11 Makanan Yang Wanita Hamil Perlu Elakkan Semasa Trimester Pertama Kehamilan

Donna

Trimester pertama kehamilan adalah tempoh di mana seorang wanita perlu menyesuaikan diri dengan pelbagai perubahan, salah satunya adalah diet. Jadi, apakah makanan yang perlu dielakkan oleh wanita hamil semasa trimester pertama kehamilan? Semak senarai lengkap di bawah.

Makanan yang Perlu Dielakkan pada Trimester Pertama

Mengetahui makanan yang dilarang untuk wanita hamil pada trimester pertama adalah penting. Ini kerana setiap makanan yang diambil boleh memberi kesan kepada janin. Oleh itu, anda perlu berhati-hati dalam memilih makanan.

Beberapa makanan yang dilarang untuk wanita hamil pada trimester pertama termasuk:

1. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dicuci bersih

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dibersihkan berisiko meningkatkan pencemaran bakteria dan parasit, seperti toxoplasma, E colisalmonellaDan listeri.

Salah satu parasit yang paling berbahaya ialah toxoplasma, yang boleh menyebabkan toksoplasmosis. Penghidap penyakit ini mungkin tidak mempunyai sebarang gejala. Bayi yang dijangkiti toksoplasma semasa dalam kandungan boleh mengalami buta atau hilang upaya intelek apabila dewasa.

2. Keju Lembut

Keju yang mempunyai tekstur lembut seperti brie, feta, atau keju biru harus dielakkan semasa kehamilan. Keju jenis ini tidak melalui proses pasteurisasi, jadi ada kemungkinan ia mengandungi bakteria listeria.

Selain itu, keju jenis ini juga mempunyai kandungan air yang tinggi sehingga lebih mudah untuk bakteria berkembang. Bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan listeriosis, keadaan yang boleh menyebabkan keguguran, kelahiran mati, atau masalah dengan janin.

3. Telur Mentah atau Kurang Masak

Telur mentah mempunyai risiko pencemaran bakteria yang tinggi Salmonella. Seseorang yang dijangkiti bakteria ini biasanya mengalami demam, loya, loya, kejang perut dan cirit-birit.

Pada wanita hamil, jangkitan kuman Salmonella boleh menyebabkan kekejangan pada rahim. Keadaan ini boleh menyebabkan pramatang atau kelahiran mati. Oleh itu, anda perlu mengelakkan telur mentah, telur selepas dimasak, dan semua makanan yang mengandungi telur mentah.

Beberapa makanan yang mengandungi telur mentah termasuk:

  • Sos Hollandaise
  • mayonis buatan sendiri
  • Aiskrim buatan sendiri
  • Beberapa jenis salad dressing (salad dressing)

4. Susu Tidak Dipasteurisasi

Susu lembu atau kambing yang tidak diproses secara pasteur mempunyai risiko tinggi mengandungi bakteria berbahaya. Jangkitan bakteria berbahaya ini boleh membahayakan nyawa janin.

Bakteria berbahaya ini boleh muncul secara semula jadi atau disebabkan oleh pencemaran semasa masak atau penyimpanan. Oleh itu, pastikan anda mengambil susu dan produk susu yang telah melalui proses pempasteuran.

5. Ikan yang mengandungi merkuri

Merkuri adalah sebatian kimia yang mempunyai sifat toksik. Sebatian kimia ini sering dijumpai dalam air yang tercemar. Dalam jumlah yang tinggi, merkuri boleh menjadi toksik kepada sistem saraf, sistem imun dan buah pinggang.

Pada kanak-kanak, merkuri boleh menyebabkan masalah pertumbuhan, walaupun hanya terdapat sedikit dalam badan.

Merkuri sering dijumpai di laut yang telah terdedah kepada pencemaran. Akibatnya, ikan yang hidup di laut juga mengandungi merkuri.

Oleh itu, anda perlu mengelak daripada memakan jenis ikan tertentu semasa kehamilan, walaupun semasa trimester pertama. Beberapa ikan yang perlu dielakkan termasuk tenggiri raja, tuna, jerung dan ikan todak.

