4 Perkara Ini Boleh Menjadi Punca Kelemumur Tidak Dijangka

Donna

Kelemumur secara amnya adalah istilah untuk sel kulit mati yang dibuang dari kulit kepala. Secara perubatan, kelemumur sebenarnya bukanlah keadaan yang serius atau berjangkit. Namun kadangkala keadaan ini masih dianggap agak tabu kerana boleh menyebabkan kurang keyakinan diri. Lebih-lebih lagi jika kelihatan kelemumur bertimbun di bahagian atas kepala atau jatuh di bahu.

Kulit kepala yang ‘melekat’ di rambut boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, kamu tahu. Selain daripada jangkitan dermatitis seborrheic, kulit kering, atau pengumpulan sebum, pelbagai perkara lain juga boleh menjadi punca kelemumur. Teruskan membaca untuk mengetahui punca lain kelemumur!

Tidak membilas syampu dengan bersih

Mencuci rambut anda dengan tergesa-gesa boleh menyebabkan anda tidak membilas syampu dengan teliti. Ini juga menyebabkan pengelupasan kerana pembentukan kulit kepala atau terkumpul pada kulit kepala. Akibatnya, kelemumur muncul di kawasan yang anda terlupa untuk membersihkan dengan teliti dan mengganggu hari anda. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menjadualkan mencuci anda dengan betul dan menyediakan masa yang mencukupi supaya anda tidak perlu mencuci rambut anda dengan tergesa-gesa.

Pakai topi atau topi keledar

Jika sensitif dengan asid oleik, anda boleh lebih terdedah kepada kelemumur jika anda memakai topi atau topi keledar, terutamanya untuk jangka masa yang lama apabila cuaca panas dan kepala anda lembap akibat peluh. Ini kerana keadaan ini adalah kegemaran mikrob Malassezia globosa hidup di atas kulit kepala hampir semua manusia. Bagi orang yang kulit kepala lebih sensitif, ia akan lebih mudah bertindak balas jika terdedah asid oleik dihasilkan oleh mikrob ini. Kulit kepala boleh berasa gatal, jengkel, dan kelemumur muncul. Jadi, jika keadaan kulit kepala bertukar menjadi tempat yang selesa untuk Malezezia berkembang, anda perlu sedar tentang kemunculan kelemumur.

Berkaitan: Saranan Krim Kerinting dan Gel untuk Mencantikkan Tekstur Rambut Kerinting dan Kerinting!

Menyikat yang berlebihan

Siapa nak rambut kusut? Walaupun anda mahu rambut anda sentiasa kelihatan kemas dan cantik, anda tidak boleh menyikat terlalu banyak. Dilaporkan daripada Talian Kesihatan, pemilik kulit kepala sensitif boleh berkelemumur kerana terlalu kerap menyikat. Ini disebabkan oleh jumlah geseran yang berlaku antara sikat dan kulit kepala. Jika rambut anda selalu kusut hanya kerana bersandar atau baring, bersihkan sahaja rambut yang kusut itu.

sensitif kepada a bahan-bahan

Terdapat banyak produk penjagaan rambut di pasaran. Bermula dari syampu, perapi, masker, serum, toniksehingga lulur walaupun. Sebagai peminat kecantikan, Biasalah kalau korang teringin nak cuba semua. Walau bagaimanapun, jika ternyata kulit kepala anda adalah salah satu yang sensitif, anda sebenarnya boleh menyebabkan kelemumur. dermatitis kontak. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh kulit kepala gatal dan merah akibat tindakan dengan bahan kimia atau bahan lain. Di samping itu, gejala lain adalah kering, bersisik, dan kulit kepala mengelupas jadi akhirnya menjadi kelemumur. Jika kepala anda mengalami kelemumur kerana menggunakan syampu anti-kelemumur, ini mungkin kerana kulit anda terlalu sensitif terhadap salah satu bahan tersebut. Supaya tidak melarat, hentikan penggunaan produk yang menjadi puncanya. Elakkan juga menggaru kulit kepala yang merengsa.

Jadi, itu adalah beberapa punca kelemumur yang tidak dijangka! Anda juga ada masalah kelemumur? Kongsi Jom komen pengalaman anda dengan kelemumur.

Related Post

Leave a Comment