Bayi Tabung Uji: Definisi, Prosedur dan Risiko

Donna

Menjalani IVF adalah salah satu prosedur yang boleh dilakukan oleh pasangan untuk hamil. Adakah anda dan pasangan berminat untuk menjalani program ini? Ayuhlihat perbincangan lengkap berkenaan maksud, prosedur dan jumlah kos yang perlu dibayar dalam artikel ini.

Apakah Program IVF?

IVF atau persenyawaan in vitro (IVF) ialah proses persenyawaan di luar rahim dan mempunyai beberapa prosedur tertentu. Prosedur ini dilakukan selepas anda melakukan inseminasi buatan dan tidak dapat mengatasi ketidaksuburan.

Program IVF dijalankan dengan mengambil sel telur matang dari ovari. Selepas itu, sel telur akan disenyawakan secara manual oleh sperma di makmal.

Jika persenyawaan berjaya, ia akan berkembang menjadi embrio. Selepas itu, Embrio ini kemudiannya dipindahkan ke dalam rahim atau rahim. Embrio akan terus berkembang di dalam rahim, kemudian menjadi janin seperti dalam kehamilan biasa. Selepas itu, anda hanya menunggu sehingga bayi dilahirkan.

Mengapa Program IVF Perlu?

Program IVF tidak dijalankan tanpa sebab. Bagi pasangan yang mengalami masalah kemandulan atau yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, prosedur ini boleh menjadi cara yang berkesan untuk mencapai kehamilan.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa prosedur IVF perlu dilakukan:

 • Terdapat masalah dengan tiub fallopio yang menyebabkan telur sukar disenyawakan. Keadaan ini juga boleh menghalang perjalanan embrio ke rahim.
 • Gangguan ovulasi. Jika ovulasi jarang berlaku atau tidak berlaku, telur akan menjadi lebih sedikit untuk disenyawakan.
 • Ovari bermasalah. Keadaan ini akan menjejaskan fungsi ovari, rahim dan tiub fallopio.
 • Milik endometriosis.
 • Kehadiran tumor jinak di dinding rahim (fibroid).
 • Pensterilan atau penyingkiran tiub sebelumnya.
 • Gangguan pengeluaran atau fungsi sperma, gangguan genetik dan gangguan kesuburan selepas kemoterapi.

Prosedur IVF

Selepas persiapan dibuat, program IVF diteruskan dengan langkah-langkah berikut:

Persediaan

Beberapa persediaan sebelum menjalani program IVF termasuk:

1. Ujian Rizab Ovari

Ujian dijalankan untuk menentukan kualiti dan kuantiti sel telur. Doktor akan mengukur tahap hormon anti-mullerian (AMH), hormon perangsang folikel (FSH), dan hormon estrogen pada permulaan kitaran haid. Jika perlu, doktor juga boleh melakukan ultrasound pelvis untuk menentukan kualiti sel telur.

2. Analisis Sperma

Pemeriksaan dijalankan supaya doktor mengetahui kualiti dan kuantiti sperma pesakit.

3. Pemeriksaan Penyakit Berjangkit

Doktor akan menjalankan pemeriksaan atau saringan ke atas pasangan untuk mengesan kehadiran penyakit berjangkit, seperti HIV.

4. Memindahkan Embrio Tiruan

Doktor akan melakukan pemindahan embrio buatan untuk menentukan kedalaman rongga rahim.

5. Pemeriksaan dinding rahim

Doktor akan memeriksa lapisan rahim sebelum prosedur IVF dijalankan. Pemeriksaan bermula dengan menyuntik cecair khas ke dalam rahim, kemudian diikuti dengan ultrasound.

Selain itu, pemeriksaan dinding rahim juga boleh dilakukan dengan memasukkan tiub fleksibel yang dilengkapi kamera ke dalam rahim melalui faraj.

Proses IVF

Berikut adalah siri prosedur IVF yang mesti diambil, termasuk:

1. Induksi Ovulasi

Langkah pertama sebelum program IVF dijalankan ialah induksi ovulasi. Ini adalah prosedur untuk mentadbir hormon sintetik dan ubat-ubatan.

Beberapa ubat dan hormon yang dimaksudkan termasuk:

 • Tambahan hormon progesteron. Suplemen ini diberikan pada hari pengambilan telur.
 • Penekan ovulasi pramatang. Tujuan penggunaan ubat adalah untuk mengelakkan sel telur daripada dikeluarkan dari ovari terlalu cepat.
 • Gonadotropin korionik manusia (hCG). Hormon ini bertujuan untuk menyokong proses pematangan sel telur. Hormon biasanya akan diberikan dalam tempoh 8-14 hari selepas suntikan perangsang ovari diberikan.
 • Hormon perangsang folikel (FSH), hormon luteinizing (LH), atau gabungan kedua-duanya. Hormon diberikan untuk merangsang ovari.

Fasa rangsangan bermula dari hari pertama haid. Secara semulajadi, dalam kitaran bulanan, ovari biasanya menghasilkan 1 telur.

Semasa menjalankan proses IVF, 1 sel telur tidak mencukupi jadi anda perlu makan ubat selama 1-2 minggu untuk merangsang ovari mengeluarkan telur yang lebih matang.

2. Pengambilan Sel Telur

Selepas banyak sel telur telah dibebaskan dari ovari, langkah seterusnya adalah untuk mendapatkan semula sel telur. Semasa menjalani proses ini, anda akan ditidurkan selama kira-kira setengah jam.

Pengambilan telur akan dijalankan 34-36 jam selepas suntikan hormon terakhir diberikan dan sebelum ovulasi.

Berikut adalah langkah-langkah untuk mendapatkan telur:

 • Doktor akan menyuntik ubat sakit dan ubat penenang. Ini dilakukan untuk mengurangkan kesakitan semasa proses pengambilan telur.
 • Telur diambil menggunakan teknologi ultrasound terkini. Caranya ialah dengan memasukkan jarum ke dalam setiap ovari untuk mengeluarkannya.
 • Purata bilangan telur yang dikumpul ialah 8-15.

Anda akan sedar semula dalam masa 30 minit selepas pengambilan telur. Oleh itu, anda harus ditemani oleh ahli keluarga atau rakan. Sebabnya, selepas proses IVF ini, anda perlukan bantuan untuk pulang ke rumah.

3. Pengumpulan Sperma

Tindakan seterusnya ialah pengumpulan sperma. Selepas sperma dikumpulkan, ia akan “dibasuh” dalam campuran khas.

Sperma yang sempurna dan sihat tidak terlalu gemuk dan tidak terlalu nipis; dengan ekor yang tidak terlalu panjang dan tidak pendek. Sperma terbaik akan dipilih dan tidak lama lagi akan bersatu semula dengan telur.

4. Pembajaan

Selepas telur diambil, adalah sangat penting untuk telur disenyawakan dengan cepat.

Sel telur dan beberapa sperma diletakkan di dalam pinggan kecil. Sel telur dan sperma akan bertemu antara satu sama lain apabila persenyawaan berlaku di dalam badan.

Persenyawaan telur dalam IVF boleh dilakukan dengan 2 cara:

 • Inseminasi: sel telur dan sperma akan bersatu semalaman sehingga ia berkembang menjadi embrio.
 • Suntikan sperma intracytoplasmic (ICSI): satu sperma akan disuntik ke dalam sel ICSI. Kaedah ini digunakan apabila inseminasi tidak berjaya.

5. Perkembangan Embrio

Selepas sperma berjaya menyuburkan telur, embrio akan terbentuk. Embrio kemudiannya diletakkan di dalam inkubator khas yang mempunyai keadaan yang sempurna untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Selepas itu, eEmbrio akan dipantau selama 5-6 hari.

6. Pemindahan Embrio

Selepas berkembang di makmal, embrio bersedia untuk dipindahkan ke rahim. Sebelum ini, anda perlu minum air terlebih dahulu supaya pundi kencing anda penuh.

