Berikut adalah 10 sebab mengapa bayi boleh menendang dalam rahim

Donna

Merasakan pergerakan janin di dalam perut adalah saat yang menggembirakan ibu bapa kerana ini adalah petanda bayi sedang membesar dan berkembang. Salah satu pergerakan yang biasa dilakukan ialah menendang rahim. Jadi, mengapa ini berlaku? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Sekilas Pergerakan Bayi dalam Rahim

Apabila masa berlalu, janin akan membesar dan semua organnya akan terbentuk. Semasa awal kehamilan, anda mungkin hanya merasa degupan jantungnya cuma. Namun begitu, lama kelamaan pergerakan tangan dan kaki akan menjadi kuat sehingga tendangan akan terasa dari luar perut.

Pergerakan bayi dalam kandungan biasanya dipengaruhi oleh banyak perkara. Kadang-kadang bayi tidak begitu aktif dan kadang-kadang mereka terlalu aktif walaupun pada waktu malam ketika ibu sedang tidur.

Selain itu, tendangan bayi dalam kandungan juga boleh dipengaruhi oleh makanan dan minuman yang diambil oleh ibu.

Fakta tentang Tendangan Bayi di Perut

Perkara ini penting untuk diketahui supaya anda dan pasangan lebih memahami kehamilan, terutamanya pada penghujung trimester kedua. Berikut adalah beberapa fakta tentang bayi menendang perut, termasuk:

1. Masa untuk Merasai Tendangan Pertama

Sebenarnya pergerakan bayi boleh dirasai sejak bulan kedua atau ketiga. Bagaimanapun, pergerakan itu masih standard dan tidak melibatkan sepakan. Biasanya tendangan bayi akan mula dirasai selewat-lewatnya Minggu ke-24 kehamilan. Minggu ini bayi mempunyai pergerakan yang lengkap dan lebih aktif daripada biasa.

Bayi yang menendang perut biasanya akan mula berlaku pada bulan ke-6 atau lebih trimester ke-3. Lama kelamaan, tendangan akan mula meningkat dan ibu akan berasa pergerakan yang agak kuat dan sakit jika perut ditendang berulang kali dari dalam.

Tetapi jangan risau, tendangan ini adalah petanda keadaan fizikal bayi yang sihat. Jadi, ibu bapa harus gembira untuk merasai tendangan di perut.

2. Sebab Kenapa Bayi Menendang Perut

Bayi mula menendang dalam rahim disebabkan oleh dua perkara: PPertama, sebagai tindak balas kepada bunyi. Contohnya, terdapat bunyi yang terlalu kuat dan menyebabkan janin tidak selesa. Kedua, janin juga boleh bertindak balas terhadap bunyi yang selesa untuk didengar, seperti muzik klasik.

Inilah yang membuatkan sesetengah orang sering mendekat pembesar suara putik perut ke dalam perut wanita hamil.

3. Bilangan tendangan bayi dalam sehari

Bayi dalam kandungan akan berehat dan bergerak aktif seperti orang yang telah dilahirkan. Biasanya janin akan tidur atau berehat di dalam rahim selama 17 jam sehari.

Selebihnya, bayi akan aktif dan bergerak, seperti menggerakkan tangan, kepala, dan juga menendang.

Umumnya dalam satu hari bayi akan bergerak 15-20 kali. Ingat, gerakan ini bukan sekadar sepakan. Pergerakan tangan yang ringan juga disertakan.

Jika pergerakan banyak ini berlaku dalam satu hari, anda tidak perlu risau kerana berkemungkinan janin akan membesar dengan baik.

4. Bilakah anda perlu berhati-hati dengan tendangan bayi?

Doktor biasanya memberitahu ibu untuk terus mengira pergerakan janin dalam kandungan, termasuk berapa kali bayi menendang dalam perut. Pergerakan ini akan menentukan kesihatan ibu dan janin.

