6 Pertimbangan Penting Sebelum Memutuskan Untuk Mendapat Anak

Donna

Mempunyai anak adalah keputusan penting dalam kehidupan rumah tangga. Sebelum membuat keputusan untuk menjalani program kehamilan, eloklah setiap pasangan mempunyai pandangan yang sama mengenai kesediaan untuk mendapatkan zuriat. Apakah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mempunyai anak?

Perkara yang Perlu Diberi Perhatian Sebelum Mendapat Anak

Pasangan yang baru berkahwin kadangkala tergesa-gesa dengan keinginan untuk segera mendapat zuriat. Malah, mempunyai anak memerlukan persiapan khusus. Malah, hIni juga terpakai kepada pasangan yang ingin mempunyai lebih banyak anak atau merancang untuk mempunyai ramai anak.

Persediaan rapi untuk menyambut bayi anda akan membantu meminimumkan kejadian kemurungan kepada masalah rumah tangga yang lain. BTerdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk:

1. Kesihatan Mental

Kesihatan mental adalah pertimbangan penting sebelum membuat keputusan untuk mempunyai anak. Jadi, jangan lupa perkara ini semasa membuat persediaan untuk menjadi ibu bapa.

Cuba bincangkan perkara yang berkaitan dengan masalah ini dengan pasangan anda.

Selepas proses kelahiran, salah satu gangguan kesihatan mental yang perlu anda ketahui ialah kemurungan selepas bersalin, aka kemurungan selepas bersalin (PPD). Keadaan ini bukan sahaja memberi kesan kepada bakal ibu, bakal bapa juga boleh mengalaminya.

Selain itu, gangguan kecemasan atau kemurungan sebelum bersalin juga boleh berlaku kepada ibu mengandung. Keadaan ini juga meningkatkan risiko kemurungan selepas melahirkan anak.

2. Kewangan

Pertimbangan seterusnya yang tidak kurang pentingnya ialah kemampuan kewangan. Pada hakikatnya, membesarkan anak memerlukan wang yang banyak. Ini termasuk kos penjagaan semasa bersalin dan penghantaran.

Selepas bersalin, ibu bapa juga perlu menyediakan kos untuk membeli produk penjagaan bayi selepas bersalin seperti pakaian, selimut dan lampin.

Ia tidak berhenti di situ, anda juga mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengambil pengasuh, terutamanya jika anda dan pasangan anda adalah ibu bapa yang bekerja.

3. Kesihatan Fizikal

Pertimbangan seterusnya sebelum membuat keputusan untuk mempunyai anak ialah kesihatan fizikal. Perkara ini penting terutama bagi bakal ibu yang akan menjalani proses kehamilan dan bersalin.

Perubahan fizikal yang terpaksa dihadapi oleh bakal ibu bukanlah gurauan. Selain perut yang semakin membesar, aduan fizikal lain juga boleh dirasai, contohnya keletihan, loya dan sakit.

Bukan itu sahaja, kehamilan juga boleh mencetuskan masalah kesihatan lain seperti darah beku, kencing manis, dan tekanan darah tinggi.

Mengetahui hakikat ini, adalah penting bagi bakal wanita hamil untuk mempersiapkan diri dengan teliti secara fizikal. Sebagai bakal bapa, anda boleh menemani pasangan anda dalam proses penyediaan.

Selain itu, jangan lupa untuk berunding dengan doktor atau pakar perubatan berkenaan perancangan untuk menjalankan program kehamilan serta sejarah kesihatan anda dan pasangan.

Berbincang sebelum merancang kehamilan boleh membantu anda membuat persediaan yang baik, seperti mengetahui vaksin yang perlu diambil atau mengetahui gaya hidup yang baik untuk dijalani.

4. Umur

Apabila merancang untuk mempunyai anak, satu perkara yang tidak boleh diabaikan ialah mengambil kira usia. Mengandung pada usia yang terlalu muda atau terlalu tua kedua-duanya menimbulkan risiko kesihatan, baik untuk ibu dan janin.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ibu mengandung berumur 10-19 tahun mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami eklampsia, jangkitan sistemik dan endometritis selepas bersalin. Keputusan ini diperolehi daripada perbandingan dengan bakal wanita hamil berumur 20-24 tahun.

Selain itu, bayi yang dilahirkan oleh ibu berumur 10-19 tahun lebih berisiko untuk mengalaminya kelahiran pramatangberat lahir rendah, dan keadaan neonatal yang teruk.

Sementara itu, wanita yang hamil pada usia yang lebih tua mempunyai lebih banyak risiko kesihatan, seperti:

  • Sukar bersalin yang memerlukan pembedahan caesarean.
  • Tekanan darah tinggi yang membawa kepada praeklampsia.
  • Kencing manis semasa mengandung.
  • keguguran.

Sementara itu, beberapa risiko kepada bayi yang dilahirkan oleh wanita berumur 35 tahun ke atas termasuk:

  • Keabnormalan kromosom yang boleh mencetuskan Sindrom Down.
  • Kecacatan kelahiran.
  • Berat lahir rendah.
  • Kelahiran pramatang.

5. Syarat Perhubungan

Kehadiran anak kecil anda dalam keluarga boleh menjejaskan hubungan anda dengan pasangan anda. Oleh itu, anda mesti mengambil kira keadaan hubungan anda sebelum mempunyai anak.

Sebelum anak lahir, buat perancangan yang baik berkenaan pembahagian masa menukar lampin atau penyusuan (bagi ibu bapa yang akan menyusu dengan susu ibu dan susu formula). Juga bercakap tentang membahagikan tugas pada waktu malam atau siang hari.

Selain itu, bincangkan secara terbuka pembahagian tugas rumah tangga yang akan dijalankan seperti membasuh pinggan, memasak, membasuh pakaian, dan beberapa lagi kerja rumah.

Tidak terhenti di situ, bakal ibu bapa harus tahu bagaimana untuk memperbaiki hubungan selepas anak kecil mereka dilahirkan. Sebabnya, kesibukan menjaga anak boleh menjejaskan hubungan anda dan pasangan.

6. Berkompromi

Komunikasi antara anda dan pasangan adalah penting untuk diberi perhatian. Lebih-lebih lagi mengenai bilangan anak yang anda ingin miliki.

Setiap pihak mungkin mempunyai pandangan masing-masing mengenai bilangan anak yang mereka ingin miliki. Oleh itu, adalah penting untuk berkompromi dalam perkara ini.

Selain itu, penting juga untuk menentukan cara mendidik anak-anak. Perbincangan ini perlu dijalankan sebelum anak dilahirkan kerana ia akan membantu ibu bapa membuat persediaan dalam menyediakan bekal pendidikan untuk anak pada masa hadapan.

Sekiranya terdapat perbezaan, pastikan untuk membincangkannya dengan kepala dingin untuk mencari persetujuan yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Kebaikan dan Keburukan Beranak Ramai

Selepas mengetahui beberapa pertimbangan sebelum mempunyai anak, adalah penting juga untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan mempunyai ramai anak.

Jika anda dan pasangan memberikan sokongan bersama antara satu sama lain, kehadiran anak anda di tengah-tengah keluarga boleh membawa kegembiraan tersendiri.

Namun, menjadi ibu bapa bukanlah mudah, lebih-lebih lagi jika anda merancang untuk mempunyai lebih daripada seorang anak. Ada kesan positif dan negatif yang perlu diambil kira.

Menjaga anak memerlukan tenaga dan kesabaran yang tinggi. Sebabnya, ibu bapa mesti boleh mendisiplinkan anak-anak. Ini sering menyebabkan keletihan fizikal dan mental.

Selain itu, membesarkan anak memerlukan kos yang besar bermula daripada proses menjalani program kehamilan sehinggalah pendidikan anak-anak. Ini boleh menjadi beban sekiranya persediaan kewangan bakal ibu bapa masih belum stabil.

Anda dan pasangan anda juga mungkin merasa sukar untuk membahagikan masa anda di tengah-tengah jadual sibuk anda sebagai pekerja. Oleh itu, komunikasi amat penting bagi mengelakkan salah faham yang boleh mencetuskan masalah baru.

Memang tidak dapat dinafikan, kehadiran si kecil di kalangan anda dan pasangan boleh menjejaskan hubungan anda dengan pasangan dan keluarga. Jadi, sentiasa pastikan untuk mengekalkan hubungan yang terbaik, baik dengan pasangan anda mahupun ahli keluarga yang lain.

Ingat, lebih banyak persediaan anda untuk mempunyai anak, lebih baik kesannya terhadap perkembangan si kecil anda. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment