5 Kebaikan Biji Rami untuk Kesihatan Wanita Hamil

Donna

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk membantu memenuhi nutrisi semasa kehamilan adalah dengan mengambil biji rami. Apakah faedah untuk ibu hamil? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Kebaikan Biji Rami untuk Ibu Hamil

Biji rami mempunyai pelbagai bahan yang boleh menyokong kehamilan, seperti karbohidrat, lemak baik, protein, dan pelbagai vitamin dan mineral lain. Bukan sahaja untuk ibu hamil, kandungan ini juga bermanfaat untuk janin dalam kandungan.

Berikut adalah antara kebaikan memakannya biji rami semasa kehamilan, termasuk:

1. Menyokong perkembangan otak janin

Salah satu kebaikan biji rami untuk ibu hamil ialah ia menyokong perkembangan otak janin dalam kandungan. Faedah ini hadir berkat kandungannya asid linoleik, asid alfa-linoleikDan asid lemak tak tepu omega 3 terkandung di dalamnya.

Kesemua ramuan ini diketahui baik untuk perkembangan otak janin, terutama pada minggu-minggu awal kehamilan.

2. Mencegah sembelit

Wanita yang hamil sangat terdedah untuk mengalami perkara ini sembelit. Keadaan ini boleh berlaku kerana masalah penghadaman dan tabiat buruk semasa mengandung.

Jarang minum air dan kurang mengambil sayur-sayuran adalah dua tabiat yang boleh mencetuskan gangguan pencernaan ini.

Khasiat biji rami akan membuatkan saluran penghadaman ibu hamil berjalan dengan baik. Pergerakan sisa makanan di dalam usus akan berjalan lancar dan tekstur najis tidak terlalu keras sehingga mudah untuk dibuang.

3. Mengawal Paras Gula Darah

Pengambilan biji rami semasa mengandung boleh membantu mengawal paras gula dalam darah. Kebaikan biji rami untuk ibu hamil datang dari kandungan serat yang tinggi di dalamnya.

Serat akan membantu melambatkan metabolisme karbohidrat dalam badan, dengan itu menghalang lonjakan drastik dalam gula darah.

Khasiat ini juga boleh dirasai oleh ibu hamil yang mengalaminya kencing manis semasa mengandung. Mengambil jumlah biji rami yang mencukupi boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah stabil.

4. Meningkatkan sistem imunisasi badan

Kehamilan juga menjejaskan sistem imun badan. Inilah yang menyebabkan ibu hamil mudah dijangkiti dan jatuh sakit. Satu cara yang boleh membantu meningkatkan sistem imun ialah memakan biji rami. Manfaat ini datangnya daripada kandungan fitonutrien yang terkandung di dalamnya.

5. Menjaga kesihatan jantung

Salah satu faedah yang tidak kurang pentingnya daripada mengambil biji rami semasa mengandung ialah ia menyihatkan jantung dengan meningkatkan peredaran darah dan menjaga kesihatan arteri.

Malah, biji rami juga dipercayai Sebagai penipisan darah, ia menghalang pembentukan plak dalam arteri.

Peraturan untuk Mengambil Biji Rami untuk Wanita Hamil

Walaupun ia mempunyai potensi manfaat yang menjanjikan, pengambilan biji rami untuk wanita hamil tidak boleh dilakukan secara berlebihan.

Hadkan penggunaan hanya kira-kira 1 sudu sehari. Ini terpakai kepada benih yang telah diproses, sama ada dibakar atau dimasak dengan bahan makanan lain.

Perhatikan dengan teliti had ini supaya wanita hamil tidak mengambil jumlah biji rami yang berlebihan. Sebabnya, pengambilan terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan.

Kesan Sampingan Pengambilan Biji Rami semasa Hamil

Penggunaan biji rami yang berlebihan boleh mencetuskan beberapa kesan sampingan seperti:

  • Biji rami mempunyai potensi untuk meningkatkan peredaran darah, jadi jumlah yang digunakan harus dihadkan. Pengambilan berlebihan boleh mencetuskan tekanan darah tinggi yang boleh menyebabkan praeklampsia.
  • Biji rami juga boleh mencetuskan loya dan muntah. Elakkan mengambilnya pada trimester pertama kehamilan.
  • Luka, lebam, atau bengkak mungkin muncul di dalam mulut.
  • Meningkatkan risiko keracunan kerana ia mengandungi jumlah sianida yang sangat kecil.
  • Meningkatkan risiko kelahiran pramatang.
  • Mencetuskan masalah penghadaman, terutamanya jika anda minum banyak air.

Cara Mengambil Biji Rami

Biji rami bukanlah makanan yang biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia. Oleh itu, anda mungkin keliru tentang cara memakannya.

Sekarangberikut ialah beberapa cara untuk memprosesnya yang boleh anda lakukan:

  • Bakar tanpa minyak sehingga masak dan tidak terlalu hangus. Proses ini dijalankan untuk mengelakkan keracunan sianida. Apabila terdedah kepada suhu panas, sianida akan hilang atau rosak.
  • Setelah masak, biji rami boleh dimakan. Taburkan biji di atas makanan, seperti salad buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Anda juga boleh menghancurkan biji panggang terlebih dahulu untuk menjadikannya serbuk. Seterusnya, taburkannya di atas makanan atau hidangan lain

Demikian penjelasan mengenai pengambilan biji rami untuk ibu hamil. Setelah mengetahui beberapa kebaikan seperti yang dijelaskan di atas, adakah anda kini berminat untuk mengambilnya?

Tags

Related Post

Leave a Comment