Apabila terdapat penurunan pergerakan janin, beberapa perkara boleh berlaku, seperti:

  • Tekanan berlaku semasa kehamilan. Wanita hamil sangat terdedah kepada tekanan dan keadaan ibu memberi kesan kepada janin dalam kandungannya.
  • Pemakanan yang tidak mencukupi. Akibat pemakanan yang tidak mencukupi, janin dalam kandungan tidak membesar dengan sempurna dan menyebabkan bayi jarang bergerak.
  • Penurunan cecair dalam rahim menyebabkan bekalan oksigen kepada janin berkurangan. Kekurangan oksigen akan menyebabkan bayi mudah letih.

Bayi yang tidak banyak bergerak tidak semestinya tanda masalah. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk sentiasa menyemak diri anda supaya sebarang risiko yang timbul dapat dikurangkan.

5. Bayi juga berehat di dalam perut

Seperti yang dijelaskan di atas, bayi berehat 17 jam sehari. Satu rehat biasanya mengambil masa 50 minit. Seterusnya, bayi akan bergerak seketika dan kemudian berehat semula.

Jadi, jika anda merasakan bayi anda tidak bergerak atau menendang untuk tempoh tertentu, jangan segera panik. Biasanya janin hanya tidur dan akan bergerak semula.

6. Pergerakan Dalam Rahim Menunjukkan Gelagatnya Selepas Lahir

Berdasarkan beberapa kajian, janin yang menendang dengan kuat di dalam perut biasanya akan aktif semasa dilahirkan. Apabila bayi dilahirkan, tingkah lakunya akan menjadi agak aktif, seperti kerap menendang, menggerakkan tangan, dan juga menangis.

Ini boleh berterusan atau berubah dengan kerap mengikut peredaran masa dan pengaruh persekitaran.

7. Bertindak balas terhadap Persekitaran

Bayi yang menendang dalam rahim juga boleh bermakna dia bertindak balas terhadap keadaan yang berlaku di sekelilingnya. Bayi bergerak sebagai tindak balas untuk memberitahu ibu apa makanan yang perlu dimakan. Keadaan ini adalah corak normal dalam perkembangan janin dan tidak perlu dibimbangkan.

8. Kekerapan Tendangan Bertambah Apabila Ibu Berbaring Ke Kiri

Bayi dalam perut boleh menendang jika wanita hamil berbaring di sebelah kiri. Jika ini berlaku, jangan panik kerana perkara ini tidak menunjukkan bayi sedang dicubit. Tendangan bayi dalam kandungan juga boleh menunjukkan badannya bertenaga.

9. Bayi Tidak Menendang Kerana Stress

Mengurangkan tendangan juga boleh menjadi tanda bahawa bayi hamil tekanan. Jika wanita hamil mengalami perkara ini, cuba perhatikan berapa lama masa yang diambil oleh janin untuk melakukan 10 tendangan.

Walau bagaimanapun, jika bayi berhenti menendang, ia juga boleh disebabkan oleh pengurangan aliran oksigen ke rahim atau penurunan paras gula dalam darah ibu. Dalam kes ini, ibu disyorkan untuk minum segelas air dan berjalan-jalan untuk beberapa jarak.

Sementara itu, jika bayi tidak menunjukkan sebarang tendangan, segera bincangkan keadaan tersebut dengan pakar obstetrik.

10. Bayi Mula Kurang Menendang Pada 36 Minggu Kehamilan

Tendangan bayi dalam perut biasanya akan berkurangan pada usia kandungan 36 minggu dan ini adalah perkara biasa. Malah, pada usia ini, bayi tidak banyak bergerak dan ibu mungkin hanya mengalami tendangan di tulang belakang.

Itulah penjelasan lengkap mengenai pergerakan bayi dalam kandungan. Semoga selepas mendapat tahu, anda dan pasangan dapat lebih memahami keadaan kehamilan.

Tags

Related Post

Leave a Comment