6. Daging Mentah atau Kurang Masak

Mengambil daging lembu atau ayam mentah atau kurang masak boleh meningkatkan risiko jangkitan kumanoxoplasma, E. coli, listeria, dan Salmondella.

Bakteria ini boleh mengancam kesihatan janin dan meningkatkan risiko kelahiran mati, penyakit saraf, buta dan epilepsi.

Oleh itu, apabila anda mula-mula mengetahui tentang kehamilan, anda perlu mula berhenti mengambil daging yang tidak dimasak sepenuhnya.

Dari trimester pertama kehamilan sehingga kelahiran, anda juga perlu mengelakkan daging yang diproses menggunakan kaedah diawet seperti salami dan pepperoni dalam keadaan mentah. Makanan ini juga mempunyai risiko tinggi terhadap pencemaran bakteria semasa pemprosesan dan penyimpanan.

7. Makanan laut mentah

Makan makanan laut seperti kerang (terutamanya mentah) boleh menyebabkan beberapa jangkitan bakteria, virus atau parasit.

Sesetengah jenis jangkitan mungkin hanya menjejaskan kesihatan anda. Walau bagaimanapun, beberapa jangkitan lain boleh menyebabkan masalah kepada janin dalam kandungan.

Pada trimester pertama kehamilan, wanita hamil mempunyai risiko lebih tinggi untuk mendapat jangkitan kuman listeri. Bakteria ini juga boleh dihantar kepada janin melalui plasenta.

Jangkitan bakteria listeri pada janin boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, kelahiran mati, dan masalah kesihatan serius yang lain.

8. Dalaman

Jeruk sebenarnya merupakan sumber nutrisi yang baik kerana ia mengandungi zat besi, vitamin B12, vitamin A, zink, selenium dan tembaga. Kesemua nutrien ini mempunyai manfaat yang baik untuk kesihatan janin dan ibu hamil.

Namun, pengambilan terlalu banyak vitamin A daripada sumber haiwan, terutamanya pada trimester pertama kehamilan boleh mencetuskan masalah perkembangan janin dan keguguran. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengehadkan pengambilan jeroan, hati lembu menjadi salah satu daripadanya.

9. Makanan ringan

Semasa mengandung, anda perlu meningkatkan pengambilan nutrien penting seperti protein, folat, kolin dan zat besi. Untuk mendapatkan semua nutrien ini, anda perlu mengambil makanan berkhasiat yang rendah dalam pemprosesan tetapi tinggi nutrien.

Makanan ringan selalunya rendah nutrien tetapi tinggi kalori, gula dan lemak. habiskan Terlalu banyak semasa mengandung boleh menyebabkan penambahan berat badan yang berlebihan.

Walaupun penambahan berat badan semasa mengandung adalah perlu, berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko komplikasi kehamilan, seperti diabetes semasa mengandung.

Bermula dari trimester pertama kehamilan, anda boleh mengurangkan pengambilan kerepek kentang, pizza, burger, biskut, kek dan minuman bergas.

10. Betik Mentah

Betik adalah buah yang mengandungi pelbagai khasiat, seperti kolin, vitamin A, B dan C, kalium, serat dan folat. Walau bagaimanapun, wanita hamil pada trimester pertama dinasihatkan untuk tidak mengambil betik mentah.

Betik mentah mengandungi getah dan enzim papain. Getah dalam betik boleh mencetuskan pengecutan dalam rahim, seterusnya meningkatkan risiko keguguran. Sementara itu, enzim papain sering dikenali oleh badan sebagai prostaglandin, menyebabkan masalah kehamilan.

11. Taugeh Mentah

Jika anda suka makan taugeh, maka pastikan makan taugeh sahaja semasa mengandung. Taugeh dan taugeh lain mempunyai risiko tinggi terhadap pencemaran Salmonella. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengelakkan pengambilan taugeh mentah semasa mengandung.

SekarangIni adalah beberapa makanan yang dilarang dimakan semasa trimester pertama kehamilan.Ini penting dilakukan agar proses kehamilan kekal sihat dan janin dalam kandungan terhindar dari masalah.

Tags

Related Post

Leave a Comment