5 Masalah Kulit Disebabkan Liang Pori Tertutup Yang Sering Anda Alami!

Donna

Liang pori yang wujud pada kulit kita boleh menjadi tertutup oleh sisa minyak, sel kulit mati, dan debu. Ini boleh menyebabkan masalah kulit seperti jerawat, komedo, kemeradanan, muka meneput dan berminyak.
Liang pori yang wujud pada kulit kita boleh menjadi tertutup oleh sisa minyak, sel kulit mati, dan debu. Ini boleh menyebabkan masalah kulit seperti jerawat, komedo, kemeradanan, muka meneput dan berminyak.

Liang pori yang wujud pada kulit kita boleh menjadi tertutup, Donnaes. Kelahiran sel kulit mati, minyak berlebihan, dan pelbagai sisa yang menempel pada muka kita menjadi beberapa pergaduhan utama penutupan liang pori.

Sukar untuk dikesan dengan mata kasar, masalah lubang pori yang tertutup menjadi jarang diperhatikan, padahal liang pori pada kulit yang tertutup boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit rosak, Donnaes!

Senarai masalah kulit di bawah ini diakibatkan oleh liang pori  yang tidak bersih dan tertutup, adakah yang sering kamu alami?

1. Jerawat

Masalah pertama yang timbul kerana liang pori yang tertutup, iaitu jerawat. Banyak yang tidak sedar jika masalah kulit ini wujud kerana lubang pori muka yang tertutup.

Liang pori yang tertutup kerana minyak berlebihan dan sel kulit mati yang bertimbun akan menjahit folikel telor yang mengakibatkan kemeradanan menyebabkan muncul jerawat.

2. Komedo

Selain menyebabkan jerawat, liang poriyang tertutup juga boleh menyebabkan munculnya komedo, sama ada komedo hitam atau komedo putih.

Pada asasnya komedo hitam atau komedo putih disebabkan oleh perkara yang sama iaitu liang pori tertutup. Untuk komedo yang permukaannya ditutupi kulit akan menjadi komedo putih manakala yang permukaannya tidak ditutupi kulit lebih mudah terdedah kepada pencemaran sehingga boleh berwarna hitam dan disebut sebagai komedo hitam.

3. Kemeradanan Kulit

Kamu pernah mengalami bercacing? Jika kamu pernah mengalaminya, boleh jadi ketika itu kamu sedang mengalami liang pori tertutup yang menyebabkan munculnya kemeradanan dan bercacing, Donnaes.

Liang pori kulit yang tertutup akan membuat keringat terperangkap dan tidak boleh menguap. Keringat yang terkurung di bawah permukaan kulit lama-kelamaan akan menimbulkan kemeradanan kulit berupa bercacing.

4. Muka Meneput

Penumpukan sel kulit mati yang menyebabkan lubang pori tertutup juga boleh membuat muka tampak meneput, Donnaes.

Secara semula jadi sel kulit mati akan gugur dalam tempoh masa tertentu. Akan tetapi, ada beberapa sel kulit mati yang memerlukan bantuan untuk membersihkannya, jika tidak dibersihkan maka akan menyebabkan penumpukan dan penjahitan lubang pori yang boleh membuat muka kering sehingga meneput.

5. Muka Berminyak

Masalah yang satu ini merupakan salah satu yang paling umum berlaku jika lubang pori muka tertutup, Donnaes. Yups, muka berminyak.

Biasanya muka kita memang akan sentiasa menghasilkan minyak. Akan tetapi, jika muka kita menghasilkan minyak yang berlebihan dan tidak ada usaha untuk boleh mengawalnya, maka minyak tersebut akan menutup lubang pori pada Wajah kita.

Berkaitan:

Begitu juga jika lubang pori kita tertutul sel kulit mati dan jarang di eksfoliasi, muka berminyak pun akan sangat mudah menghampiri kulit kita.

Related Post

Leave a Comment