dada, dalam erti kata pegawai polis itu tidak berniat untuk membunuh Nahel Merzouk.

11. Keluarga mendiang Nahel mahu rusuhan itu ditamatkan

Keluarga mendiang Nahel mahu rusuhan itu ditamatkan

SkyNews

Terdapat kenyataan daripada nenek Nahel Merzouk, di mana dia meminta penunjuk perasaan menamatkan rusuhan di Perancis.

“Berhenti dan jangan merusuh!” kata Nadia ketika bercakap menerusi stesen televisyen BFM menerusi telefon.

Menurutnya, perusuh itu hanya menjadikan kematian cucunya sebagai “dalih”. Malah, beliau meminta mereka ini tidak merosakkan kemudahan awam seperti menyerang sekolah atau bas. Nadia berkata, dia sudah bosan dengan rusuhan yang semakin memuncak selepas kematian cucunya.

“Nahel, dia sudah mati. Anak perempuan saya hanya ada seorang anak, dan sekarang dia (Nahel) sudah tiada, sudah berakhir, anak perempuan saya sudah tidak ada nyawa lagi. Dan bagi saya, mereka membuatkan saya kehilangan anak dan cucu,” kata Nadia. .

Agaknya rusuhan kali ini mengingatkan tiga minggu rusuhan negara pada tahun 2005. Ketika itu, Presiden Jacques Chirac mengisytiharkan darurat, selepas kematian dua pemuda yang terkena renjatan elektrik di pencawang elektrik, ketika mereka bersembunyi dari polis.

Iaitu, 11 fakta tentang rusuhan di Perancis. Jom nantikan maklumat lanjut.

Related Post

Leave a Comment