Benarkah keletihan boleh menyebabkan keguguran? Semak Fakta Di Sini

Donna

Keguguran nampaknya menjadi mimpi ngeri bagi kebanyakan wanita hamil. Punca kejadian ini belum diketahui secara pasti, namun terdapat pelbagai faktor yang mencetuskannya. Jadi, adakah keletihan boleh menyebabkan keguguran? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Fakta tentang keletihan menyebabkan keguguran

Kehamilan bukanlah alasan untuk seseorang mengurangkan aktiviti. Malah, ramai ibu hamil memilih untuk terus bekerja seperti biasa.

Cuma, ibu hamil perlu mengehadkan aktiviti harian terutama bagi mereka yang bekerja. Sebabnya, keletihan semasa hamil boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu dan janin.

Keletihan sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada keadaan kehamilan. Malah, dikatakan bahawa ini boleh mencetuskan keguguran.

Kajian mendapati wanita hamil yang bekerja dua atau lebih syif malam mempunyai risiko keguguran 32 peratus lebih tinggi berbanding wanita hamil yang tidak bekerja syif malam.

Selain itu, semakin banyak syif malam yang dilakukan, semakin besar risiko wanita hamil mengalami keguguran.

Penemuan ini dibuat selepas selepas penyelidik menjalankan tinjauan terhadap lebih 22,000 wanita hamil yang bekerja syif malam. Selepas 8 minggu, keputusan ini diperolehi.

Kajian lain mendapati wanita hamil yang melakukan senaman berat mempunyai risiko keguguran sebanyak 3.5 kali ganda berbanding wanita hamil yang tidak melakukan aktiviti berat langsung.

Melihat fakta-fakta ini, bolehkah keletihan benar-benar menyebabkan keguguran? Ternyata, andaian ini tidak sepenuhnya benar. Keguguran itu sendiri boleh berlaku atas pelbagai sebab. Bagaimanapun, punca sebenar kejadian ini masih belum diketahui.

Keletihan akibat bekerja, bersenam, atau melakukan aktiviti berat tidak selalu dikaitkan dengan punca keguguran, terdapat banyak perkara lain yang perlu dipertimbangkan.

Punca Keletihan Semasa Mengandung

Pada asasnya, kelesuan boleh dialami oleh ibu hamil terutama pada trimester awal kehamilan. Ini disebabkan oleh perubahan besar yang berlaku dalam badan.

Beberapa perubahan pada wanita hamil yang menyebabkan keletihan semasa trimester pertama kehamilan termasuk:

  • Peningkatan hormon, contohnya hormon progesteron.
  • Meningkatkan aliran darah untuk membantu janin membesar dan berkembang.
  • Penurunan paras gula dalam darah.
  • Gangguan tidur.
  • Loya.

Keletihan biasanya berlaku pada awal kehamilan dan akan hilang menjelang trimester kedua. Selepas itu, aduan boleh muncul semula apabila kehamilan memasuki minggu-minggu akhir kehamilan atau sebelum bersalin.

Keletihan yang berlaku pada trimester ketiga kehamilan boleh disebabkan oleh perkara berikut:

  • Saiz janin yang semakin membesar menyebabkan perut ibu hamil membesar. Keadaan ini boleh menambah beban badan ibu dan menyebabkan keletihan.
  • Kerap membuang air kecil pada waktu malam bermakna wanita hamil mempunyai kualiti tidur yang kurang baik.
  • Kurang tidur kerana anda tidak dapat mencari posisi yang selesa.

Petua Mencegah Keletihan Ibu Hamil

Keletihan bukanlah penyebab pasti keguguran. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu menyedari keadaan ini. Malah, keletihan semasa hamil boleh menjadi petanda masalah kesihatan lain seperti gangguan tiroid dan anemia.

Untuk mengelakkan kesan keletihan terhadap kesihatan kehamilan, anda boleh mencuba kaedah berikut:

1. Dapatkan Rehat yang Cukup

Keletihan boleh disebabkan oleh gangguan tidur. Perlu diingatkan bahawa wanita hamil mudah mengalami gangguan tidur, sama ada disebabkan keinginan untuk membuang air kecil dengan lebih kerap, ketidakselesaan semasa tidur, dan masalah kehamilan yang lain.

Jika anda merasa sukar untuk mendapatkan rehat yang cukup, cuba laksanakan kebersihan tidur atau tabiat tidur yang baik.

Jadualkan waktu tidur yang sama setiap hari, cipta suasana tidur yang menyokong, dan elakkan aktiviti lasak dan mengambil kafein sejurus sebelum tidur.

2. Penuhi keperluan cecair anda

Salah satu cara untuk mengelakkan keletihan semasa hamil adalah dengan minum air yang mencukupi. Badan yang terhidrat dengan baik dapat membantu mengekalkan kesihatan ibu dan janin serta mengatasi keletihan pada trimester awal kehamilan.

3. Bersenam dengan kerap

Walaupun anda hamil, ini tidak bermakna anda harus mengelak daripada melakukan aktiviti sama sekali. Wanita hamil masih digalakkan untuk bersukan.

Bersenam boleh membantu meningkatkan tenaga harian. Walau bagaimanapun, pastikan anda memilih jenis senaman selamat semasa hamil.

4. Dapatkan Pengambilan Makanan yang Cukup

Satu perkara yang tidak boleh dilupakan ialah pengambilan makanan harian. Selain daripada memilih pengambilan yang betul semasa hamil, ibu hamil juga perlu memenuhi keperluan kalori harian mereka.

Semasa kehamilan keperluan kalori harian anda meningkat, iaitu sekitar 300 kalori sehari pada trimester kedua dan ketiga.

5. Makan dalam bahagian kecil

Mual dan muntah adalah simptom biasa dalam kehamilan, terutamanya pada trimester pertama. Gejala ini berisiko mengurangkan pengambilan nutrisi untuk ibu dan janin.

Untuk memenuhi nutrisi semasa hamil, pastikan anda terus makan. Jika anda takut loya akan menyerang anda, cuba makan bahagian kecil tetapi kerap.

Elakkan makan bahagian besar atau makan terlalu cepat. Tabiat ini boleh menyebabkan lonjakan paras gula dalam darah, menjadikan wanita hamil letih.

Sekarang, itulah fakta tentang keletihan dan kaitannya dengan keguguran. Jika anda bimbang tentang kesihatan janin, dapatkan nasihat pakar perbidanan. Dengan cara itu, anda boleh mengetahui tentang keadaan kehamilan anda dan juga mendapatkan maklumat tentang cara mengekalkan kehamilan yang sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment