13 Makanan Kesuburan untuk Cepat Hamil

Donna

Bagi pasangan yang sukar mendapatkan zuriat, selain mengambil ubat kesuburan, ada cara semula jadi yang boleh anda cuba tingkatkan kesuburan iaitu dengan mengambil makanan yang sihat. Apakah makanan yang elok dimakan untuk cepat hamil? Semak senarai lengkap di bawah.

Pelbagai Jenis Makanan Kesuburan

Salah satu cara untuk meningkatkan kesuburan adalah dengan memakan makanan yang sihat, terutamanya makanan yang mengandungi asid folik, antioksidan, vitamin B12, vitamin E dan asid lemak omega-3. Berikut adalah pelbagai makanan meningkatkan kesuburan yang boleh anda cuba, antaranya:

1. Salmon

Salmon mengandungi asid lemak omega-3 dan DHA yang tinggi. Kandungan nutrisi ini mempunyai pengaruh yang besar terhadap kesuburan wanita dan juga penting untuk perkembangan otak dan mata janin dalam kandungan.

Anda boleh makan ikan ikan salmon dengan pelbagai penyediaan, seperti digoreng atau dibakar. Selain itu, salmon mempunyai risiko pendedahan merkuri yang lebih rendah supaya ia boleh dimakan dengan lebih kerap sepanjang minggu.

2. Sayuran Berdaun Hijau

Kebanyakan sayur-sayuran hijau gelap kaya dengan kalsium, zat besi, vitamin B dan folat yang berfungsi meningkatkan kesuburan. Selain itu, pengambilan sayur-sayuran hijau didakwa dapat meningkatkan libido wanita.

Contoh sayur-sayuran berdaun hijau ialah kangkung, bayam, brokoli, arugula, Swiss chard. Anda boleh memakannya dengan tumis, direbus, dijadikan salad, smoothie, atau penyediaan sayur-sayuran lain.

3. Avokado

Avokado mengandungi tahap folat, vitamin K dan kalium yang tinggi. Oleh itu, buah ini dapat membantu meningkatkan kesuburan.

Folat adalah nutrien penting untuk perkembangan otak dan tulang belakang janin. Sementara itu, kalium dan vitamin K boleh membantu menyerap nutrien secara berkesan, menyokong keseimbangan hormon dan mengekalkan tekanan darah dalam julat normal.

Avokado Ia juga mengandungi vitamin E yang berfungsi melindungi sel-sel badan daripada kerosakan oksidatif.

4. Telur

Telur ialah bahan makanan yang lazat, mudah disediakan dan berpatutan. Telur juga mengandungi khasiat dan vitamin penting untuk tubuh dan kesuburan wanita.

Kandungan protein yang tinggi, vitamin B6, mineral dan asid amino tertentu dalam telur boleh membantu meningkatkan kualiti folikel atau tempat sel telur tumbuh. Apabila folikel mempunyai kualiti yang baik, sel telur juga mempunyai kualiti yang baik.

Vitamin B6 adalah nutrien penting dalam kesuburan. Sekiranya anda tidak mendapat cukup vitamin B6 daripada sumber makanan, maka anda dinasihatkan untuk mengambil suplemen tambahan. Selain itu, vVitamin ini juga boleh membantu mengurangkan tahap homocysteine ​​dalam darah supaya kesuburan juga dapat meningkat.

5. Beri

buah beri seperti blueberry, strawberi dan raspberi kaya dengan folat, zink, dan antioksidan untuk mengekalkan kualiti sel telur wanita. Antioksidan juga boleh melindungi sel telur dan sperma daripada risiko terdedah kepada radikal bebas. Selain itu, strawberi juga dikatakan dapat meningkatkan nafsu wanita.

6. Ubi Keledek

Makanan pembajaan seterusnya ialah: keledek. Ubi keledek kaya dengan beta karotena yang meningkatkan pengeluaran hormon progesteron (hormon seks wanita). Selain itu, ubi keledek juga merupakan sumber karbohidrat yang sihat, vitamin C, vitamin B, vitamin B6, dan antioksidan untuk mengekalkan kualiti sel telur.

7. Kacang

Kacang seperti badam dan walnut kaya dengan vitamin E, protein tanpa lemak dan zat besi. Pelbagai ramuan ini dipercayai dapat meningkatkan dorongan seks, menghasilkan sel telur yang sihat, dan melindungi kesihatan rahim.

8. Tomato

Selain menambah rasa, tomato juga kaya dengan likopena jenis antioksidan yang boleh meningkatkan motilitas sperma atau keupayaan berenang sperma dengan ketara.

Selain itu, likopena juga meningkatkan aktiviti dan struktur sperma yang sihat. Kandungan vitamin A, C, K, B6, serat dan folat dalam tomato berguna untuk mengimbangi hormon dan untuk kesihatan umum.

9. Skuasy Butternut

Butternut squash atau labu madu adalah sejenis labu yang kaya dengan vitamin dan mineral. Vitamin A dalam buah ini boleh meningkatkan kualiti sperma dan pengeluaran hormon. Manakala kandungan vitamin C pula berperanan dalam mengekalkan ovulasi yang sihat (pelepasan sel telur) dan beta karotena juga berperanan dalam mengekalkan sel telur yang sihat.

10. pucuk Brussels

pucuk Brussels Mengandungi folat untuk meningkatkan kesuburan dan kesihatan rahim. Kandungan asid folik yang tinggi diperlukan untuk wanita yang merancang kehamilan dan semasa mengandung untuk mengekalkan dan menyokong perkembangan otak janin.

11. Yogurt Yunani

yogurt Yunani ialah sejenis yogurt yang mengandungi kalsium yang tinggi. Yogurt ialah produk tenusu yang mengandungi vitamin D dan probiotik. Kesemua nutrien ini memainkan peranan dalam meningkatkan imuniti badan, menjadikan tulang lebih kuat, dan membantu folikel berfungsi.

Vitamin D juga merupakan nutrien penting untuk kesuburan. Wanita yang kekurangan vitamin ini berisiko mengalami masalah ovulasi dan meningkatkan risiko endometriosis.

12. Delima

Delima kaya dengan antioksidan untuk melindungi kesihatan sel telur daripada bahaya terdedah kepada radikal bebas. Buah ini juga kaya dengan vitamin K, vitamin C, dan folat untuk kesuburan wanita.

13. Minyak Hati Ikan Kod

Minyak hati ikan kod merupakan sumber asid lemak omega-3 dan vitamin A, sejenis vitamin yang memainkan peranan positif dalam meningkatkan kesuburan. Anda boleh mengambil suplemen minyak hati ikan kod tambahan jika perlu.

Perkara yang Perlu Dielakkan untuk Mengekalkan Kesuburan

Selain daripada mengambil pelbagai makanan pembajaan seperti di atas, terdapat beberapa makanan dan minuman yang perlu anda elakkan semasa hamil. merancang kehamilan, termasuk:

1. Daging Merah dan Daging Diproses

Penyelidikan terkini menyatakan bahawa pengambilan daging merah dan diproses, seperti daging lembu, sosej, dan daging lembu salaimenyumbang kepada ketidaksuburan dalam semua jantina.

Daging merah dan diproses mengandungi lemak trans dan lemak tepu yang tinggi yang boleh mengurangkan kesuburan.

Satu kajian mendapati bahawa lelaki yang makan terlalu banyak daging yang diproses mempunyai kualiti sperma yang lebih rendah, bilangan yang lebih rendah, dan motilitas sperma yang lebih lemah; jika dibandingkan dengan lelaki yang memakan ikan.

Selain itu, kajian lain menyatakan lelaki yang mengambil kurang daripada 1.5 hidangan daging proses seminggu mempunyai peluang 28 peratus lebih tinggi untuk hamil berbanding lelaki yang mengambil 4.3 hidangan daging proses seminggu.

