5 Rawatan Selepas Dermabrasi yang Anda Tidak Boleh Terlepas

Donna

Dermabrasion adalah prosedur rawatan kosmetik yang bertujuan untuk menghilangkan parut jerawat, garis halus yang timbul akibat penuaan pramatang, tona kulit tidak sekata, dan kerosakan matahari.

Sesiapa sahaja boleh melakukan prosedur dermabrasion. Walau bagaimanapun, seseorang yang mempunyai keadaan kulit tertentu seperti jerawat, mempunyai keloid yang berlebihan, serta melecur teruk, tidak digalakkan untuk melakukan prosedur ini.

Perlu diingat bahawa prosedur dermabrasion boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kemerahan, jerawat, liang membesar, perubahan warna kulit dan jangkitan. Oleh itu, sebelum menjalankan prosedur ini adalah lebih baik untuk berunding terlebih dahulu.

Sebaliknya, menjaganya selepas melalui prosedur dermabrasion juga penting. Jadi, apakah rawatan yang anda tidak boleh ketinggalan?

1. Elakkan pendedahan matahari

Selepas melakukan prosedur dermabrasion, kulit menjadi lebih sensitif. Oleh itu, anda harus mengelakkan pendedahan kepada cahaya matahari langsung. Anda juga boleh memberikan lebih perlindungan kepada kulit dengan menggunakan pelindung matahari.

Dilancarkan dari Web MD, elakkan pendedahan langsung kepada matahari selama tiga hingga enam bulan selepas menjalani prosedur dermabrasion.

2. Elakkan mengambil ubat-ubatan tertentu

Prosedur dermabrasion juga kadangkala membuatkan kulit seseorang menjadi bengkak. Apabila dalam keadaan ini, ramai yang memilih untuk mengambil dadah.

Bagaimanapun, anda tidak digalakkan untuk mengambil ubat seperti aspirin dan ibuprofen selepas melalui prosedur dermabrasion. Daripada mengambil ubat ini, anda harus mengambil ubat yang hanya diberikan berdasarkan preskripsi doktor.

3. Elakkan mengambil alkohol

Pengambilan alkohol selepas prosedur dermabrasion juga tidak dibenarkan. Anda dinasihatkan untuk tidak memakannya selama 48 jam selepas proses dermabrasion dilakukan.

Mengambil alkohol, terutamanya dalam kuantiti yang banyak, diketahui boleh menyebabkan muka menjadi merah. Bukan itu sahaja, alkohol juga mencetuskan jerawat di muka.

Berkaitan:

4. Sapukan pelembap

Bukan sahaja selepas proses dermabrasion, sapuan pelembap adalah rutin yang tidak boleh anda lewatkan begitu sahaja. Lebih-lebih lagi, anda mempunyai kulit kering.

Namun, sejurus selepas prosedur dermabrasion, kulit akan berubah sementara, bermula dari kemerahan hingga kelihatan kering. Oleh itu, kehadiran pelembap diperlukan.

5. Elakkan menggunakan bahan penjagaan kulit yang aktif

Akhir kata, agar kulit terhindar dari kerosakan, adalah lebih baik jika anda elakkan seketika bahan penjagaan kulit dengan bahan aktif. Anda juga tidak perlu risau, kerana penggantungan sementara penggunaan skincare dengan bahan aktif hanya dilakukan selama 48 jam berikutnya.

Itulah lima rawatan penting yang anda tidak boleh ketinggalan sebaik sahaja anda selesai dengan prosedur dermabrasion. Semoga maklumat ini berguna untuk anda, Ya, Donnaes!

Tags

Related Post

Leave a Comment