Apakah rasa sakit semasa bersalin normal?

Donna

Membayangkan proses kelahiran bagi wanita yang pertama kali bersalin adalah sesuatu yang kompleks. Selain melibatkan kesediaan fizikal, melahirkan anak juga mempengaruhi keadaan mental anda. Jadi, bagaimana rasanya bersalin secara semulajadi? Semak penjelasan lengkap di bawah.

Punca Sakit Bersalin

Bersalin secara faraj, juga dikenali sebagai bersalin normal, terkenal dengan kesakitannya. Walau bagaimanapun, setiap wanita mengalami ketidakselesaan yang berbeza, walaupun anda pernah bersalin sebelum ini.

Perkara penting yang perlu diketahui ialah sakit semasa bersalin adalah sakit yang boleh diuruskan.

Pada asasnya rahim mempunyai banyak otot. Kesakitan yang berlaku semasa bersalin berlaku kerana Otot-otot ini mengecut untuk menolak janin

Selain daripada pengecutan otot rahim, sakit semasa bersalin juga boleh disebabkan oleh tekanan pada serviks, tekanan pada pundi kencing dan usus, serta regangan sendi dan tulang belakang akibat membuka saluran peranakan.

Jadi, apakah rasa sakit semasa bersalin normal? Sakit ini terasa lebih kuat daripada kekejangan semasa haid. Kadang-kadang sesetengah orang menggambarkan kesakitan itu sebagai rasa seperti mereka perlu membuang air besar.

Anda mungkin merasa sakit di perut, pangkal paha dan belakang. Bukan sahaja sakit, anda juga boleh berasa sakit.

Perlu diingat bahawa kesakitan ini muncul pada minggu-minggu akhir kehamilan. Sekiranya anda merasakan kesakitan ini sebelum 37 minggu kehamilan, maka anda perlu segera berjumpa pakar perbidanan.

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sakit Semasa Bersalin

Adalah penting untuk diingat bahawa kesakitan semasa bersalin normal boleh berbeza dari wanita ke wanita. Kesakitan yang dirasai antara satu kehamilan dan kehamilan seterusnya juga berbeza.

Kesakitan yang berbeza-beza ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk pengalaman kelahiran sebelumnya, sokongan keluarga, toleransi kesakitan, ketakutan, kebimbangan, dan genetik.

Beberapa faktor lain mempengaruhi keterukan kesakitan semasa bersalin normal, termasuk:

1. Kedudukan Janin

Semasa mengandung, janin akan bergerak di dalam rahim. Sebaik-baiknya, janin akan bergerak dalam keadaan kepala menunduk ke arah serviks pada akhir kehamilan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, janin tidak berada dalam kedudukan ideal ini. Kedudukan janin mungkin mengiring atau kaki mungkin berhampiran serviks.

Kedudukan ini akan menjejaskan kesakitan semasa bersalin. Kedudukan yang ideal secara amnya akan memberikan sedikit kesakitan berbanding dengan posisi lain.

2. Saiz Bayi

Saiz bayi yang dilahirkan juga boleh mempengaruhi kesakitan semasa bersalin, walaupun ini bukan faktor utama yang menentukan kesakitan.

Semakin besar bayi, semakin sukar proses kelahirannya. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kesakitan yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, sesetengah wanita mendakwa kurang rasa sakit walaupun berat kelahiran bayi lebih besar daripada kelahiran sebelumnya.

3. Peringkat Pembukaan

Wanita yang pernah bersalin normal mengakui bahawa kesakitan yang mereka rasai akan menjadi lebih kuat apabila pembukaan meningkat.

Pada awal pembukaan, anda akan merasakan perut anda terasa ketat dan sama seperti kekejangan semasa haid. Kesakitan ini akan meningkat dan merebak ke kawasan kaki apabila pembukaan meningkat.

Apabila bukaan selesai, anda akan berasa sakit yang memuncak seperti ingin membuang air besar. Melalui kesakitan ini, badan memberi isyarat bahawa bersalin sudah bersedia.

4. Tempoh

Tempoh bersalin bagi setiap wanita adalah berbeza, bergantung kepada proses membuka serviks. Semakin lama prosesnya, semakin teruk rasa sakitnya.

Adakah boleh menggunakan ubat penahan sakit semasa bersalin?

Kesakitan yang dirasai semasa kontraksi bersalin berbeza-beza. Dalam sesetengah kes, sebilangan wanita tidak dapat menahan kesakitan yang mereka alami. Keadaan ini sebenarnya adalah petanda badan untuk menolak dan menolak janin.

Dalam sesetengah kes, doktor boleh memberikan anestesia kepada wanita yang tidak dapat menahan kesakitan. Walau bagaimanapun, ubat ini akan memberi kesan kebas di seluruh badan atau di bahagian bawah badan.

Apabila rasa sakit hilang atau kesan kebas muncul, anda tidak lagi dapat merasakan sensasi apabila menolak. Oleh itu, anda perlu menggantikannya kaedah kelahiran dari normal ke pembedahan caesarean.

Bersalin normal tanpa bantuan sebarang ubat boleh memberikan beberapa faedah, termasuk:

  • Meningkatkan keyakinan diri ibu.
  • Kesakitan menjadi lebih ringan apabila bersalin selesai.
  • Tempoh pemulihan yang lebih cepat.
  • Terdapat ikatan batin yang kuat antara ibu dan bayi.
  • Bayi menjadi kurang cerewet dan lebih tenang.
  • Mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin.
  • Proses penyusuan mungkin menjadi lebih mudah.

Cara Mengurangkan Sakit Semasa Bersalin

Jika anda bimbang tentang kesakitan yang akan anda rasai semasa bersalin, jangan risau kerana ini adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, mengetahui maklumat tentang cara menanganinya boleh membantu mengurangkan kebimbangan dan membuat anda bersedia untuk menghadapi kelahiran.

Beberapa cara anda boleh melegakan kesakitan semasa bersalin termasuk:

1. Sukan

Semasa kehamilan anda meningkat, anda mungkin perlu menukar jenis senaman yang anda lakukan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk meneruskan senaman semasa kehamilan.

Senaman yang kerap semasa hamil boleh membantu mengawal tekanan darah, mood, dan mengekalkan berat badan dalam julat normal. Keadaan ini boleh menyokong proses kelahiran normal.

2. Amalan Teknik Pernafasan

Teknik pernafasan semasa bersalin boleh membantu mengawal kesakitan yang dialami. Kaedah pernafasan yang betul boleh menjadikan badan lebih relaks. Keadaan ini membuatkan otot badan kurang tegang dan akhirnya sakit kontraksi juga dapat dikurangkan.

3. Urut

Sokongan suami semasa bersalin dapat membantu isteri mengatasi kesakitan. Cuba gosok atau urut ringan kaki, tangan, belakang dan bahu isteri semasa bersalin.

Selain itu, suami anda juga boleh memberi urut di kawasan perineum pada akhir kehamilan. Urutan ini boleh membantu melindungi dan menyediakan perineum untuk meregang semasa bersalin.

4. Mendengar Muzik

Muzik dikenali untuk melegakan tekanan dan menurunkan tekanan darah. Selain itu, muzik juga boleh meningkatkan mood anda.

Penyelidikan mendapati bahawa mendengar muzik semasa bersalin boleh membantu meredakan kesakitan dan melegakan kebimbangan.

5. Bergerak Semasa Pembukaan

Berjalan, duduk di atas bola yoga, atau menari perlahan dengan suami anda boleh membantu proses bersalin dan melegakan ketidakselesaan semasa membuka.

Anda boleh mencuba pelbagai posisi seperti duduk, berdiri, atau mencangkung untuk melegakan kesakitan. Kedudukan mencangkung semasa membuka boleh mengurangkan kesakitan dengan berkesan.

Akhirnya, kesakitan yang dirasai semasa bersalin boleh berbeza-beza. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda tidak bersendirian, kerana di sekeliling anda terdapat pasukan perubatan terlatih dan orang tersayang yang menemani anda.

Tags

Related Post

Leave a Comment