7 Minuman Yang Dilarang Untuk Ibu Hamil, Awas Kesannya

Donna

Kehamilan bermakna anda perlu membuat pelarasan pada diet anda. Anda bukan sahaja mengelakkan makanan tertentu, anda juga perlu berhati-hati memilih minuman yang anda makan. Sebabnya, sesetengah minuman sebenarnya memberi kesan buruk kepada janin. Apakah minuman yang harus dielakkan oleh wanita hamil? Semak senarai lengkap di bawah.

Senarai Minuman Yang Tidak Patut Diambil Semasa Hamil

Mengekalkan lembapan badan semasa kehamilan adalah langkah penting untuk mengekalkan kesihatan. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna wanita hamil boleh minum apa-apa.

Sesetengah minuman perlu dielakkan semasa hamil kerana ia diketahui berpotensi menyebabkan masalah serius dalam kehamilan dan janin dalam kandungan. Minuman berikut tidak boleh dimakan oleh wanita hamil, termasuk:

1. Minuman Beralkohol

Semua minuman yang mengandungi alkohol tidak boleh dimakan sama sekali semasa mengandung. Sebabnya, alkohol yang diambil boleh melepasi plasenta.

Pendedahan kepada alkohol pada janin semasa dalam kandungan boleh menyebabkan keadaan ini gangguan spektrum alkohol janin (FASD) pada bayi. Keadaan ini boleh menyebabkan ketidakupayaan fizikal, tingkah laku dan intelek sepanjang hayat. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk Elakkan minuman beralkohol semasa mengandung.

2. Minuman Ringan

Minuman bergas biasanya rasa manis dan menyegarkan. Sesetengah orang sebenarnya memilih minuman ringan kerana ia boleh melegakan loya semasa hamil.

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk mengehadkannya pengambilan minuman bergas semasa hamil. Jenis minuman ini biasanya mengandungi jumlah gula yang tinggi, kafein, pemanis tiruan dan bahan kimia lain yang tidak mempunyai nilai pemakanan.

3. Susu Mentah

Susu lembu sebenarnya adalah minuman sihat untuk ibu hamil. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh minum susu yang belum melalui proses pasteurisasi.

Sebabnya, susu mentah yang baru diperah mengandungi bakteria berbahaya. Pencemaran bakteria dalam badan boleh menyebabkan jangkitan dan masalah serius dengan kesihatan janin.

Bakteria yang biasanya terdapat dalam susu mentah ialah Listeria. Bakteria ini boleh menyebabkan keguguran, penyakit tertentu, dan juga kematian.

4. Kombucha

Kombucha biasanya tidak melalui pempasteuran untuk memastikan probiotik di dalamnya hidup. Walau bagaimanapun, kombucha juga membawa risiko mengandungi bakteria yang berbahaya untuk kehamilan. Selain itu, kombucha juga mengandungi kafein yang tinggi kerana ia diperbuat daripada teh.

Jika anda ingin mendapatkan probiotik semasa hamil, anda boleh bertukar kepada kefir atau yogurt yang dipasteurisasi.

5. Jus daripada Rumput gandum

Rumput gandum atau rumput gandum adalah tumbuhan yang mempunyai manfaat kesihatan yang baik kerana ia mengandungi asid amino penting dan antioksidan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu mengelakkan jus yang diperbuat daripada wheatgrass kerana terdapat potensi pencemaran mikrob dan kulat. Mikrob yang masuk ke dalam badan boleh meningkatkan risiko keguguran dan kecacatan kelahiran pada bayi.

6. Minuman Tenaga

Minuman tenaga juga antara minuman yang perlu dielakkan semasa hamil. Minuman ini biasanya mengandungi jumlah kafein dan gula yang tinggi, serta bahan kimia lain yang tidak mempunyai manfaat untuk tubuh.

Seperti yang diketahui sebelum ini, pengambilan kafein yang berlebihan boleh menyebabkan komplikasi dalam kehamilan, seperti bayi berat lahir rendah dan kelahiran pramatang.

Bukan itu sahaja, kafein yang berlebihan juga boleh menyebabkan dehidrasi, masalah tidur, masalah penghadaman dan loya.

Penggunaan gula yang terlalu tinggi juga boleh meningkatkan diabetes semasa mengandung. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengelakkan minuman tenaga semasa hamil.

7. Minuman Manis dan Berkafein

Teh, kopi dan jus buah-buahan sebenarnya adalah beberapa minuman yang selamat untuk diambil semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, pengambilan minuman ini mesti dihadkan.

Teh yang dibungkus biasanya mengandungi jumlah kafein yang tinggi, bahan kimia tanpa nilai pemakanan, dan jumlah gula yang tinggi. Jika diambil secara berlebihan, minuman ini boleh memberi kesan buruk kepada janin dan kehamilan. Sementara itu, teh hijau boleh mengurangkan penyerapan asid folik.

Selain daripada kafein yang berasal dari teh, kafein juga terdapat dalam kopi. Sebenarnya, anda tidak perlu mengelak kopi sepenuhnya semasa mengandung. Wanita hamil perlu mengehadkan penggunaan kafein kepada tidak lebih daripada 200 mg sehari.

Pengambilan kafein yang berlebihan boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah. Berat badan yang rendah boleh menyebabkan bayi berisiko rendah gula darah, tahap kalsium yang rendah dan sistem imun yang lemah semasa lahir.

Selain itu, minum terlalu banyak jus buah boleh menyebabkan pengambilan kalori atau gula yang berlebihan. Lebih-lebih lagi, jika buah tidak dibasuh dengan betul, terdapat risiko pencemaran bakteria yang berbahaya untuk kehamilan. Jika ingin mendapatkan khasiat buah, ibu hamil dinasihatkan untuk makan buah secara terus.

Sekarang, ini adalah pelbagai minuman yang harus dihadkan atau dielakkan semasa mengandung. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment