Adakah selamat menggunakan ubat kolesterol untuk wanita hamil?

Donna

Peningkatan tahap kolesterol boleh berlaku semasa kehamilan. Walaupun begitu, paras kolesterol yang tinggi pada wanita hamil selalunya tidak menunjukkan sebarang gejala khas. Jadi, jika paras kolesterol dalam badan meningkat, adakah pengambilan ubat kolesterol untuk ibu hamil selamat? Semak penjelasan dalam ulasan berikut.

Bolehkah Ibu Hamil Mengambil Ubat Kolesterol?

Jika tahap kolesterol tinggisaluran darah boleh menjadi tersumbat, meletakkan anda pada risiko jangkitan serangan jantung atau pukulan. Oleh itu, rawatan perlu dijalankan dengan segera jika paras kolesterol terlalu tinggi.

Jadi, bagaimana jika wanita hamil mempunyai paras kolesterol yang tinggi? Patutkah keadaan ini dirawat segera dengan menggunakan ubat kolesterol?

Sebelum ini, anda harus tahu bahawa ubat anti-kolesterol yang paling kerap digunakan adalah ubat statin, seperti simvastatin dan atorvastatin.

Mengenai penggunaan ubat ini untuk wanita hamil, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) telah meminta statin tidak lagi dikontraindikasikan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, FDA juga mengesyorkan menghentikan penggunaan statin semasa kehamilan kerana risiko menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi.

Pada masa ini, terdapat beberapa kajian yang menyatakan bahawa penggunaan ubat statin mungkin selamat untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, kerana penyelidikan masih terhad, doktor biasanya mengesyorkan agar tidak menggunakan ubat ini sebanyak mungkin pada wanita hamil melainkan manfaatnya melebihi risiko.

Satu kajian mendedahkan, penggunaan statin pada trimester pertama kehamilan boleh meningkatkan risiko kejadian keguguran.

Ubat statin perlu dihentikan sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum kehamilan. Doktor biasanya akan mengesyorkan supaya wanita hamil mengelakkan statin semasa mengandung (40 minggu) atau apabila anda merancang untuk menyusu.

Ubat kolesterol untuk ibu hamil boleh masuk ke dalam badan janin melalui plasenta ibu. Inilah yang boleh memberi kesan negatif kepada janin yang sedang berkembang dalam kandungan.

Peningkatan kolesterol semasa hamil adalah normal

Menurut Perpustakaan Perubatan Negara, paras kolesterol normal pada orang dewasa adalah kurang daripada 200 mg/dL. Kolesterol diklasifikasikan sebagai tinggi jika jumlahnya 200-239 mg/dL. Walau bagaimanapun, ubat anti-kolesterol biasanya hanya disyorkan jika paras kolesterol melebihi 240 mg/dL.

Adalah penting untuk anda mengetahui bahawa peningkatan kolesterol semasa kehamilan adalah normal, jadi kebanyakan kes tidak memerlukan terapi khas. Manakala 6 minggu selepas bersalin, paras kolesterol badan akan kembali normal. Jadi, ubat kolesterol untuk ibu mengandung sebenarnya tidak digalakkan.

Semasa mengandung, paras kolesterol LDL (low-density lipoprotein) atau yang sering disebut sebagai kolesterol jahat akan meningkat. Walau bagaimanapun, peningkatan LDL disertai dengan peningkatan HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi), aka kolesterol baik.

Sekarang, peningkatan HDL akan membantu menyingkirkan kolesterol jahat. Di samping itu, paras HDL akan meningkat sehingga mencapai 65 pada akhir kehamilan. Nota, tahap kolesterol HDL melebihi 60 boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Selain itu, ibu hamil juga memerlukan kolesterol untuk menyokong perkembangan otak bayi. Kolesterol akan menghasilkan hormon estrogen dan progesteron. Kedua-duanya adalah hormon penting untuk menyokong kehamilan dan perkembangan janin.

