13 Khasiat Terung Belanda, Baik untuk Penghadaman dan Jantung

Donna


Terung belanda atau sering dipanggil terung belanda merupakan buah yang mempunyai rasa masam yang mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan. Apakah kebaikan buah ini daripada keluarga terung? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan Khasiat Terung Belanda

Faedah yang anda perolehi daripada pengambilan buah ini adalah kerana kandungan khasiatnya. Berikut adalah kandungan nutrisi dalam 100 gram tamarillo, termasuk:

  • Tenaga: 48 kcal.
  • Karbohidrat: 11.3 gram.
  • Protein: 1.5 gram.
  • Lemak: 0.3 gram.
  • Vitamin B: 0.04 mg.
  • Vitamin C: 17 mg.
  • Kalsium: 13 mg.
  • Zat besi: 1 mg.
  • Fosforus: 24 mg.
  • Kalium: 320 mg.

Pelbagai Khasiat Terung Belanda untuk Kesihatan

Walaupun saiznya kecil, tamarillo tidak boleh dipandang remeh. Buah ini mempunyai banyak khasiat. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi, antaranya:

1. Sistem Penghadaman yang Sihat

Tamarillo merupakan buah yang tinggi serat dan telah terbukti membantu mengatasi masalah penghadaman. Serat adalah sejenis karbohidrat penting yang boleh membantu sistem penghadaman berfungsi dengan lebih baik.

Malah, secawan tamarillo mempunyai kira-kira 13 gram serat; iaitu lebih separuh daripada pengambilan harian yang disyorkan. Makan makanan kaya serat boleh membantu mengurangkan kembung perut dan sembelit, dua masalah biasa yang berkaitan dengan usus.

2. Mengatasi Beberapa Penyakit Kecil

Kandungan vitamin C dan vitamin lain serta kalsium dalam tamarillo menjadikannya berguna untuk merawat beberapa penyakit ringan.

Beberapa penyakit ringan ini termasuk: didih, sakit tekakdan sakit senak perut. Sesetengah orang menggunakan buah ini untuk merawat tonsillitis.

3. Menurunkan Kolestrol

Satu cara semula jadi yang boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol tinggi dalam badan adalah dengan memakan tamarillo.

Kandungan nutrisi yang terkandung dalam buah ini dipercayai dapat mengurangkan kolesterol jahat atau low density lipoprotein (LDL). Selain itu, tamarillo juga boleh meningkatkan tahap kolesterol baik atau high density lipoprotein (HDL).

Apabila kolesterol jahat dalam badan berkurangan dan kolesterol baik meningkat, saluran darah akan menjadi lebih sihat sehingga pengaliran darah tidak mengalami masalah.

4. Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Buah Tamarillo bermanfaat untuk anda yang menghidapinya hipertensi kerana ia boleh membantu menurunkan tekanan darah. Sila ambil perhatian, dalam keadaan normal tekanan darah orang dewasa ialah 120 sistolik dan 80 mmHG diastolik.

Tekanan tinggi yang berterusan boleh mengganggu kesihatan jantung, saluran darah dan buah pinggang.

5. Mencegah anemia

Bukan sahaja tekanan darah tinggi boleh dirawat dengan memakan tamarillo, anemia Ia juga boleh dicegah dengan memakan tamarillo. Kandungan pelbagai vitamin, mineral, zat besi dan serat dalam buah ini berguna untuk menambah darah agar anemia dapat dicegah.

6. Mengurangkan risiko kanser

Mengambil tamarillo dipercayai dapat membantu mencegah kejadiannya barah. Seseorang yang kerap mengambil buah ini boleh meningkatkan kandungan likopen dalam badan, supaya dapat menangkis radikal bebas yang mencetuskan kanser.

7. Meningkatkan Sistem Imun

Terung belanda dipercayai dapat meningkatkan sistem imun. Ini kerana ia mengandungi kaya vitamin B kompleks yang boleh meningkatkan metabolisme badan.

Selain itu, kandungan vitamin C di dalamnya boleh menjadi antioksidan untuk menangkis radikal bebas sekaligus meningkatkan imuniti badan.

8. Mengawal Gula Darah

Bagi penghidap kencing manismengawal paras gula darah normal adalah penting untuk mengelakkan komplikasi.

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk menstabilkan paras gula dalam darah ialah dengan memakan tamarillo. Selain itu, buah ini juga selamat untuk kencing manis kerana mempunyai tahap glisemik Yang rendah.

9. Mengekalkan rambut yang sihat

Selain daripada kulit yang sihat, makan tamarillo juga baik untuk rambut yang sihat. Kandungan asid linoleik dalam buah ini boleh membantu menghalang keguguran rambut, menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih lama, mengatasi psoriasis dan ekzema, dan mengatasi kelemumur.

10. Mengekalkan kulit yang sihat

Kandungan beberapa vitamin di dalamnya dapat menyokong kulit menjadi lebih sihat dan berseri. Selain itu, kandungan flavonoid, fenol dan anthocyanin dapat mencegah tekanan pada kulit dan mengatasi penuaan pramatang.

11. Menurunkan Berat Badan

Mengambil tamarillo sama ada secara keseluruhan, dalam jus atau dicampur ke dalam salad adalah sesuai untuk anda yang sedang dalam program penurunan berat badan. Sifat berasid buah ini dapat membantu mengurangkan lemak dalam badan

12. Mencegah Penyakit Alzheimer dan Parkinson

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam buah ini dipercayai dapat mencegah penyakit Alzheimer Dan Parkinson. Walaupun ia mengandungi banyak khasiat penting, dakwaan buah ini boleh menghalang kedua-dua keadaan ini masih memerlukan kajian lanjut.

13. Menjaga kesihatan jantung

Khasiat buah tamarillo dapat dikekalkan hati agar sentiasa sihat dan berfungsi normal. Kandungan mineral seperti kalium dalam tamarillo dapat mengimbangi paras natrium yang agak tinggi di dalam jantung supaya jantung kekal dalam keadaan sihat.

Petua Sihat untuk Makan Terung Belanda

Kebanyakan orang makan tamarillo dengan memotongnya separuh dan mengikis daging dan bijinya dengan sudu. Anda boleh menggunakannya sebagai campuran yang sihat untuk salad dan smoothie.

Terung belanda juga boleh digunakan sebagai campuran untuk membuat sup. Selain itu, buah ini boleh dimakan sebagai hidangan sarapan pagi jika ditaburkan dengan sedikit gula. Sesetengah orang juga makan buah ini dengan aiskrim, pai, sandwic dan puding.

Walaupun terdapat kajian yang mendapati terdapat peserta yang mengalami kegatalan selama 12-24 jam selepas memakan tamarillo, tiada kesan sampingan lain yang diketahui dari buah ini.

Paling penting, jika anda mengalami gejala alahan, hentikan pengambilannya dan dapatkan rawatan perubatan jika perlu. Makan tamarillo secara sederhana dan tidak terlalu banyak. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment