6 Khasiat Daun Moringa untuk Kesihatan Wajib Tahu!

Donna

6-khasiat-daun-moringa-untuk-kesihatan-wajib-tahu

Bukan sahaja penawar mistik, daun Moringa juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan tubuh badan

Pokok Moringa adalah tumbuhan asli asia tenggara yang disebut-sebut sebagai pokok perubatan. Bukan sekadar mitos, malah tumbuhan ini memang mengandungi pelbagai zat yang mujarab untuk merawat pelbagai penyakit.

Daun merupakan bahagian yang paling kerap digunakan untuk rawatan atau pencegahan penyakit.

Di bawah ini, Donna.com.my telah merumuskan pelbagai khasiat daun Moringa yang telah berjaya dibuktikan dalam beberapa kajian.

Ketahui Khasiat Daun Moringa untuk Kesihatan
Selepas mengetahui perkara ini, anda akan lebih faham mengapa daun Moringa sentiasa suka tumbuh di halaman orang.

Mereka pasti mahu mengambil hartanya untuk rawatan. Jom dengar penjelasan!

1. Mengatasi kencing manis

Manfaat pertama daun Moringa ialah ia boleh digunakan sebagai insulin semulajadi untuk merawat diabetes. Khasiat daun Moringa untuk kencing manis boleh mengurangkan kadar gula dalam darah. Selain itu, daun Moringa juga boleh mencegah gula dalam darah atau kencing manis.

2. Penawar radikal bebas

Tambahan pula, salah satu khasiat daun Moringa yang telah diketahui sejak berkurun lamanya ialah mampu melawan radikal bebas.

Daun kelor kaya dengan antioksidan yang mampu mengikat radikal bebas sebelum diserap dan masuk ke dalam sel badan. Jika radikal bebas masuk ke dalam sel badan, ia akan mencetuskan penuaan pramatang dan kerosakan organ.

3. Melegakan keradangan

Yang mengatakan, keradangan adalah punca pelbagai jenis penyakit, mulai dari radang tekak, radang paru-paru hingga radang usus.

Membancuh daun Moringa yang kaya dengan sebatian kuersetin dengan air panas atau teh boleh melegakan pelbagai keradangan. Ia juga boleh dimakan terus sebagai sayuran.

Berkaitan:

4. Menurunkan kolesterol

Manfaat daun Moringa seterusnya ialah ia berkesan untuk menurunkan kolesterol. Ini telah dibuktikan melalui kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology, di mana bukti menyatakan bahawa daun Moringa boleh mengurangkan kolesterol jahat (LDL) di samping meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Menandakan daun Moringa mampu mengimbangi paras kolesterol. Paras kolesterol yang terlalu tinggi berisiko menyebabkan penyakit jantung.

5. Melawan jangkitan

Menurut kajian dalam Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, daun Moringa mampu melawan pertumbuhan virus atau bakteria yang menyebabkan jangkitan dalam badan kerana tumbuhan ini berfungsi sebagai agen antimikrob yang kuat.

6. Mencegah kanser

Antioksidan dalam daun Moringa sangat tinggi, lebih dari itu daun Moringa mengandungi banyak potassium sehingga dapat mencegah kanser. Pengambilan daun Moringa secara berkala akan melambatkan malah menghentikan atau menyingkirkan sel-sel kanser dalam badan.

Tags

Related Post

Leave a Comment