Inilah sebab pengambilan burger dianggap tidak sihat untuk kesihatan

Donna

Selain praktikal untuk dimakan, burger menjadi makanan kegemaran kebanyakan orang kerana rasanya yang sedap. Malah, jika dimakan terlalu kerap, burger boleh membahayakan kesihatan. Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Faktor-Faktor Yang Menyebabkan Burger Tidak Sihat

Sebagai salah satu daripada makanan segera, burger adalah makanan yang anda perlu beri perhatian kepada jumlah yang anda makan. Jika diambil secara berlebihan, terdapat pelbagai risiko masalah kesihatan yang boleh berlaku, seperti diabetes jenis 2, kanser, penyakit jantungdan penyakit kronik yang lain.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa burger termasuk dalam kategori makanan tidak sihat, termasuk:

1. Kolesterol Tinggi dan Lemak Tepu

Salah satu faktor yang menyebabkan burger berbahaya kepada kesihatan ialah bahan-bahannya kolesterol dan lemak tepu yang tinggi di dalamnya.

Jika diambil secara kerap, badan akan menyimpan terlalu banyak kolesterol dalam darah, seterusnya meningkatkan risiko penyakit jantung.

2. Tinggi natrium

Bukan sahaja kolesterol dan lemak, burger juga mengandungi sedikit sodium (garam). Mengambil makanan tinggi natrium boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan pukulan.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), orang dewasa tidak boleh mengambil lebih daripada 2,300 mg natrium sehari. Adalah penting untuk mengetahui bahawa secara amnya satu burger mengandungi 400-500 mg natrium.

3. Sumber kalori yang tinggi

Kesan kesihatan makan burger tidak dapat dipisahkan daripada kandungan kalori di dalamnya. Sila ambil perhatian, burger adalah makanan yang kaya dengan kalori, tetapi rendah nutrisi.

Oleh itu, jika diambil secara berlebihan, makanan ini boleh mencetuskan penambahan berat badan obesiti.

4. Risiko menyimpan ammonia

Jenis daging yang digunakan dalam burger ialah daging yang diproses. Proses ini melibatkan penggunaan ammonia untuk memusnahkan bakteria yang terkandung di dalamnya.

Ammonia boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Jika ia masuk ke dalam badan, kandungan ini boleh menjejaskan sistem pernafasan dan menyebabkan kerosakan pada kulit.

Selain itu, daging yang digunakan dalam burger juga biasanya berasal daripada gabungan beberapa haiwan. Ini boleh meningkatkan kemungkinan pencemaran.

5. Karsinogenik

Kesan buruk seterusnya makan burger datang dari daging merah dan tepung roti. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), daging yang ditapis adalah karsinogenik (mencetuskan kanser). Bukan itu sahaja, daging merah juga berpotensi menyebabkannya barah.

Sebaliknya, tepung roti yang digunakan untuk membuat makanan ini boleh mengandungi ammonium klorida dan sirap jagung fruktosa, kedua-duanya boleh mencetuskan kanser.

6. Tinggi gula

Makan burger terlalu kerap boleh menjejaskan paras gula dalam badan. Jika ini berterusan, gula dalam darah boleh mencetuskan rintangan insulin yang boleh membawa kepada penyakit diabetes jenis 2.

Kesan daripada memakan burger ini adalah daripada kandungan gula dalam burger tersebut. Gula dalam bentuk sirap jagung fruktosa tinggi disimpan dalam sos tomato, sos barbeku dan roti.

Bahan-Bahan Dalam Burger Yang Anda Patut Tahu

Selepas mengetahui sebab mengapa burger diklasifikasikan sebagai makanan tidak sihat, anda juga perlu memahami berapa banyak khasiat yang terkandung di dalamnya.

Sebagai contoh, burger keju berganda yang besar mengandungi 1,200 kalori dan 1,700 mg natrium.

Untuk rekod, pengambilan kalori harian yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 2,000 kalori untuk wanita dan 2,500 untuk lelaki.

Jika anda makan burger serta makanan lain, pengambilan kalori anda boleh melebihi jumlah kalori harian yang disyorkan.

Sebaliknya, burger juga mengandungi khasiat yang baik untuk badan. Ini diperoleh daripada daging, ayam dan sayur-sayuran yang menjadi bahan untuk membuat burger.

Beberapa kandungan nutrisi dalam burger termasuk:

  • Protein.
  • besi.
  • Vitamin B6 dan B12.
  • Zink.
  • Vitamin C.
  • Vitamin K
  • Lycopene.

Petua Membuat Burger Lebih Sihat

Kesan makan burger bukan main-main. Oleh itu, mengelakkan penggunaan adalah penyelesaian terbaik untuk mengelakkan beberapa kesan sampingan ini.

Sebagai alternatif, anda boleh membuat burger anda sendiri di rumah. Dengan cara itu, paras garam dan gula dapat dikawal. Anda juga boleh memberi perhatian kepada kualiti daging.

Beberapa cara anda boleh menjadikan burger lebih sihat termasuk:

1. Pilih daging rendah lemak

Daging yang anda pilih boleh menentukan berapa banyak lemak yang masuk ke dalam badan. Oleh itu, anda harus memilih daging tanpa lemak, sama ada daging lembu, ikan atau ayam.

2. Hadkan bahagian daging yang digunakan

Selain daripada memilih jenis, ia juga penting untuk mengehadkan bahagian daging yang akan digunakan. Ini dilakukan untuk mengehadkan pengambilan lemak tepu ke dalam badan.

Anda juga boleh menambah lebih banyak sayur-sayuran pada burger anda untuk meningkatkan pengambilan serat harian anda.

3. Guna Roti Gandum Penuh

Untuk meminimumkan pengambilan gula ke dalam badan, anda juga boleh memilih roti gandum bukan roti putih.

Roti putih biasa mengandungi lebih banyak kalori dan karbohidrat jadi terdapat risiko peningkatan gula dalam darah dengan cepat.

Selain itu, roti mengandungi sirap jagung fruktosa tinggi. Ini boleh menyebabkan lonjakan paras gula dalam badan.

4. Tambah Bahan Menyihatkan

Satu lagi cara untuk mengurangkan kesan makan burger adalah dengan menambah bahan-bahan lain yang sihat, seperti rempah ratus.

Bukan sahaja menambah rasa makanan, rempah ratus mengandungi pelbagai bahan yang baik untuk kesihatan.

5. Elakkan penggunaan berlebihan

Walaupun ia praktikal untuk dimakan, itu tidak bermakna anda boleh mengambil burger secara berlebihan. Supaya kalori yang diambil terkawal, anda boleh membuat bahagian burger dalam saiz yang lebih kecil.

Tags

Related Post

Leave a Comment