10 Makanan Sihat yang Menyokong Perkembangan Otak Janin

Donna

Pembentukan otak janin dalam kandungan boleh dipengaruhi oleh makanan yang diambil oleh ibu. Jadi, apakah makanan yang boleh menyokong pertumbuhan dan perkembangan otak janin? Semak senarai lengkap di bawah.

Senarai Makanan untuk Menyokong Perkembangan Otak Janin

Setiap ibu hamil pastinya mengharapkan janin yang dikandungnya akan mengalami pertumbuhan yang optimum. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan makan makanan yang berkhasiat. Berikut adalah pelbagai makanan sihat untuk menyokong perkembangan otak janin, termasuk:

1. Ikan tinggi dengan lemak sihat

Pertumbuhan otak janin memerlukan asid lemak omega-3. Kandungan nutrisi ini terdapat dalam ikan berlemak seperti salmon. Ikan ini disyorkan untuk dimakan oleh ibu hamil supaya dapat melahirkan bayi yang cerdas.

Wanita hamil mengambil sekurang-kurangnya dua atau lebih bahagian ikan setiap minggu. Selain salmon, tiram yang tinggi kandungan iodin boleh menjadi alternatif kepada makanan laut lain. Sila ambil perhatian, wanita hamil dengan tahap iodin yang rendah mungkin mempunyai kesan Darjah kecerdasan (IQ) kanak-kanak.

2. Telur

Komponen utama jisim sel dan membran sel ialah kolin, mikronutrien yang terdapat dalam kuning telur.

Kandungan asetilkolin dalam telur ialah neurotransmitter (bahan kimia yang menghantar rangsangan saraf) yang boleh membantu pertumbuhan otak dan ingatan.

Walaupun telur mempunyai banyak khasiat, ibu hamil dinasihatkan mengambil telur yang telah dimasak bagi mengelak keracunan makanan.

3. Sayuran Berdaun Hijau

Habiskan sayur-sayuran Daun hijau seperti bayam dan sayur-sayuran hijau lain yang kaya dengan asid folik adalah penting untuk melindungi otak janin daripada kerosakan tisu.

Asid folik dalam sayur-sayuran juga dianggap dapat mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf, mencegah bibir sumbing dan masalah jantung yang lain.

Wanita hamil juga boleh mengurangkan risiko preeklampsia semasa hamil dengan mengambil makanan yang mengandungi asid folik atau suplemen asid folik yang tinggi.

4. Pisang

Pisang telah lama dianggap sebagai makanan super untuk ibu hamil kerana ia kaya dengan khasiat. Salah satunya ialah asid folik yang bagus untuk perkembangan saraf dan otak janin.

Kandungan nutrisi lain yang baik untuk kehamilan seperti kalium, lipid, zat besi, kalsium dan fosforus; semuanya boleh membantu mengatasi keletihan berkaitan kehamilan.

Semua nutrien ini juga dikenali untuk mencegah kelahiran pramatang, tekanan darah tinggi, dispepsia, dan meningkatkan imuniti.

5. Ubi Keledek

Ubi keledek mengandungi beta-karotena iaitu antioksidan yang boleh ditukarkan oleh tubuh kepada vitamin A. Vitamin ini sangat penting untuk perkembangan mata, tulang, kulit dan otak bayi.

Ubi keledek oren adalah makanan yang sangat baik untuk memenuhi keperluan zat besi kerana ia mengandungi kuprum yang membantu tubuh menyerap zat besi. Ibu-ibu boleh makan keledek yang telah direbus, dibakar atau digoreng.

6. Susu

Kekurangan paras zat besi dalam wanita hamil boleh menyebabkan kelewatan dalam perkembangan mental kanak-kanak, yang memberi kesan yang besar kepada perkembangan kognitif keseluruhan kanak-kanak. Satu pengambilan yang boleh membantu memenuhi keperluan zat besi badan ialah susu.

7. Keju

Keju adalah produk tenusu yang bagus untuk anda masukkan dalam diet anda semasa hamil. Keju diproses biasa, keju cheddar, keju parmesan, dan juga paneer adalah jenis keju yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk membantu janin mengembangkan kebolehan inteleknya.

8. Avokado

Avokado tinggi dengan lemak baik, antioksidan, zat besi, vitamin C dan B6. Kesemua bahan ini membantu menyerap nutrien daripada buah-buahan dan sayur-sayuran lain, dan membantu mengatasi mual pagi, keadaan yang boleh menyebabkan ibu hamil berasa lesu sepanjang hari.

Pengambilan setengah cawan avokado atau bersamaan dengan 22 miligram kolin diperlukan untuk pembentukan sel darah merah, otak bayi yang baru lahir, dan pencegahan anemia.

9. Oatmeal

Sepinggan oatmeal untuk sarapan pagi adalah cara terbaik untuk memulakan hari anda semasa kehamilan. Bijirin penuh sangat bagus untuk mengekalkan tahap tenaga, terutamanya jika wanita hamil berasa letih akibat morning sickness.

Oatmeal juga kaya dengan serat yang boleh membantu masalah kehamilan yang lain, salah satunya adalah sembelit. Namun manfaatnya tidak terhad kepada ibu sahaja, kerana kandungan protein dan vitamin B6 dalam oatmeal sangat penting untuk perkembangan otak bayi.

10. Daging

Wanita hamil yang makan daging merah atau ayam akan mendapat vitamin B kompleks. Vitamin ini memainkan peranan penting semasa mengandung untuk perkembangan otak bayi.

Vitamin B kompleks membantu menghasilkan pelbagai aspek fungsi otak, dan juga boleh dianggap sebagai antioksidan kuat yang mampu melindungi membran sel otak.

Sekarang, itu adalah pelbagai cadangan untuk makanan sihat untuk pertumbuhan otak janin. Jika anda tidak pasti tentang mengambil beberapa makanan di atas, rujuk pakar sakit puan terlebih dahulu. Semoga ulasan ini bermanfaat ya Ibu.

Tags

Related Post

Leave a Comment