Betul ke makan kacang hijau semasa mengandung menjadikan rambut bayi anda lebat?

Donna

Ada satu cerita yang tersebar dalam masyarakat mengatakan bahawa pengambilan kacang hijau semasa mengandung boleh menjadikan anak anda mempunyai rambut lebat pada masa hadapan. Bagaimanakah dunia perubatan melihat dakwaan ini? Semak fakta dalam ulasan berikut.

Kandungan Pemakanan Kacang Hijau

Kacang hijau mengandungi banyak khasiat yang diperlukan untuk ibu hamil, salah satunya ialah asid folik, zat besi, vitamin B dan serat.

Asid folik adalah nutrien yang sangat penting kerana ia berguna untuk menyokong perkembangan otak dan saraf janin. Selain itu, asid folik juga boleh mencegah kecacatan kelahiran seperti spina bifida dan anencephaly.

Beberapa nutrien dalam kacang hijau yang boleh menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin termasuk:

  • Karbohidrat.
  • Serat.
  • Protein dan asid amino.
  • Pelbagai mineral, termasuk magnesium, fosforus, kalium, mangan, selenium, zink, kalsium, dan besi.
  • Pelbagai vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K.

Kacang Hijau dan Pautannya dengan Rambut Bayi yang mana berat

Pengambilan nutrisi yang diambil oleh ibu memainkan peranan penting dalam pertumbuhan rambut janin. Walaupun kandungan vVitamin B6, asid folik dan vitamin B12 dalam kacang hijau dipercayai dapat membantu pertumbuhan rambut janin.Tiada kajian yang boleh membuktikan pengambilan kacang hijau semasa hamil boleh menyebabkan rambut bayi tumbuh lebat.

Adalah penting untuk mengetahui sama ada rambut tebal atau tidak, warna dan bentuk rambut dipengaruhi oleh faktor genetik. Tiada cara yang terbukti berkesan untuk menjadikan rambut bayi tumbuh lebih lebat selain daripada faktor keturunan.

Dalam 6 bulan pertama selepas kelahiran, bayi biasanya mengalami keguguran rambut akibat perubahan hormon dalam badan. Keadaan ini tidak perlu risau kerana rambut bayi akan tumbuh semula apabila usianya meningkat.

Oleh itu, boleh disimpulkan bahawa Andaian bahawa memakan kacang hijau semasa mengandung boleh menyebabkan rambut bayi anda tumbuh lebat adalah mitos. Walau bagaimanapun, pengambilan kacang hijau masih baik untuk ibu hamil kerana ia mengandungi banyak khasiat penting.

Jika anda ingin mendapatkan faedah maksimum daripada kacang hijau, anda memerlukan kaedah pemprosesan yang betul. Wanita hamil dinasihatkan mengambil kacang hijau dalam bentuk air masak atau bubur. Elakkan kacang hijau yang telah bertukar menjadi taugeh kerana ia boleh meningkatkan risiko jangkitan kuman.

Makan Kacang Hijau Sahaja Tidak Cukup

Selain daripada mengambil kacang hijau, anda juga perlu mengambil pelbagai jenis makanan agar keperluan nutrisi harian anda semasa hamil dipenuhi. Pengambilan nutrisi yang mencukupi juga boleh membantu perkembangan janin, termasuk pertumbuhan rambut janin.

Wanita hamil dinasihatkan untuk kegunaan makanan tinggi zat besiseperti bijirin, gandum, dan daging merah.

Semasa mengandung, badan anda akan menghasilkan lebih banyak sel darah merah, jadi anda memerlukan lebih banyak pengambilan zat besi. Sel darah merah akan menyokong pertumbuhan janin dalam kandungan dan mencegah anemia pada ibu hamil.

Selain zat besi, anda juga perlu mengambil makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6 yang tinggi. Khasiat ini boleh diperolehi daripada minyak zaitun, minyak jagung dan kekacang.

Jangan lupa untuk sentiasa mengambil makanan yang mengandungi pelbagai vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, dan vitamin E. Vitamin ini juga diketahui menyumbang kepada pertumbuhan rambut janin.

Akhirnya, Mempunyai bayi dengan rambut yang banyak adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengabaikan pengambilan nutrisi lain. Perkara yang paling penting semasa mengandung ialah janin dalam kandungan membesar dengan sihat, lengkap, dan mempunyai berat badan yang mencukupi.

Oleh itu, anda perlu menjalani gaya hidup dan corak yang sihat makan pemakanan yang seimbang supaya janin dapat berkembang secara optimum. Gaya hidup sihat yang boleh dijalani termasuk senaman yang kerap, rehat yang mencukupi, dan mengelakkan asap rokok.

Tags

Related Post

Leave a Comment