Adakah keputihan menyukarkan wanita hamil? Ini adalah Fakta

Donna

Keputihan adalah proses semula jadi untuk mengekalkan kebersihan dan melindungi organ intim daripada jangkitan. Namun, adakah keputihan boleh menyukarkan wanita untuk hamil? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Pautan Antara Keputihan dan Kehamilan

Keputihan ialah cecair jernih atau pekat yang keluar dari faraj. Cecair ini akan membuang bakteria yang menyebabkan jangkitan dan sel mati supaya faraj kekal bersih.

Selain daripada menjaga kebersihan faraj, keputihan juga mempunyai peranan penting dalam kehamilan kerana cecair ini mewujudkan suasana ideal untuk sperma bergerak dan menyuburkan telur.

Sebelum ovulasi, anda biasanya akan mengalami peningkatan dalam jumlah keputihan dan konsistensi berubah kepada sesuatu seperti putih telur mentah. Keputihan Ini dapat membantu membekalkan nutrisi untuk sel sperma dan meningkatkan keupayaan sel sperma untuk bergerak.

Namun, terdapat beberapa masalah keputihan yang boleh menyukarkan kehamilan.

Antara masalah keputihan termasuklah keputihan yang terlalu berasid, keputihan yang terlalu tebal, dan keputihan yang mengandungi antibodi untuk membunuh sperma, menghalang pergerakan sperma ke telur, dan menutup serviks. Keadaan ini memerlukan rawatan khas dan terapi hormon.

Walau bagaimanapun, jika anda telah melakukan hubungan seksual secara tetap selama setahun tanpa kontraseptif dan masih belum hamil, anda disyorkan untuk berjumpa doktor.

Selain itu, sekiranya anda mengalami keputihan yang sangat tebal, berwarna hijau atau coklat, serta berbau hanyir, maka anda juga perlu berjumpa pakar sakit puan untuk mengetahui puncanya.

Keputihan Normal

Keputihan dialami oleh semua wanita. Anda boleh mengalami keputihan ketika hendak datang haid dan juga semasa mengandung. Tekstur, warna dan jumlah keputihan boleh berubah semasa kitaran haid.

Dalam keputihan biasa, cecair dari faraj hendaklah jernih atau putih dan tidak boleh berbau hanyir. Tekstur keputihan biasa adalah cecair, pekat atau seperti tampal.

Keputihan yang normal sebenarnya akan menyokong proses persenyawaan. Menghampiri masa ovulasi, keputihan akan bertukar cair dan jernih seperti putih telur mentah.

Keputihan yang normal juga biasanya keluar apabila wanita sedang menyusu, menerima rangsangan seksual, atau mengalami tekanan.

Keputihan Tidak Normal

Keputihan yang tidak normal dicirikan oleh keputihan yang berwarna putih susu, kuning atau hijau, mempunyai bau yang tidak menyenangkan, pekat seperti keju lembut, dan rasa gatal.

Keputihan yang tidak normal biasanya disebabkan oleh jangkitan kuman, kulat dan parasit. Jika tidak dirawat dengan betul, jangkitan boleh merebak ke tahap sistem pembiakan yang lebih dalam.

Keadaan ini boleh menyukarkan kehamilan kerana secara amnya cecair yang keluar adalah besar, pekat, dan boleh menutup serviks sehingga menyebabkan sperma sukar bergerak ke arah tiub fallopio. Akibatnya, persenyawaan juga sukar berlaku.

Selain itu, keputihan dikatakan tidak normal jika mempunyai tahap keasidan yang tinggi. Keadaan ini disebabkan oleh gangguan hormon sehingga keseimbangan pH terganggu.

Bukan itu sahaja, keputihan yang tidak normal yang mengandungi antibodi anti-sperma juga boleh menyukarkan wanita untuk hamil. Umumnya, keputihan ini terhasil daripada tindak balas imun badan terhadap jangkitan yang pernah dialami dan disebabkan oleh sperma.

Oleh itu, jika anda mendapati keputihan yang tidak normal, segeralah berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang betul

Tags

Related Post

Leave a Comment