2. Ikan tinggi merkuri

Merkuri adalah bahan kimia yang boleh memberi kesan buruk kepada badan. Penyelidikan menyatakan bahawa jumlah merkuri yang tinggi dalam badan telah terbukti mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita.

Oleh itu, ikan yang tinggi kandungan merkuri adalah antara makanan yang perlu dielakkan jika anda sedang menjalani program kehamilan.

Beberapa jenis ikan diketahui mengandungi jumlah merkuri yang tinggi, termasuk tuna mata besar, jerung dan makarel.

3. Makanan yang diperbuat daripada tepung gandum

Makanan yang diperbuat daripada tepung gandum umumnya mempunyai indeks glisemik yang tinggi. Beberapa kajian menyatakan makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi boleh mengurangkan kesuburan.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi akan menyebabkan lonjakan gula darah yang lebih tinggi berbanding makanan dengan indeks glisemik rendah.

Sesetengah makanan yang diperbuat daripada tepung gandum dengan indeks glisemik tinggi termasuk roti putih, kek, biskut dan beberapa makanan berbungkus.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi tidak mempunyai kesan negatif langsung terhadap kesuburan. Walau bagaimanapun, jenis makanan ini juga umumnya rendah serat dan banyak gula tambahan, yang mempunyai kesan negatif terhadap kesuburan.

4. Makanan yang Mengandungi Lemak Trans

Pengambilan makanan yang mengandungi lemak trans dan lemak tepu diketahui meningkatkan risiko masalah kesuburan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang makan makanan yang mengandungi lebih banyak lemak trans daripada makanan yang lebih sihat mempunyai risiko 73 peratus lebih tinggi untuk mengalami masalah ovulasi dan ini boleh menyebabkan ketidaksuburan.

Semasa program kehamilan anda, anda dinasihatkan untuk mengelak daripada mengambil makanan bergoreng, donat, kek dan pastri.

5. Minuman Ringan

Minuman ringan mengandungi jumlah gula dan kafein yang tinggi. Semua bahan dalam minuman ini memberi kesan buruk kepada kesuburan.

Kajian mendapati lelaki dan wanita yang kerap minum sekurang-kurangnya 7 minuman bergas setiap minggu mengalami penurunan kesuburan.

Selain itu, kandungan kafein dalam minuman ringan turut menyumbang kepada penurunan kesuburan.

6. Minuman Beralkohol

Kajian yang melibatkan 430 pasangan menyatakan mereka yang minum sekurang-kurangnya 5 gelas minuman beralkohol seminggu mengalami masalah kesuburan.

Sehingga kini, tiada had jumlah alkohol yang boleh menyebabkan masalah kesuburan. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengelakkan minuman beralkohol jika ingin mengekalkan kesuburan.

7. Beberapa Produk Tenusu

Kandungan lemak dalam susu dan produk tenusu lain nampaknya mempunyai kesan yang berbeza pada lelaki dan wanita. susu krim penuh dan produk tenusu tinggi lemak diketahui dapat mengurangkan risiko masalah kesuburan pada wanita, manakala produk ini sebenarnya mempunyai kesan sebaliknya pada lelaki.

Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil produk tenusu krim penuh sekurang-kurangnya sekali sehari mempunyai risiko gangguan ovulasi 25 peratus lebih rendah jika dibandingkan dengan wanita yang jarang mengambil susu.

Kajian ke atas lelaki sebenarnya memberikan kesan sebaliknya. Beberapa kajian menunjukkan bahawa produk tenusu rendah lemak sebenarnya baik untuk menyokong kesuburan lelaki. Sebaliknya, produk tenusu krim penuh boleh mengurangkan kualiti sperma.

Oleh itu, wanita dinasihatkan untuk memilih susu dan keju yang tinggi lemak, manakala lelaki memilih produk tenusu yang tinggi lemak. rendah lemak atau susu skim.

Pada asasnya, anda perlu mengambil makanan yang sihat setiap hari dan minum susu khas untuk persediaan kehamilan jika perlu. Anda juga boleh berunding dengan pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat perubatan mengikut keadaan anda. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment