Adakah selamat untuk wanita hamil makan hati ayam? Semak penjelasan di sini

Donna

Hati ayam dikatakan sebagai makanan yang harus dielakkan oleh ibu hamil. Tetapi adakah sebenarnya selamat untuk wanita hamil makan hati ayam? Semak jawapan dalam ulasan berikut.

Bolehkah Ibu Hamil Makan Hati Ayam?

Pada asasnya, wanita hamil tidak dilarang memakan hati ayam. Sebabnya, makanan ini merupakan sumber nutrisi yang baik untuk ibu dan janin.

Ianya hanya, vitamin A Bentuk retinol yang terkandung di dalamnya berpotensi menyebabkan keguguran dan kecacatan kelahiran pada bayi terutama pada trimester awal kehamilan.

Kandungan vitamin A daripada sumber haiwan—contohnya hati lembu—sangat tinggi, malah mencecah tujuh kali ganda pengambilan yang disyorkan untuk wanita hamil. Jadi, anda harus mengehadkan penggunaan anda.

Sebagai alternatif, wanita hamil boleh memenuhi keperluan mereka untuk vitamin ini daripada makanan yang mengandungi beta-karotena, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Pengambilan terlalu banyak vitamin A boleh menyebabkan ia terkumpul di dalam badan. Jumlah yang berlebihan ini tidak dikeluarkan dari badan, tetapi disimpan dalam tisu lemak dan hati.

Selain daripada mengambil makanan yang mengandungi jumlah vitamin A yang berlebihan, wanita hamil juga tidak digalakkan menggunakan produk yang mengandungi retinol. Retinol boleh diserap ke dalam aliran darah dan mencetuskan ketoksikan vitamin A.

Berapa Banyak Hati Ayam Selamat Dimakan Semasa Hamil?

Jika wanita hamil ingin makan hati ayam, adalah sangat penting untuk mengetahui had selamat untuk dimakan.

Anda boleh mengambil hati haiwan—seperti ayam dan daging lembu—separuh bahagian atau bersamaan dengan 1.5 auns. Pengambilan makanan jenis ini 1-2 kali sebulan juga dikatakan selamat.

Tetapi ingat, walaupun penggunaan terhad, ia tidak bermakna anda selamat daripada risiko bahaya. Kerana pada asasnya, badan sudah menyimpan lebihan vitamin A.

Selain itu, pastikan anda memasak hati ayam dengan teliti untuk mengurangkan risiko jangkitan bakteria salmonella. Jangkitan bakteria ini boleh membahayakan ibu dan janin.

Khasiat Hati Ayam untuk Ibu Hamil

Walaupun pengambilan mesti terhad, hati ayam mempunyai banyak khasiat yang penting untuk ibu hamil dan janin dalam kandungan.

Wanita hamil yang makan hati ayam dapat memenuhi keperluan zat besi mereka, vitamin A, protein, kalsium, dan asid folik. Berikut adalah pelbagai manfaat yang boleh anda perolehi antaranya:

1. Mencegah kecacatan kelahiran

Asid folik dalam hati ayam boleh membantu membentuk tiub saraf. Nutrien ini sangat penting untuk diambil ketika hamil kerana ia dapat membantu mencegah beberapa kecacatan tiub saraf, termasuk:

  • Spina bifida. Kecacatan kelahiran yang menyebabkan perkembangan saraf tunjang atau tulang belakang yang tidak lengkap. Bayi dengan keadaan ini boleh menjadi hilang upaya kekal.
  • Anencephaly. Kecacatan kelahiran yang serius yang menyebabkan bayi dilahirkan tanpa sebahagian atau seluruh otak dan tengkorak. Bayi dengan keadaan ini biasanya tidak hidup lama.

2. Membantu perkembangan mata dan imun

Salah satu cara untuk memenuhi keperluan vitamin A anda semasa hamil adalah dengan mengambil hati ayam. Vitamin A mempunyai kesan langsung terhadap perkembangan penglihatan dan imuniti bayi.

Selain itu, hlmBagi ibu hamil, vitamin A juga dapat mengekalkan kesihatan kulit dan meningkatkan imuniti badan. Manakala pada janin, vitamin ini dapat menyokong pertumbuhan kulit, tulang dan tisu otot janin.

3. Membantu tumbesaran janin

Makan hati ayam untuk ibu hamil boleh membantu memenuhi keperluan protein semasa hamil. Sudah tentu, manfaat ini boleh dirasai oleh ibu dan janin.

Protein diperlukan untuk pembentukan atau kekuatan badan. Pemakanan ini juga memainkan peranan dalam pertumbuhan janin. Wanita hamil boleh mendapat protein yang mencukupi dengan mengambil bahagian hati yang sederhana.

4. Mencegah anemia pada ibu hamil

Semasa mengandung, anda terdedah kepada anemia. Inilah sebab mengapa suplemen zat besi diperlukan. Selain daripada makanan tambahan, hati ayam boleh menjadi sumber zat besi yang baik untuk mengurangkan risiko anemia pada wanita hamil.

Sila ambil perhatian, zat besi diperlukan untuk pembentukan hemoglobin dalam darah.

5. Membantu membina tulang dan gigi pada janin

Faedah lain apabila ibu hamil makan hati ayam ialah ia membantu pertumbuhan tulang dan gigi janin. Manfaat ini datang dari kandungan kalsium di dalamnya.

Selain itu, kalsium juga dapat membantu perkembangan otot dan fungsi jantung pada janin dalam kandungan.

Risiko Makan Hati Ayam untuk Ibu Hamil

Walaupun ia memberi manfaat yang baik untuk ibu dan janin, hati ayam juga boleh memberi kesan buruk kepada janin jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Beberapa dKesan buruk yang boleh berlaku termasuk:

1. Pengambilan nutrisi yang berlebihan

Kandungan nutrisi dalam hati ayam berbeza berbanding dengan hati lembu atau kambing. Ini bermakna perlu mengambil kira jumlah yang boleh dimakan semasa kehamilan.

2. Gangguan janin

Walaupun ia bermanfaat, pengambilan hati dalam jumlah yang banyak boleh membahayakan janin kerana vitamin A dalam hati adalah dalam bentuk retinol yang merupakan prekursor vitamin.

Retinol yang diambil dalam jumlah yang tinggi membawa risiko menyebabkan kecacatan perkembangan pada kanak-kanak dan kanser pada ibu.

3. Meningkatkan risiko hipertensi

Kolesterol tinggi dalam hati ayam bermakna makanan ini mesti dihadkan. Makanan yang tinggi kolesterol tidak digalakkan untuk wanita hamil yang mempunyai masalah berkaitan hipertensi.

Jadi, sama ada wanita hamil boleh makan hati ayam atau tidak bergantung kepada keadaan kesihatan wanita hamil dan jumlah pengambilan. Untuk lebih selamat, anda boleh berunding dengan pakar obstetrik anda mengenai sekatan diet semasa kehamilan dan suplemen yang diperlukan.

Tags

Related Post

Leave a Comment