9 Tabiat Baik Wanita Hamil yang Menyokong Perkembangan Otak Janin

Donna

Setiap ibu bapa ingin memastikan bayi mereka dilahirkan sihat dan cerdas. Salah satu cara yang boleh dilakukan ialah dengan melaksanakan tabiat yang menyokong perkara ini. Apakah tabiat ibu hamil yang boleh meningkatkan kecerdasan? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Senarai Tabiat Semasa Hamil yang Baik untuk Otak Janin

Apa sahaja yang dilakukan oleh wanita semasa mengandung akan memberi kesan langsung kepada janin. Interaksi dengan janin, corak pemakanan, dan emosi pasti mempunyai hubungan dengan proses perkembangan otak.

Beberapa tabiat ibu hamil yang boleh menjadikan bayi pintar termasuk:

1. Ambil Makanan Yang Sangat Berkhasiat

Pertumbuhan dan perkembangan janin bergantung kepada nutrien yang masuk ke dalam tubuh ibu hamil. Semasa mengandung, anda dinasihatkan untuk mengambil makanan yang mengandungi khasiat yang tinggi.

Asid lemak Omega 3 adalah pemakanan penting untuk perkembangan otak. Anda boleh mengambil ikan, bayam dan kacang soya untuk mendapatkan khasiat omega 3.

Selain itu, asid folik juga merupakan nutrien yang tidak kurang pentingnya untuk perkembangan otak janin. Asid folik boleh membantu mencegah kecacatan otak pada janin, juga dikenali sebagai kecacatan tiub saraf (kecacatan tiub saraf).

Bukan sahaja omega-3 dan asid folik, anda juga perlu memastikan setiap makanan mengandungi khasiat yang tinggi supaya perkembangan janin secara keseluruhan dapat dimaksimumkan.

2. Rajin-rajinlah bersenam

Rasa lebih gembira dan santai selepas bersenam? Ini adalah kesan hormon endorphin yang dikeluarkan oleh badan semasa bersenam. Bukan sahaja untuk ibu, janin juga akan mendapat manfaat daripada hormon ini.

Endorphin yang dikeluarkan semasa senaman akan melintasi plasenta dan membuatkan janin berasa selesa dan gembira di dalam kandungan.

Selain itu, senaman juga dapat meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan termasuk ke kawasan rahim agar tumbesaran janin dapat dimaksimumkan.

Jika anda tidak bersenam secara teratur sebelum hamil, anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan-jalan santai.Kajian menunjukkan ibu yang aktif semasa hamil akan melahirkan anak yang lebih bijak.

Kajian lain menunjukkan bahawa senaman semasa mengandung boleh meningkatkan neuron dalam hippocampus otak sebanyak 40 peratus. Hippocampus adalah bahagian otak yang bertanggungjawab untuk pembelajaran dan ingatan.

3. Membaca buku cerita

Bayi mula belajar walaupun masih dalam kandungan. Pada trimester ketiga kehamilan, janin boleh mengingati bunyi yang didengarinya setiap hari.

Oleh itu, anda boleh mula membaca buku cerita setiap hari apabila memasuki trimester ketiga kehamilan. Kaedah ini dapat membantu memperkayakan perbendaharaan kata bayi selepas dilahirkan supaya bayi lebih bijak.

4. Dengar muzik yang tenang dan lembut

Mendengar muzik yang lembut dan tenang dapat membantu janin menjadi lebih tenang kerana muzik ini dapat mengurangkan kadar denyutan jantung janin.

Penyelidikan menunjukkan bahawa muzik mempunyai peranan dalam perkembangan otak janin. Memasuki usia kandungan 24 minggu, telinga janin mengalami pertumbuhan yang pesat dan mampu bertindak balas terhadap bunyi.

Muzik boleh membantu janin untuk bertindak balas terhadap bunyi yang didengari, membantu membezakan bunyi, supaya otaknya boleh berkembang dengan lebih baik.

5. Beri Perhatian Kepada Janin

Selain dapat mengecam bunyi, janin juga boleh merasakan sentuhan. Anda boleh memberi perhatian kepada janin dengan bercakap atau menyentuh perut.

Sentuhan anda boleh menenangkan sistem saraf janin dan meningkatkan ikatan antara ibu dan janin. Anda boleh menggosok perut anda perlahan-lahan dari bawah ke atas.

Kesemua langkah ini diketahui dapat membantu saraf otak menjadi lebih terhubung, sekali gus menyokong kecerdasan bayi semasa lahir.

6. Mengekalkan tahap tiroid

Tiroid adalah hormon penting untuk badan. Kestabilan hormon tiroid semasa mengandung mempunyai pengaruh pada janin. Ibu mengalaminya kekurangan hormon tiroid Semasa kehamilan diketahui bahawa ia boleh menjejaskan kebolehan kecerdasan semasa lahir.

Anda boleh cuba mengambil makanan sihat yang mengandungi iodin seperti garam beryodium dan yogurt untuk memastikan tahap iodin dalam badan mencukupi.

7. Ambil Makanan Tambahan

Semasa mengandung, tubuh memerlukan lebih banyak nutrisi daripada biasa. Wanita hamil memerlukan suplemen tambahan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Terdapat pelbagai suplemen kehamilan yang mengandungi vitamin dan asid folik. Pemakanan ini mempunyai peranan penting untuk pertumbuhan sel-sel otak pada janin.

Sebelum membuat keputusan untuk mengambil suplemen, anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk menentukan jenis suplemen dan dos yang diperlukan.

8. Berjemur

Bukan rahsia lagi bahawa vitamin D adalah nutrien penting untuk badan. Ternyata vitamin ini juga mempunyai peranan penting semasa kehamilan.

Vitamin D memainkan peranan dalam pertumbuhan tulang dan jantung, dan mengurangkan risiko praeklampsia.

Selain itu, beberapa kajian di makmal dan ke atas haiwan juga menunjukkan kekurangan vitamin D dikaitkan dengan keabnormalan pada sistem saraf yang boleh ditemui pada pesakit autisme.

Walaupun vitamin D boleh didapati dalam telur dan ikan berlemak, tubuh masih memerlukan lebih banyak vitamin D daripada matahari.

9. Elakkan Tekanan

Apa sahaja yang anda dengar, lihat atau rasa boleh menjejaskan janin. Oleh itu, anda perlu mengekalkan persekitaran dan emosi yang positif semasa kehamilan.

Tekanan pada ibu hamil boleh memberi impak yang besar kepada pertumbuhan dan perkembangan janin. Keadaan wanita hamil yang tertekan boleh menyebabkan bayi dilahirkan pramatang dan mempunyai berat lahir rendah. Bukan itu sahaja, tekanan ibu juga boleh menjejaskan kecerdasan bayi. Anda boleh melakukan yoga kehamilan atau meditasi untuk membina suasana yang positif.

Sekarang, itu adalah beberapa petua yang boleh membantu perkembangan otak janin. Sentiasa ingat bahawa apa sahaja yang dilakukan oleh wanita hamil boleh menjejaskan janin dalam kandungan. Oleh itu, sentiasa amalkan perkara yang positif agar perkembangan otak janin menjadi optimum.

Tags

Related Post

Leave a Comment