5 Sayuran Baik untuk Kesihatan Kulit

Donna

Bukan sahaja berkhasiat untuk mengekalkan kesihatan dan kecergasan, sayur-sayuran juga baik untuk kesihatan kulit. Bermula dari menjadikan kulit kelihatan glowing, membantu menyekatakan tona kulit, mencerahkan kulit.

Jika anda ingin kulit anda mendapat manfaat yang maksimum, anda boleh mengetahui cara memproses sayur dengan betul agar khasiat yang terkandung di dalamnya tidak hilang begitu sahaja.

Jadi, sayur apa yang bagus untuk kesihatan kulit? Ayuh, ketahui maklumat lanjut di bawah!

1. Brokoli

Dilancarkan dari Healthline, brokoli mempunyai pelbagai bahan yang baik untuk kesihatan kulit, seperti zink, vitamin A, dan vitamin C. Bukan itu sahaja, sayuran hijau ini juga mengandungi lutein.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa lutein boleh melindungi kulit daripada kerosakan oksidatif, yang mana kerosakan berpotensi untuk membuat kulit kering dan berkedut.

Brokoli juga mengandungi sulforaphane. Bahan-bahan ini dipercayai dapat melindungi kulit daripada kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan matahari. Sebaliknya, terdapat kajian yang mendapati bahawa sulforaphane yang terkandung dalam brokoli dapat mengekalkan tahap kolagen dalam kulit.

2. Tomato

Sayur-sayuran yang biasa anda jumpa dalam sandwic ni sebenarnya juga bermanfaat untuk kesihatan kulit tau. Sayur yang dimaksudkan ialah tomato. Tomato mengandungi vitamin C yang cukup tinggi.

Tomato juga mengandungi beta karotena, lutein, dan likopena. Bahan-bahan ini dipercayai mampu melindungi kulit daripada kerosakan akibat pendedahan matahari.

Tomato juga mampu mencegah kedutan pada kulit.

3. Timun

Bukan sahaja mencegah dehidrasi, dan menurunkan tekanan darah. Timun mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan kulit. Bermula dari melembapkan kulit, menjadikan kulit kelihatan segar, hingga mengurangkan garis-garis halus pada kulit.

Selain itu, kandungan tannin dan flavonoid dalam timun dipercayai dapat mencegah serangan radikal bebas pada kulit.

Berkaitan:

4. Bayam

Satu lagi sayuran hijau yang boleh mengekalkan kulit yang sihat ialah bayam. Selain dapat mengekalkan kelembapan badan, kandungan vitamin C dalam bayam dikatakan mampu meningkatkan penghasilan kolagen dalam kulit.

Selain itu, bayam juga baik untuk kesihatan rambut. Jika anda mahu rambut anda kelihatan berkilat, tidak salah untuk mula kerap makan bayam.

5. Lobak merah

Kandungan vitamin C dan beta karotena dalam lobak merah didakwa boleh melindungi kulit daripada pelbagai kerosakan. Selain itu, sayur yang satu ini juga berperanan dalam penghasilan kolagen.

Itulah lima sayuran yang boleh anda makan untuk mendapatkan kulit yang sihat. Semoga maklumat ini berguna untuk anda, Donnaes!

Tags

Related Post

Leave a Comment