Tembikai Merah atau Kuning, Mana Yang Lebih Kaya dengan Khasiat?

Donna

Tembikai merah dan tembikai kuning merupakan jenis buah yang mudah didapati di Indonesia. Walaupun kedua-duanya lazat dan menyegarkan, terdapat perbezaan antara keduanya. Jom, lihat penjelasan lengkapnya di bawah.

Perbezaan antara Tembikai Merah dan Kuning

Jika dibandingkan dengan tembikai merah, tembikai kuning adalah kurang biasa. Tetapi jangan silap, kandungan nutrisi di dalamnya tidak kurang. Selain itu, kedua-duanya sama lazat dan menyegarkan sehingga sesuai dijadikan snek sihat.

Namun, adakah anda tahu bahawa terdapat beberapa perbezaan antara tembikai merah dan kuning? Berikut penjelasannya:

Beberapa perbezaan antara dua buah ini termasuk:

1. Warna

Perbezaan utama antara tembikai merah dan tembikai kuning adalah warna dagingnya. Warna merah dan kuning buah berasal dari sebatian kimia di dalamnya.

Sebatian pigmen yang terdapat dalam tembikai merah ialah likopena, manakala tembikai kuning mengandungi beta karotena, bahan kimia yang sama yang memberikan warna pada lobak merah.

2. Rasa

Selain daripada perbezaan sebatian kimia asas, perbezaan yang boleh diperhatikan antara tembikai merah dan kuning ialah rasanya. Walaupun rasa kedua-duanya tidak berbeza, tahap kemanisan buahnya berbeza.

Tembikai kuning mempunyai rasa yang lebih manis daripada tembikai merah. Memetik Fakta Organik, kemanisan tembikai jenis ini hampir seperti rasa madu atau aprikot.

3. Ketebalan Daging

Perbezaan seterusnya antara tembikai merah dan putih adalah ketebalan daging. Ternyata tembikai kuning mempunyai isi yang lebih tebal sehingga boleh mengenyangkan. Dengan cara ini, anda kurang berkemungkinan makan berlebihan.

Selain itu, kandungan kalori dalam tembikai kuning adalah kurang iaitu sekitar 46 kalori dalam satu hidangan. Bagi anda yang sedang dalam program penurunan berat badan, tembikai kuning boleh menjadi pilihan snek yang sihat.

Kandungan Khasiat Tembikai Kuning dan Merah

Secara asasnya, kandungan khasiat antara tembikai merah dan tembikai kuning tidak jauh berbeza. Kedua-duanya terdiri daripada 90 peratus air dan mengandungi sejumlah vitamin dan mineral, seperti vitamin A, vitamin C, serat dan kalium.

Namun begitu, terdapat perbezaan kandungan yang ketara antara keduanya iaitu likopena dan beta karotena. Lycopene terdapat dalam banyak tembikai merah, manakala beta karotena terkandung dalam tembikai kuning.

Lycopene adalah antioksidan yang boleh membantu mengurangkan tekanan oksidatif, yang mencetuskan beberapa masalah kesihatan seperti kanser, kencing manis dan penyakit Alzheimer.

Sementara itu, beta karotena dalam tembikai kuning juga merupakan antioksidan yang boleh membantu mengatasi tekanan oksidatif.

Beta karotena ini akan ditukar menjadi vitamin A dalam badan. Jadi, walaupun vitamin A juga terkandung dalam tembikai merah, tembikai kuning mempunyai kandungan yang lebih kuat.

Vitamin A baik untuk menjaga kesihatan mata, mengekalkan kesihatan badan secara keseluruhan, malah melindungi daripada penyakit tertentu, salah satunya adalah kanser.

Mana yang Lebih Sihat?

Walaupun terdapat perbezaan antara tembikai merah dan tembikai putih dari segi kandungan pigmen, kedua-dua varieti adalah sama baik untuk meningkatkan tahap antioksidan badan dan boleh digunakan dalam banyak cara yang sama.

Jadi, sama ada tembikai merah atau kuning, kedua-duanya mengandungi sejumlah khasiat yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Tembikai kuning dikatakan lebih unggul untuk menjaga kesihatan mata berbanding tembikai merah. Ini disebabkan oleh kehadiran beta karotena yang diubah oleh tubuh menjadi vitamin A.

Namun, tembikai merah juga mengandungi vitamin A yang boleh membantu menjaga kesihatan mata. Likopena dalam tembikai juga boleh mengelakkan kehilangan penglihatan, terutamanya bagi orang tua.

Selain itu, tembikai merah dan kuning berguna untuk menangkis radikal bebas dalam badan kerana kandungan antioksidannya. Kedua-dua buah ini kaya dengan serat dan boleh mengelakkan dehidrasi dan sembelit.

Berminat nak dapatkan khasiat tembikai merah dan tembikai kuning? Anda boleh menambahnya ke menu snek sihat harian anda. Amalkan dengan kerap untuk membantu memenuhi sejumlah nutrien untuk badan.

Tags

Related Post

Leave a Comment