Urutan Filem Naruto: Nikmati Pelbagai Petualangan dengan Pasukan 7!

Donna

Bercakap mengenai anime, Naruto adalah siri anime yang popular dan tidak terlupakan. Naruto mempunyai versi manga, siri anime, dan beberapa jenis filem. Ada beberapa filem Naruto yang pernah ditayangkan di saluran TV tempatan. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan susunan anime Naruto the movie dengan lebih terperinci.

Siri filem Naruto yang dibangkitkan dalam satu tema dengan siri filem yang lain akan berbeza. Ini membuatkan peminat Naruto sentiasa menantikan kehadiran mereka dan tidak jemu menontonnya lagi.

Di bawah adalah urutan filem Naruto yang boleh anda tonton pada masa lapang atau bersama orang tersayang:

1. Ninja Clash in The Land of Snow

Ninja Clash in The Land of Snow ialah filem Naruto pertama dalam siri ini. Filem Ninja Clash in The Land of Snow sendiri telah dikeluarkan di Jepun pada 21 Ogos 2004. Latar belakang yang diambil dalam filem ini adalah selepas episod 101 siri anime.

Filem Ninja Clash in The Land of Snow mengisahkan tentang ahli Pasukan 7 iaitu Uzumaki Naruto, Sasuke Uchiha dan Sakura Haruno yang mendapat tugasan daripada guru Kakashi Hatake. Tugasnya adalah untuk melindungi artis terkenal bernama Yukie daripada ancaman sedia ada. Antara yang memeranjatkan dalam filem Ninja Clash in The Land of Snow ialah Yukie ialah Puteri Koyuki Kazahana dari Negeri Salji.

2. Legend of The Stone Of Gelel

Legend of The Stone Of Gelel ialah filem kedua siri anime Naruto yang dikeluarkan pada 6 Ogos 2006 di Jepun. Latar belakang yang digunakan dalam filem Legend of The Stone Of Gelel itu sendiri adalah kesinambungan episod 169 siri anime tersebut.

Filem Legend of The Stone Of Gelel mengisahkan tentang Naruto, Sakura dan Shikamaru yang mempunyai kewajipan untuk melindungi Batu Gelel. Batu gelel itu sendiri adalah mineral yang kuat yang boleh memberikan kebolehan regeneratif kepada pemiliknya dan juga boleh melambatkan penuaan.

Selain itu, dalam misi kali ini Naruto turut mendapat bantuan ninja dari kampung Sunagakure seperti Gaara dan Kankuro ketika hendak melawan Haido yang begitu jahat.

3. Guardians of The Crescent Moon Kingdom

Filem ketiga dalam siri filem Naruto ialah Guardians of The Crescent Moon Kingdom. Di mana filem Guardians of The Crescent Moon Kingdom mula ditayangkan di Jepun pada 5 Ogos 2006. Manakala latar belakang diambil selepas episod 196 dalam siri anime.

Dalam filem Guardians of The Crescent Moon Kingdom, Team 7 dan Rock Lee, yang merupakan ahli tambahan, diberi tugas untuk melindungi Michiru. Michiru sendiri adalah seorang putera dari Tanah Bulan dan anak kepada Hikaru Tsuki.

Nyawa Michiru terancam oleh serangan daripada tentera upahan yang diupah oleh menteri Shabadaba. Sudah tentu Pasukan 7 bersama Rock Lee akan melakukan serangan balas untuk melindungi Michiru.

4. Filem Naruto Shippuden The Movie

Naruto Shippuden The Movie ialah filem pertama dalam siri arka Naruto Shippuden. Filem ini mula ditayangkan di Jepun pada 4 Ogos 2007. Manakala plot yang digunakan dalam filem Naruto Shippuden The Movie itu sendiri mengikuti episod 32 dalam siri anime Naruto Shippuden.

Naruto Shippuden The Movie mengisahkan tentang Naruto yang menghadapi ramalan kematiannya di tangan raksasa.

Naruto juga perlu memberikan perlindungan kepada paderi Shion daripada serangan roh syaitan Mory, yang dibayangi oleh kematiannya. Untuk dapat menyelesaikan misi sedia ada, Naruto dan pasukan cuba melawan syaitan jahat sambil menyelamatkan dunia.

5. Naruto Shippuden the Movie: Bonds

Naruto Shippuden the Movie: Bonds ialah filem kedua dalam siri arka Naruto Shippuden. Filem ini mula ditayangkan di Jepun pada tahun 2008. Manakala latar belakang yang digunakan adalah dalam episod 71.

Naruto Shippuden the Movie: Bonds mengisahkan tentang ninja dari Negara Langit yang ingin melakukan serangan ke atas Hidden Leaf Village sebagai satu bentuk membalas dendam terhadap serangan yang dilakukan semasa Perang Dunia Ninja Besar ke-2.

Tiba-tiba seorang budak lelaki bernama Amaru muncul dari kampung yang telah musnah untuk memberi amaran kepada mereka. Naruto, Sakura dan Hinata mempunyai misi untuk melindungi Amaru daripada serangan sedia ada sambil mengetahui sebab serangan di kampung.

Antara yang menarik tentang filem Naruto Shippuden the Movie: Bonds ialah kewujudan Sasuke yang membantu Naruto mengalahkan musuh setelah sekian lama Sasuke meninggalkan kampung Konoha.

6. Filem Naruto Shippuden the Movie: The Will of Fire

Naruto Shippuden the Movie: The Will of Fire ialah siri filem Naruto seterusnya dan mula dikeluarkan pada 1 Ogos 2009. Filem ini mengambil plot yang mempunyai kaitan dengan episod 121 siri anime.

Secara umum, filem Naruto Shippuden the Movie: The Will of Fire menceritakan tentang potensi Perang Dunia Shinobi ke-4 tercetus kerana ninja berkebolehan kekkei genkai mula hilang dari kampung Kumogakure, Iwagakure, Kirigakure dan juga Sunagakure.

Misi yang diterima oleh Pasukan 7 ketika itu adalah untuk mengikut jejak langkah pemilik kebolehan kekkei genkai yang hilang. Ketika itu Pasukan 7 segera memulakan perjalanan ke Gunung Shumisen yang terletak di antara kampung Iwagakure dan Kusagakure.

7. Filem Naruto Shippuden the Movie: The Lost Tower

Naruto Shippuden the Movie: The Lost Tower pertama kali dikeluarkan di Jepun pada 31 Julai 2010. Manakala jalan cerita filem Naruto masih berkaitan episod 143.

Filem Naruto Shippuden the Movie: The Lost Tower mengisahkan tentang Pasukan 7 yang mendapat misi menangkap ninja yang hilang bernama Mukade.

Dalam filem Naruto Shippuden the Movie: The Lost Tower, Naruto dan Yamato dihantar ke 20 tahun lalu dan bertemu ratu Loran, Sara. Naruto bersetuju untuk melindungi Sara selepas Anrokuzan memberikan kenyataan tentang seseorang yang diculik untuk memanggil Pasukan Ninja Boneka.

8. Filem Naruto Shippuden the Movie: Blood Prison

Naruto Shippuden the Movie: Blood Prison ialah siri filem Naruto yang ditayangkan di Jepun buat kali pertama pada 27 Julai 2011. Filem Naruto Shippuden the Movie: Blood Prison mengisahkan penahanan Naruto yang menerima syak wasangka dia menyerang Raikage Keempat.

Dalam filem ini Naruto dipenjarakan di Istana Hozuki yang juga merupakan pusat tahanan jenayah pusat. Penjara itu juga dikenali secara meluas sebagai Penjara Darah. Semasa berada di kawasan itu, chakra musang berekor sembilan Naruto dimeterai oleh Mui. Ini menjadikan Naruto hanya mendapat jumlah chakra yang terhad malah kekuatannya juga mudah lumpuh.

9. Road to Ninja: Naruto the Movie

Road to Ninja: Naruto the Movie juga termasuk dalam senarai siri filem Naruto yang boleh anda tonton sekarang. Road to Ninja: Naruto the Movie pertama kali dikeluarkan pada 25 Julai 2012 di Jepun.

Jalan cerita dalam Road to Ninja: Naruto the Movie masih berkaitan dengan episod 215 dalam siri anime. Filem ini mengisahkan Naruto dan Sakura memasuki kawasan realiti alternatif yang dilakukan oleh Tobi dengan bantuan Tsukuyomi Terhad.

Dalam filem ini juga akan dipaparkan apa yang akan berlaku apabila ibu bapa Naruto masih hidup, Sasuke tidak mengkhianati dari kampung Konoha dan Sakura menjadi anak yatim piatu.

10. The Last: Naruto the Movie

The Last: Naruto the Movie boleh dikatakan filem Naruto yang paling diingati oleh peminat. Filem ini mula ditayangkan di Jepun pada 6 Disember 2014. Di mana filem ini berlaku selepas episod 492 atau lebih tepat selepas dua tahun Perang Dunia Ninja Keempat.

The Last: Naruto the Movie mengisahkan tentang bulan di dunia Shinobi yang akan berlanggar dengan bumi. Kejadian bulan dan bumi bertembung adalah disebabkan oleh Toneri Otsutsuki, yang juga merupakan keturunan saudara kembar Hagoromo Otsutsuki atau Rikudo Sennin, Hamura Otsutsuki.

Toneri juga melakukan penculikan adik Hinata, Hanabi. Tetapi tujuan tindakannya adalah untuk menculik Hinata.

11. Boruto: Naruto the Movie

Akhirnya, terdapat filem Boruto: Naruto the Movie yang pertama kali ditayangkan pada 7 Ogos 2015. Filem Boruto: Naruto the Movie ini ditulis oleh Masashi Kishimoto yang juga pencipta siri Naruto yang ketika itu dibantu oleh Ukyo Kodachi yang kini merupakan pengarang manga Boruto.

Jalan cerita yang dibangkitkan dalam filem Boruto: Naruto the Movie adalah sekuel kepada siri Boruto: Naruto Next Generations yang lebih memfokuskan Boruto yang

merupakan anak kepada Naruto dan Hinata.Filem ini juga mengisahkan tentang Boruto yang mempunyai keazaman untuk menjadi lebih kuat daripada bapanya tetapi akhirnya ia berakhir dengan pergaduhan antara Naruto dan Sasuke menentang Kinshiki Otsutsuki yang pada awal cerita telah menyerang Sasuke. .

