14 Faedah Kesihatan Minum Air Kelapa Hijau Setiap Hari

Donna

Selain membantu menghilangkan dahaga, air kelapa hijau mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan badan. Apakah faedah yang anda boleh dapat? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kebaikan Air Kelapa Hijau untuk Kesihatan Badan

Sebelum menerangkan kebaikannya untuk tubuh, anda perlu tahu bahawa jika dibandingkan dengan kelapa keperangan, kelapa hijau merupakan buah yang belum masak sepenuhnya dan kurang isinya tetapi mengandungi lebih banyak air daripada kelapa perang.

Sejumlah nutrien yang terkandung di dalamnya termasuk karbohidrat, protein, mineral, vitamin C, vitamin B kompleks, sedikit lemak, dan sitokinin. Berkat kandungan nutrisinya yang pelbagai, berikut adalah beberapa manfaat air kelapa hijau untuk kesihatan, termasuk:

1. Memperbaiki Masalah Penghadaman

Bagi anda yang mengalami masalah buang air besar atau sembelit, pengambilan air kelapa hijau diyakini dapat membantu memperbaiki masalah penghadaman yang anda alami. Air kelapa dapat membantu mengurangkan sisa dalam badan supaya pembuangan air besar menjadi lebih lancar.

Selain itu, bahan anti toksik, enzim, elektrolit dan antioksidan yang terkandung di dalamnya mampu mengeluarkan toksin dari badan.

2. Menurunkan Berat Badan

Air kelapa hijau mengandungi kalori, lemak dan gula yang sangat rendah, jadi ia boleh membantu program penurunan berat badan anda yang berterusan. Maka tidak hairanlah jika seseorang yang sedang berdiet menggemari minuman ini.

3. Mengatasi Alahan Kulit

Alahan kulit diklasifikasikan sebagai salah satu penyakit yang sukar diubati. Pun begitu, anda boleh mengatasinya dengan cara semula jadi, salah satunya dengan meminum air kelapa hijau.

Semasa menggunakan salap untuk merawat alahan, ia perlu disertakan dengan pengambilan air kelapa untuk membantu mengatasi bakteria, virus dan kulat yang menyebabkan alahan kulit.

4. Menjaga Kesihatan Ibu Hamil

Kandungan air kelapa dipercayai mampu mengekalkan kesihatan janin malah menjadikan kulit bayi putih dan licin. Selain itu, air kelapa juga mengandungi bahan antibakteria yang akan mengelakkan ibu daripada jatuh sakit.

5. Mengatasi Rambut Gugur

Cara semulajadi untuk mengatasi keguguran rambut Apa yang anda boleh cuba ialah mengambil air kelapa hijau. Kandungan mineral, glukosa, fruktosa, sakrosa dan fruktosa dalam air kelapa hijau dipercayai dapat membantu keguguran rambut.

6. Mengurangkan tanda-tanda penuaan

Kandungan sitokinin dalam air kelapa hijau dipercayai dapat mengimbangi pH badan dan mempunyai ciri anti penuaan. Harta ini membuatkan anda kelihatan lebih muda.

7. Merawat Migrain

Selain daripada mengambil ubat migrain yang dijual bebas di pasaran, anda juga boleh mengambil air kelapa hijau untuk membantu masalah sakit yang berlaku di sebelah kepala. Kandungan magnesium di dalamnya dipercayai mampu meredakan sakit kepala.

8. Menurunkan Kolestrol

Khasiat air kelapa hijau juga boleh dirasai oleh penghidap kolesterol tinggi iaitu iIni kerana air kelapa terdiri daripada 94% air dan bebas lemak dan kolesterol.

Anda hanya perlu minum air kelapa dengan kerap tanpa pemanis untuk merasai khasiatnya secara langsung. Pastikan anda minum air kelapa muda, kerana air kelapa yang berasal dari kelapa tua tidak mempunyai khasiat sebanyak kelapa hijau.

9. Meningkatkan libido lelaki

Ia juga dipercayai bahawa air kelapa boleh membantu meningkatkan fungsi seksual dengan meningkatkan libido dan aliran darah ke zakar.

Selain itu, air kelapa adalah diuretik semula jadi yang boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing (UTI) dan masalah prostat lain.

10. Meningkatkan Tenaga

Selalunya minuman tenaga di pasaran menjadi pilihan untuk meningkatkan stamina serta-merta. Malah, pengambilan minuman ini terlalu kerap boleh membahayakan tubuh.

Sebagai alternatif, anda boleh minum air kelapa muda untuk menambah tenaga. Anda juga boleh menambah sedikit madu untuk menambah khasiat dan rasa.

11. Mengatasi Dehidrasi

Air kelapa mengandungi gula dan elektrolit yang tinggi serupa dengan larutan rehidrasi oral. Itu yang membuatkan ia boleh digunakan untuk mengatasi dehidrasi disebabkan cirit birit ringan.

Selain itu, kandungan kalium dalam air kelapa hijau juga berguna untuk mengekalkan kandungan air dalam darah.

12. Mengurangkan risiko kemurungan

Kandungan air kelapa yang terdiri daripada magnesium ternyata berguna dalam mengurangkan gejala kemurungan. Ini akan membantu mengekalkan fungsi otak dan mewujudkan mood (mood) yang lebih positif. Sudah pasti khasiat air kelapa hijau ini hanya akan dirasai apabila anda meminumnya dengan kerap.

13. Buah Pinggang Sihat

Kebaikan meminum air kelapa hijau dengan kerap ialah ia dapat membantu meningkatkan kesihatan buah pinggang. Menurut kajian, air kelapa membantu menghilangkan sitrat, kalium dan klorida semasa membuang air kecil. Ini menunjukkan air kelapa boleh menghalang pembentukan batu karang.

14. Mengawal Gula Darah

Minum air kelapa tanpa gula diketahui dapat membantu pesakit kencing manis mengawal paras gula dalam darah mereka. Walau bagaimanapun, air kelapa tanpa gula masih mengandungi gula asli jadi anda perlu mengehadkan bahagian. Walaupun begitu, tuntutan ini masih memerlukan kajian lanjut untuk mengesahkan keberkesanannya.

Petua Memilih Jenis Kelapa Hijau

Walaupun air kelapa dalam botol sudah ada di pasaran, secara asasnya Air kelapa hijau keseluruhan adalah pilihan yang lebih segar dan semula jadi. Berikut ialah cara memilih yang betul, termasuk:

  • Minum terus apabila kelapa dibuka untuk mengurangkan pendedahan kepada bahan pengawet.
  • Jika anda tidak mendengar air bergemuruh semasa anda menggoncang kelapa, ini menandakan kelapa itu penuh dengan air dan belum masak.
  • Kelapa hijau mempunyai tempurung luar dan tempurung dalam yang lebih lembut, jadi ia lebih mudah dibuka berbanding kelapa yang sudah masak dan berwarna perang.

Tags

Related Post

Leave a Comment