Cara Selamat Menurunkan Kolesterol untuk Ibu Hamil

Berikut ialah beberapa cara anda boleh melakukannya mengurangkan kolesterol jahat secara semulajadi, termasuk:

1. Rajin-rajinlah bersenam

Bersenam boleh membantu meningkatkan kolesterol HDL dalam badan. Apabila kolesterol HDL meningkat, kolesterol yang berbahaya untuk tubuh iaitu kolesterol LDL boleh berkurangan.

Jika anda sudah kerap bersenam sebelum hamil, maka anda boleh teruskan melakukan senaman tersebut. Walau bagaimanapun, ingat bahawa wanita hamil perlu mengelakkan sukan yang mempunyai risiko tinggi untuk jatuh, seperti menunggang kuda, berbasikal dan mendaki gunung.

Wanita hamil yang tidak pernah bersenam sebelum hamil boleh melakukan senaman ringan dengan intensiti beransur-ansur. Beberapa sukan yang boleh dilakukan termasuk berjalan pantas, berjoging dan yoga kehamilan.

Sebelum membuat keputusan untuk bersenam, anda dinasihatkan untuk berjumpa pakar sakit puan terlebih dahulu bagi mengurangkan risiko yang tidak diingini.

2. Makan Lebih Serat

Serat adalah sejenis karbohidrat yang baik untuk badan. Terdapat dua jenis serat: serat larut dan tidak larut. Kedua-dua jenis serat mempunyai manfaat kesihatan yang baik, salah satunya adalah menurunkan kolesterol.

Serat larut boleh bertukar menjadi gel pepejal apabila ia sampai ke usus. Serat ini akan memerangkap lemak daripada makanan sehingga lemak ini tidak dapat diserap sepenuhnya oleh badan. Apabila kurang penyerapan lemak daripada makanan, kolesterol darah juga akan berkurangan.

Makanan yang diketahui mengandungi jumlah serat yang tinggi termasuk oatmeal, kacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.

3. Kurangkan pengambilan lemak tepu

Mengambil terlalu banyak lemak tepu boleh meningkatkan tahap kolesterol LDL dalam darah. Oleh itu, mengehadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu dapat membantu ibu hamil menurunkan kolesterol secara semulajadi.

Lemak tepu adalah sejenis lemak yang sering ditemui dalam produk haiwan seperti daging lembu, susu dan produk proses, telur, santan dan minyak kelapa sawit.

Selain mengehadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu, wanita hamil juga dinasihatkan untuk memperbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak baik atau lemak tak tepu.

Makanan yang mengandungi lemak tak tepu sebenarnya akan membantu meningkatkan jumlah kolesterol dalam darah. Beberapa makanan yang baik untuk diambil oleh wanita hamil termasuk alpukat dan kacang.

4. Kurangkan penggunaan gula

Gula adalah sejenis karbohidrat yang boleh menjadi sumber tenaga untuk badan. Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil terlalu banyak gula boleh mengurangkan kolesterol HDL dan meningkatkan kolesterol LDL.

Bukan sahaja kolesterol tinggi, pengambilan terlalu banyak gula semasa hamil juga boleh meningkatkan risiko diabetes semasa hamil, penyakit jantung dan penyakit hati.

Oleh itu, wanita hamil yang ingin mengurangkan paras kolesterol mereka perlu mengehadkan pengambilan makanan manis.

Sekarang anda tahu bahawa adalah lebih baik untuk tidak menggunakan ubat kolesterol untuk wanita hamil. Sebabnya, ini boleh memberi kesan negatif kepada bayi dalam kandungan.

Akhir sekali, ibu hamil perlu sentiasa berunding dengan pakar sakit puan sekiranya mereka mempunyai paras kolesterol yang tinggi supaya doktor dapat memberikan cadangan rawatan yang sesuai.

Tags

Related Post

Leave a Comment