9 Kebaikan Air Zamzam, Mengawal Kolesterol dan Tekanan Darah

Donna

Selain dianggap suci oleh umat Islam, air Zamzam dipercayai mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan. Berkat hartanya, ramai yang membawanya pulang dari menunaikan haji atau umrah. Apakah faedah untuk badan? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan Air Zamzam

Pengkaji telah menganalisis sampel air dan keputusan mendapati terdapat banyak zat dalam air Zamzam. Namun, terdapat beberapa kandungan mineral air Zamzam yang lebih tinggi daripada air biasa, antaranya sebagai berikut:

  • Kalsium.
  • Magnesium.
  • natrium.
  • Klorida.

Selain itu, ia mengandungi mineral lain yang tidak kurang baiknya untuk tubuh badan antaranya:

  • Natrium klorida.
  • Fluorida.
  • Potasium.
  • besi.
  • Zink.
  • Mangan.

Berkat kandungan pH yang lebih tinggi, iaitu sekitar 7.9-8 daripada air biasa, air Zamzam mempunyai sifat alkali yang menjadikan air ini baik untuk proses penyembuhan.

Khasiat Air Zamzam untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa manfaat air zamzam untuk kesihatan tubuh, antaranya:

1. Membantu mengatasi masalah penghadaman

Kandungan mineral bikarbonat dalam air Zamzam mempunyai manfaat membantu meneutralkan asid perut yang berlebihan. Manfaat ini berguna untuk mencegah masalah pencernaan dan merawat asid perut yang dihasilkan secara berlebihan oleh badan.

2. Membantu mengatasi dehidrasi

Dehidrasi atau kekurangan cecair badan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti cuaca panas dan kering, berpeluh berlebihan, dan kurang minum dan makan.

Air zamzam telah lama dikenali sebagai air yang dapat membantu mencegah dan mengatasi dehidrasi. Kandungan elektrolit dan mineral yang tinggi dalam air Zamzam menjadikan air ini baik untuk diminum termasuk semasa berpuasa.

3. Menghalang pertumbuhan bakteria

Kandungan natrium, kromium dan nitrogen dalam air Zamzam mempunyai sifat antibakteria. Mineral ini menjadikannya berguna untuk mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan jangkitan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa jangkitan kuman tidak boleh disembuhkan dengan air Zamzam sahaja. Jika anda mempunyai jangkitan kuman, maka anda memerlukan rawatan perubatan. Secara umum, doktor akan menetapkan antibiotik.

4. Membantu mengawal tekanan darah

Kandungan kalium dalam air Zamzam mempunyai peranan penting dalam mengawal pergerakan otot, denyutan jantung dan tekanan darah. Apabila pengambilan kalium dalam badan dipenuhi, tekanan darah juga boleh dikawal dengan lebih baik. Inilah yang boleh mengurangkan risiko hipertensi.

Hipertensi atau tekanan darah tinggi juga boleh dicegah dengan mengurangkan pengambilan garam, mengurangkan tekanan, tidak merokok, dan bersenam secara teratur.

5. Membantu mengekalkan kesihatan buah pinggang

Buah pinggang merupakan organ penting dalam badan kerana ia mempunyai fungsi menapis dan menyingkirkan bahan toksik dalam badan. Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengekalkan fungsi buah pinggang adalah dengan mengambil air yang mencukupi setiap hari.

Air zamzam boleh menjadi pilihan air yang baik untuk buah pinggang. Kandungan elektrolit, antioksidan dan mineral di dalamnya dapat membantu mengekalkan fungsi buah pinggang.

6. Mengurangkan risiko kanser

Air zamzam mempunyai sifat alkali kerana kandungan mineral di dalamnya. Sifat alkali inilah yang menjadikan air Zamzam dipercayai mampu membantu mengurangkan risiko sel kanser terbentuk dalam badan.

Walau bagaimanapun, faedah ini memerlukan penyelidikan yang lebih luas dan teliti. Kaedah yang dipercayai dapat mengurangkan risiko dijangkiti barah menjalani gaya hidup sihat, seperti mengelakkan pengambilan alkohol, tidak merokok, dan bersenam secara teratur.

7. Mencegah Karies Gigi

Air zamzam dapat mengelakkan kaviti kerana kandungan bikarbonat di dalamnya. Bikarbonat boleh menjadikan pH air liur dan gigi lebih neutral. Dengan cara ini, gigi tidak mudah berliang dan berlubang.

Selain itu, kandungan fluorida dan kalsium yang tinggi dalam air Zamzam dapat membantu melindungi gigi daripada karies dan mengelakkan gigi menjadi lebih sensitif.

8. Mencegah Osteoporosis

Air zamzam diketahui mempunyai jumlah kalsium yang lebih tinggi berbanding air biasa. Jumlah kalsium yang terkandung dalam air Zamzam ialah 300 hingga 340 mg seliter.

Jumlah kalsium yang lebih tinggi ini diketahui dapat membantu mencegah osteoporosis dan menguatkan tulang.

9. Menurunkan Kolestrol

Kajian yang dijalankan ke atas tikus mendedahkan bahawa Zamzam boleh meningkatkan paras darah lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) dan tahap yang lebih rendah lipoprotein ketumpatan rendah (LDL).

Faedah ini diperoleh kerana kandungan pelbagai mineral yang tinggi di dalamnya, seperti magnesiumfluorida, kalium dan klorida.

Namun, jika anda mempunyai kolesterol tinggi, maka minum air Zamzam sahaja tidak cukup berkesan untuk mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah. Anda perlu menukar diet anda kepada diet yang rendah lemak haiwan dan lemak tepu, dan bersenam dengan kerap.

Anda juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Masa Simpanan Air Zamzam

Air zamzam boleh disimpan dalam jangka masa yang sangat lama, bahkan bertahun-tahun.

Kajian telah dijalankan untuk melihat ketahanan air Zamzam. Hasil kajian ini menyatakan bahawa air Zamzam yang dibawa oleh jemaah haji ke negara asal masih mempunyai kualiti yang sama setelah disimpan selama dua tahun. Selain itu, kandungan nutrisinya tidak berubah.

Air zamzam masih boleh diminum asalkan disimpan dalam bekas tertutup. Selain itu, juga disarankan agar air Zamzam disimpan jauh daripada produk yang mempunyai aroma yang kuat seperti penyegar pakaian atau rempah masakan, kerana dikhuatiri aroma tersebut boleh mencemarkan air ini.

Tags

Related Post

Leave a Comment