Apakah punca perut ibu hamil mengecil pada waktu pagi? Perlukah anda berhati-hati?

Donna

Perut yang lebih kecil pada waktu pagi, terutamanya ketika hamil, adalah keadaan yang boleh dialami oleh wanita hamil dan sering menimbulkan kebimbangan. Mengapa ini boleh berlaku? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Normal ke perut ibu hamil kempis bila bangun tidur?

semasa kehamilan yang sihat Kebiasaannya, perut wanita hamil akan membesar dari semasa ke semasa, tidak mengecut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, perut wanita hamil boleh kelihatan lebih kecil pada waktu pagi. Jadi, adakah keadaan ini normal? Jawapannya ya dan tidak.

Perut wanita hamil lebih kecil apabila mereka bangun, kemudian kelihatan lebih besar sepanjang hari, yang biasanya normal.

Begitu juga apabila ada ketulan dalam perut (benjolan bayi) kelihatan seperti mengecut semalaman. Keadaan ini tidak perlu dirisaukan kerana ia berlaku secara teratur semasa kehamilan.

Cuma, jika perut wanita hamil cenderung tidak membesar dengan usia kandungan yang semakin meningkat, Keadaan ini boleh menunjukkan masalah dengan kehamilan. Jadi, semak dengan segera Pakar Obstetrik dan Ginekologi (Obgyn) atau pakar sakit puan.

Punca Perut Ibu Hamil Makin Kecil Di Waktu Pagi

Ramai wanita hamil mengalami perubahan secara drastik semasa mengandung, ini termasuklah keadaan perut yang kelihatan lebih kecil pada waktu pagi berbanding malam. Sila ambil perhatian juga, ada Banyak faktor boleh mencetuskannya.

Beberapa kemungkinan penyebab perut wanita hamil semakin mengecil apabila dia bangun termasuk:

1. Otot perut yang lebih kuat

Pada waktu pagi, otot teras anda akan menjadi lebih kuat kerana badan anda telah berehat semalaman. Ini menjadikan otot kelihatan lebih tegang benjolan bayi juga kelihatan lebih kecil.

Namun, apabila menjelang petang, otot teras akan menjadi letih kerana menahan berat rahim dan janin dalam kandungan. Perut ibu juga akan semakin kendur sehingga nampak lebih besar.

2. Belum makan lagi

Apabila anda bangun tidur, perut anda masih kosong kerana saluran penghadaman telah mencerna semua makanan yang diambil pada hari sebelumnya. Keadaan ini merupakan salah satu punca perut ibu hamil kelihatan lebih kecil pada waktu pagi.

Perlu diingat, perut yang membesar semasa mengandung bukan sepenuhnya disebabkan oleh pertumbuhan janin. Organ lain dalam perut juga menyebabkan perut menjadi lebih besar.

3. Jangan alami angin dalam badan

Perut kembung berlaku apabila anda mengambil terlalu banyak makanan dan minuman tertentu. Pengambilan jenis ini kemudian menyebabkan gas terperangkap dalam saluran penghadaman.

Apabila kehamilan berlaku, perut kembung mudah berlaku. Keadaan ini disebabkan oleh pengeluaran progesteron yang semakin meningkat.

4. Kedudukan janin berubah

Perubahan kedudukan janin boleh menjadi salah satu sebab mengapa perut wanita hamil menjadi lebih kecil apabila dia bangun.

Sepanjang malam ibu akan tidur meniarap. Pada masa ini, janin boleh berubah kedudukan, menjejaskan bentuk dan saiz perut ibu. Akhirnya, apabila pagi tiba dan janin telah beralih kedudukan, benjolan bayi ibu boleh kelihatan lebih kecil.

5. Bukan kehamilan pertama

Jika kehamilan ini bukan yang pertama, perut wanita hamil mungkin mengecil pada waktu pagi.

Selepas bersalin, anda mungkin boleh memulihkan saiz perut anda. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan kekuatan otot. Otot akan menjadi lebih lemah, menyebabkan mereka meregang lebih banyak lagi. Keadaan ini boleh menyebabkan perut kelihatan lebih besar.

Jadi, jika ini adalah kehamilan kedua atau seterusnya, itu perkara biasa benjolan bayi nampak lebih besar berbanding kehamilan pertama.

Sebabnya, otot perut tidak sekuat sebelum kehamilan pertama dan tidak mampu menampung rahim yang semakin membesar.

Otot perut yang lemah akan lebih cepat letih dari semasa ke semasa. Ini bermakna bahawa ketulan akan kelihatan seperti semakin besar dari saat anda bangun pada waktu pagi. Manakala pada kehamilan pertama, perut ibu hamil mungkin mengecil pada waktu pagi.

Adakah anda perlu memeriksa keadaan anda oleh doktor?

Perut ibu hamil mengecil apabila bangun tidur, itu adalah keadaan biasa. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, puncanya boleh menjadi gangguan dalam kehamilan.

Beberapa gangguan ini termasuk:

  • Oligohydramnios: Keadaan apabila cecair amniotik kurang daripada biasa.
  • IUGR (terlambat pertumbuhan intrauterin): Keadaan di mana janin tidak dapat berkembang sepenuhnya di dalam rahim sehingga saiznya lebih kecil daripada biasa.

Jika perut anda tidak membesar atau mengecil dari semasa ke semasa, anda harus berjumpa pakar sakit puan.

Sebabnya, perut ibu hamil yang mengecut atau berhenti membesar boleh menjadi petanda janin tidak membesar atau mengalami masalah kehamilan.

Doktor akan mengukur dan memeriksa ketulan dan mungkin juga melakukan imbasan ultrasound (USG) untuk mengesahkan keadaan janin dalam kandungan.

Itulah penjelasan mengenai perut ibu hamil yang semakin mengecil apabila bangun tidur. Sentiasa pastikan anda melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala supaya keadaan kesihatan ibu dan janin dapat dikawal dengan baik.

Tags

Related Post

Leave a Comment