Watak Penting dalam Anime Naruto
Dalam siri anime Naruto, sudah tentu, terdapat tokoh penting yang mungkin tidak begitu dikenali oleh peminat. Ya, siri anime ini tentunya akan memfokuskan kepada watak utama iaitu Naruto.

Walaupun begitu, terdapat tokoh penting lain yang ternyata sangat menarik jika kita mengkajinya dengan lebih mendalam. Jadi di bawah adalah beberapa tokoh penting dalam cerita Naruto selain daripada watak utama iaitu Naruto sendiri.

1. Sasuke

Sasuke adalah salah satu watak sokongan yang paling penting dalam siri Naruto. Sasuke sendiri diceritakan sebagai sosok yang begitu bercita-cita tinggi dan berdendam untuk membunuh abangnya sendiri, Uchiha Itachi.

Walaupun begitu, Sasuke juga seorang yang genius dan sentiasa selangkah di hadapan Naruto dalam apa jua keadaan. Tetapi dalam perjalanannya, Sasuke bertemu dengan Orochimaru yang termasuk dalam senarai tiga sannin legenda pada zamannya. Orochimaru memberikan meterai terkutuk kepada Sasuke, yang pada mulanya ingin memiliki tubuhnya.

Apabila Sasuke bersama Orochimaru dia menjadi lebih kuat.

2. Jiraiya

Jiraiya adalah salah satu watak terpenting dalam siri Naruto. Walaupun kebanyakan Jiraiya digambarkan sebagai sosok yang lucah. Tetapi siapa sangka Jiraiya juga termasuk dalam senarai tiga sannin legenda selain Orochimaru dan Tsunade.

Jiraiya menjadi guru Naruto dalam menguasai chakra serigala ekor sembilan dan menjadikannya lebih kuat. Tidak hairanlah Jiraiya juga begitu penting dalam hidup Naruto.

Dahulu sebelum Jiraiya mengambil keputusan untuk mengembara dan akhirnya menjadi guru Naruto. Dia telah melatih tiga orang pelajar pembaptisannya, sudah tentu mereka semua menjadi sinobi yang sangat kuat.

Tetapi siapa sangka pada masa hadapan Jiraiya akan mati di tangan pelajar tuhannya. Kematian Jiraiya sangat menyayat hati peminat Naruto. Malah salah satu detik sedih dalam siri ini ialah kematian Jiraiya.

3. Akatsuki

Walaupun Akatsuki adalah sebuah kumpulan, kewujudannya dalam siri Naruto sangat penting dan menarik untuk dibincangkan. Akatsuki sendiri adalah kumpulan penjenayah dalam siri anime Naruto.

Akatsuki sendiri mula diberi nama oleh Yahiko ketika matahari terbit. Kewujudan Akatsuki sebagai pencetus gerakan perubahan di kampung Amegakure. Tetapi apabila Yahiko meninggal dunia, Nagato meneruskan organisasi tetapi dengan ahli yang berbeza, iaitu 10 penjenayah kelas S dari setiap kampung dalam siri Naruto.

Memasuki pangkat kelas S menjadikan setiap ahli Akatsuki sentiasa mempunyai kekuatan yang tidak boleh dipandang remeh. Malah, semua ahli Akatsuki mempunyai kekkei genkai yang unik dan menakutkan. Selain itu, setiap ahli Akatsuki mempunyai misi untuk mengumpul Bijuu, raksasa legenda yang mempunyai chakra yang cukup besar.

4. Itachi Uchiha

Dalam siri Naruto, Itachi Uchiha merupakan antara watak yang boleh dikatakan cukup popular. Itachi Uchiha digambarkan sebagai seorang yang begitu mahir dan berbakat. Kewujudan Itachi Uchiha secara langsung mampu menggerakkan siri secara keseluruhan.

Itachi Uchiha juga merupakan abang kepada Sasuke Uchiha. Selain itu, Sasuke mempunyai keinginan dendam untuk membunuh Itachi Uchiha. Di mana ia bermula apabila dia menyaksikan pembunuhan beramai-ramai Klan Uchiha yang dilakukan oleh Itachi Uchiha pada suatu malam.

Padahal tindakan Itachi Uchiha bukan tanpa sebab. Sebabnya, Itachi Uchiha ingin melindungi kampungnya dan sentiasa menentang hasrat klannya untuk memulakan rampasan kuasa terhadap pemimpin Konoha. Itachi Uchiha adalah hero dalam bayang-bayang, kebaikan yang tidak perlu ditunjukkan dalam setiap pergerakannya.

Jadi itulah ulasan menarik tentang siri anime Naruto, yang kami bincangkan agak banyak di atas. Bermula dari susunan siri filem Naruto hinggalah kepada beberapa tokoh penting dalam siri anime Naruto. Jadi, filem Naruto mana yang pernah awak tonton?”

Tags

Related Post

Leave a Comment