6 Cara Menjaga Bulu Mata Anda Selepas Eyelash extension

Donna

Eyelash extension adalah prosedur kecantikan yang sering dipilih oleh wanita untuk menjadikan penampilan mereka kelihatan sempurna. Ya, dengan eyelash extension, anda tidak perlu bersusah payah melakukan maintenance supaya bulu mata anda kelihatan lentik, anda hanya perlu datang sekali ke klinik kecantikan dan bulu mata anda akan kelihatan licin.

Walaupun ia tahan lama, perlu diingat bahawa bulu mata anda boleh gugur akibat prosedur sambungan bulu mata ini. Oleh itu, adalah penting untuk anda melakukan pelbagai rawatan selepas melakukan sambungan bulu mata. Kemudian, bagaimana anda menjaga bulu mata anda selepas prosedur sambungan bulu mata? Ayuh, lihat maklumat di bawah!

1. Elakkan pendedahan kepada air

Agar sambungan bulu mata dapat melekat secara optimum, anda tidak digalakkan untuk membasahi kawasan mata dengan air. Namun, anda tidak perlu risau, kerana anda perlu mengelak daripada terkena air di kawasan mata selama 48 jam sahaja.

Jika anda ingin membersihkan muka dan mandi, lindungi kawasan mata anda sebanyak mungkin supaya anda tidak terkena air.

2. Basuh bulu mata selepas 48 jam

Selepas 48 jam berlalu, segera basuh bulu mata yang telah dipanjangkan, kerana terdapat banyak sisa yang melekat pada bulu mata akibat proses penyambungan ini. Sekiranya sisa tidak dibersihkan dengan segera, dikhuatiri jangkitan akan berlaku.

Selain itu, anda juga dinasihatkan untuk membersihkan kawasan bulu mata tiga kali sehari.

Caranya juga tidaklah susah, mula-mula gosok bulu mata dengan berus lembut perlahan-lahan, kemudian cuci bulu mata dengan pembersih khas, akhir sekali bilas dengan membiarkan air mengalir ke muka dan mata.

3. Sikat bulu mata

Walaupun nampak slim. tidak bermakna anda boleh membiarkannya begitu sahaja. Anda boleh memberus bulu mata anda dengan lembut di hujungnya untuk memastikan ia kelihatan sempurna.

Sikat bulu mata anda menggunakan spoolie yang bersih dan kering. Seperkara lagi yang anda tidak boleh lupa iaitu pastikan jari anda bersih ketika ingin menyikat bulu mata, kerana jari-jari ini akan menyokong bulu mata anda ketika anda menyikatnya.

4. Elakkan menggunakan maskara dengan label kalis air

Maskara dengan label kalis air sangat digemari oleh wanita, kerana ia boleh membuat bulu mata mereka kelihatan on point untuk masa yang agak lama. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai jika anda melakukan prosedur sambungan bulu mata.

Mereka yang memilih prosedur eyelash extension ini tidak digalakkan menggunakan maskara kalis air kerana maskara dikatakan dapat melembutkan gam yang digunakan untuk melekatkan eyelash extension.

Jika anda masih mahu menggunakan maskara, pilih maskara berasaskan air.

Berkaitan:

5. Elakkan menggunakan pembayang mata iaitu bedak

Masih dengan produk makeup yang tidak digalakkan untuk anda pakai. Ia tidak hanya berhenti pada maskara kalis air, ada satu lagi item yang tidak digalakkan untuk disapu segera selepas melakukan prosedur eyelash extension iaitu yang mempunyai tekstur serbuk.

Bukan tanpa sebab, serbuk pembayang mata dikhuatiri boleh melekat pada gam bulu mata yang boleh menyebabkan pembentukan sisa.

6. Elakkan menjepit bulu mata

Menggunting bulu mata juga tidak digalakkan bagi anda yang sedang menjalani prosedur sambungan bulu mata, kerana penjepit bulu mata boleh melenturkan sambungan bulu mata anda dan ini boleh mengakibatkan keguguran bulu mata.

Jika anda ingin bulu mata anda kelihatan lentik maksimum, hanya sikat bulu mata anda dengan lembut.

Related Post

Leave a Comment