Ambil antibiotik semasa mengandung, berikut adalah peraturan untuk memastikan keadaan anda selamat

Donna

Kehamilan bermakna seseorang wanita tidak boleh mengambil dadah secara sambil lewa kerana ini boleh menjejaskan perkembangan janin. Jadi, apakah peraturan jika wanita hamil mengambil antibiotik? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Antibiotik?

Semasa mengandung, badan janin dilindungi oleh plasenta. Plasenta adalah organ yang terbentuk semasa kehamilan dan menjadi “penapis” antara ibu dan janin. Apa sahaja makanan, minuman dan ubat yang diambil oleh ibu boleh sampai ke janin melalui plasenta.

Walau bagaimanapun, apabila wanita hamil menghadapi keadaan kesihatan yang memerlukan rawatan dengan antibiotik, keputusan untuk mengambilnya sering menimbulkan kebimbangan; sama ada dadah itu membahayakan janin.

Antibiotik sendiri adalah sekumpulan ubat yang boleh melawan jangkitan kuman. Ubat ini berfungsi dalam dua cara: membunuh bakteria atau menyukarkan bakteria untuk berkembang.

Jadi, bolehkah wanita hamil mengambil antibiotik? Jawapannya ya. Namun, pengambilan ubat mestilah mengikut arahan doktor.

Apabila wanita hamil mengalami jangkitan kuman, doktor mungkin memberi antibiotik. Anda tidak perlu risau, kerana beberapa antibiotik diketahui selamat untuk dimakan semasa hamil jika penggunaannya perlu.

Sebagai contoh, wanita hamil dengan usia kandungan 6 hingga 24 minggu cenderung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami jangkitan saluran kencing (UTI), keadaan yang disebabkan oleh bakteria Streptococcus.

Jangkitan saluran kencing adalah penyakit yang perlu dirawat dengan antibiotik. Jika tidak dirawat dengan betul, risiko kelahiran pramatang dan berat lahir rendah boleh meningkat.

Selain daripada UTI, wanita hamil juga terdedah kepada tipus, apendisitis, keradangan pundi hempedu, atau jangkitan buah pinggang.

Doktor akan mengesyorkan menggunakan antibiotik dengan beberapa pertimbangan, contohnya apabila ia tidak tersedia pilihan rawatan lain. Selain itu, doktor juga akan mempertimbangkan kesan kepada janin dan ibu sekiranya antibiotik diberi atau tidak diberikan.

Selain itu, doktor akan mempertimbangkan dos dan tempoh pengambilan ubat berdasarkan umur kehamilan.

Jenis antibiotik yang selamat dimakan semasa hamil

Sebelum mengambil antibiotik, perlu diingatkan bahawa tidak semua jenis antibiotik selamat untuk wanita hamil. Beberapa jenis antibiotik adalah selamat untuk diambil oleh wanita hamil, termasuk:

1. Klindamisin

Clindamycin adalah ubat antibiotik yang biasanya ditetapkan semasa kehamilan. Antibiotik ini berfungsi dengan menghalang pertumbuhan bakteria dan menghalang bakteria daripada merebak ke organ lain.

Doktor biasanya memberi clindamycin apabila wanita hamil mengalami jangkitan telinga, jangkitan paru-paru, tonsillitis dan sakit tekak.

Clindamycin termasuk dalam kategori selamat untuk dimakan pada awal kehamilan.

2. Penisilin

Satu lagi antibiotik yang selamat untuk diambil oleh wanita hamil ialah penisilin. Antibiotik ini juga biasanya ditetapkan semasa kehamilan. Beberapa contoh antibiotik penisilin, antara lain amoksisilin dan ampicillin.

Penisilin boleh bergerak melalui plasenta tetapi dianggap selamat untuk dimakan semasa mengandung.

Anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alahan, demam hay, ekzema dan asma, kerana anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami reaksi serius terhadap penisilin.

3. Sefalosporin

Doktor juga boleh memberikan antibiotik cephalosporins kepada wanita hamil. Antibiotik ini mempunyai cara kerja yang sama seperti penisilin.

Doktor boleh memberikan ubat ini kepada wanita hamil yang mengalami UTI, jangkitan telinga, radang paru-paru, gonorea, dan jangkitan sinus.

Namun begitu, antibiotik ini tidak sesuai untuk anda yang mempunyai penyakit buah pinggang. Reaksi alahan yang boleh timbul daripada pengambilan cephalosporins adalah ruam kulit.

4. Erythromycin

Jika anda mengalami ketuban pecah pramatang, doktor akan memberi anda antibiotik erythromycin untuk mengelakkan risiko jangkitan dan kelahiran pramatang. Oleh itu, antibiotik ini dianggap selamat untuk diminum semasa mengandung. Erythromycin berfungsi dengan menghentikan jangkitan bakteria.

Beberapa penyakit seperti difteria, jangkitan kulit, dan gangguan pernafasan boleh dirawat dengan antibiotik ini. Walaupun antibiotik boleh diambil oleh wanita hamil, anda tetap perlu mengambil ubat ini mengikut arahan dan saranan doktor.

Selain itu, kategori ubat untuk wanita hamil juga perlu diberi perhatian. Secara umumnya, ubat-ubatan di pasaran dikelompokkan kepada 5 kategori iaitu kategori A, B, C, D, dan X. Ubat dalam kategori A dianggap paling selamat untuk wanita hamil, manakala ubat dalam kategori X telah terbukti berbahaya untuk janin itu.

Oleh itu, adalah penting untuk bertanya kepada doktor anda tentang kategori ubat yang anda ingin makan.

Wanita hamil tidak boleh mengambil ubat secara sambil lewa. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengambil ubat sama sekali. Beberapa jenis antibiotik diketahui selamat untuk dimakan oleh wanita hamil.

Oleh itu, ibu hamil tidak perlu risau untuk mengambil antibiotik asalkan ia diambil mengikut arahan doktor.

Tags

Related Post

Leave a Comment