Selepas itu, doktor akan menggunakan teknologi ultrasound untuk melihat lapisan rahim dengan betul supaya pemindahan embrio dapat dijalankan. Proses pemindahan mengambil masa kira-kira 5 minit tanpa bius.

Selepas Prosedur

Selepas prosedur dijalankan, anda boleh meneruskan aktiviti anda seperti biasa. Jadi, tidak perlu risau kerana embrio tidak akan jatuh semasa melakukan aktiviti, contohnya berdiri atau ke tandas.

Selepas 12 hari atau 2 minggu prosedur, doktor akan melakukan ujian darah untuk mengesan kehamilan.

Doktor akan mengukur tahap hormon hCG (gonadotropin korionik manusia). Jika terdapat hormon hCG dalam aliran darah anda, ini menunjukkan bahawa anda hamil secara positif.

Jika kehamilan tidak berlaku, anda akan berhenti menggunakan progesteron. Senggugut juga akan berlaku dalam masa seminggu.

Sementara itu, jika haid tidak berlaku dan mengalami pendarahan luar biasa, segera dapatkan nasihat doktor.

Risiko Program IVF

Walaupun jarang, IVF boleh menyebabkan pendarahan, jangkitan, dan juga kerosakan pada organ badan seperti usus. Selain itu, berikut adalah beberapa risiko lain yang perlu anda pertimbangkan sebelum menjalani IVF:

 • Kesan sampingan ubat boleh menyebabkan kilat panas Dan sakit kepala.
 • Mengalami pelbagai simptom seperti kekejangan, kembung perut, sembelit, sakit ringan hinggalah sakit perut yang amat sangat.
 • Bayi yang lahir pramatang dan berat lahir rendah.
 • keguguran.
 • Janin mempunyai kelainan genetik.
 • Kelahiran berganda boleh membahayakan ibu dan janin.
 • Kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim) atau berlaku apabila embrio berada di dalam tiub fallopio, bukan di dalam rahim.
 • Sindrom hiperstimulasi ovari (OHSS). Keadaan ini berlaku apabila ovari bertindak balas secara berlebihan terhadap ubat yang digunakan semasa prosedur.

Selain daripada risiko kesihatan di atas, menjalani program IVF juga akan berisiko menghabiskan banyak emosi dan tenaga, serta masa dan perbelanjaan yang banyak. Atas sebab ini, anda perlu mempertimbangkan risiko di atas sebelum berhasrat untuk berbuat demikian.

Menjalani prosedur IVF sememangnya boleh membantu anda untuk mendapatkan anak. Namun begitu, anda masih perlu berunding dengan pakar sakit puan sekiranya ingin menjalani program ini.

Petua untuk Program IVF yang Berjaya

Berikut adalah beberapa tips untuk anda yang ingin menjalani program IVF untuk berjaya:

 • Kekalkan berat badan yang sihat.
 • Mengekalkan paras gula darah yang normal.
 • Kurangkan tekanan supaya tidak menjadi berlebihan.
 • Ambil suplemen atau multivitamin mengikut nasihat doktor.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi
 • Mengekalkan tahap vitamin D dalam badan
 • Berhenti merokok.
 • Fokus pada ketekunan dan kesabaran

Kos Program IVF

Selepas anda mengetahui proses menjalani IVF dan risikonya, perkara seterusnya yang perlu anda sediakan ialah kos program IVF.

Kos yang diperlukan untuk menjalani program ini sangat berbeza untuk setiap hospital. Namun, kos program IVF di Indonesia sahaja adalah sekitar 40-100 juta rupiah.

Kos program IVF merangkumi pelbagai perkara seperti analisis sperma (untuk menentukan kesediaan atau kesihatan sperma), penjagaan selepas prosedur IVF dijalankan, penggunaan ubat-ubatan, ujian makmal, kemudian pemeriksaan sokongan (seperti ultrasound), dan yuran konsultasi dengan pakar sakit puan. .

Tags

Related Post

Leave a Comment