10 Susu Formula Penambah Berat Badan untuk Bayi Berumur 0-6 Bulan

Donna

Berikut adalah beberapa pilihan susu untuk penambahan berat badan bayi berumur 0-6 bulan dan harganya

Susu formula adalah pengambilan yang dirumus khas untuk membekalkan nutrisi yang lengkap dan seimbang untuk bayi. Apabila bayi tidak boleh diberi susu ibu secara eksklusif, susu formula boleh menjadi alternatif yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Salah satu matlamat pemberian susu formula adalah untuk meningkatkan berat badan bayi supaya kekal ideal. Ini kerana tidak sedikit bayi yang mengalami masalah kurang berat badan, maka mereka memerlukan tambahan nutrisi lengkap daripada susu formula.

Pada masa ini, terdapat banyak pilihan susu formula yang boleh membantu meningkatkan berat badan bayi. Formula yang dirumus untuk membantu bayi menambah berat badan biasanya mengandungi lebih banyak kalori daripada formula biasa.

Jadi, bagi ibu-ibu yang ingin mencari pilihan susu formula untuk menambah berat badan bayi berumur 0-6 bulan, kali ini Donna.com.my telah merumuskan beberapa cadangan.

1. Enfamil A+ MFGM Pro Peringkat 1

Enfamil A+ MFGM Pro peringkat 1 ialah susu formula untuk bayi berumur 0-6 bulan yang mengandungi banyak khasiat penting. Salah satunya ialah prebiotik GOS yang mampu menyihatkan sistem penghadaman.

Susu formula ini juga mengandungi whey protein concentrate yang berfungsi menaikkan berat badan si manja. Kandungan DHA dalam susu ini juga dapat menyokong perkembangan sistem saraf bayi.

Jika berminat, anda boleh membeli susu Enfamil A+ MFGM Pro fasa 1 di e-dagang atau pasar raya dengan julat harga RM95 dalam saiz 400 gr.

2. Frisian Baby Primamil 1

Seterusnya Frisian Baby Primamil 1 iaitu susu formula untuk bayi berumur 0-6 bulan. Susu formula ini diformulasikan dengan Primanutri iaitu nutrisi tambahan untuk menyokong pertumbuhan fizikal dan otak bayi.

Susu ini mengandungi whey demineral untuk mengembalikan berat badan ideal bayi. Selain itu, formula ini juga mengandungi nutrien lain iaitu protein, lemak, omega-3, omega-6, AA, DHA, asid sialik, beta karotena, vitamin D3, FOS, dan 28 vitamin dan mineral untuk mengoptimumkan tumbesaran dan perkembangan bayi.

Anda boleh membeli susu Frisian Baby Primamil 1 di e-dagang atau pasar raya dengan julat harga RM30 dalam saiz 750 gr.

3. Morinaga BMT Platinum

Jenama susu yang disyorkan untuk penambahan berat badan bayi 0-6 bulan kemudian adalah daripada Morinaga BMT Platinum. Susu ini dirumus untuk menyokong kecerdasan bayi, pertahanan badan, dan pertumbuhan dan perkembangan optimum.

Kandungan laktoferin dalam formula ini dapat membantu tubuh bayi menyerap zat besi dan mengatasi jangkitan. Kandungan vitamin dan mineral dalam susu ini juga dapat menjadikan bayi tumbesaran lebih sihat dan mengalami pertumbuhan yang optimum.

Susu Morinaga BMT Platinum boleh didapati di pasar raya dan e-dagang dengan julat harga RM47 dalam saiz 400 gr.

4. Nestlé Lactogen Pramatang & BBLR

Sama seperti namanya, Nestle Lactogen Premature & LBW ialah formula bayi untuk tujuan perubatan khas untuk bayi pramatang dan berat lahir rendah. Oleh itu, penggunaan susu ini perlu disertakan dengan kelulusan doktor atau kakitangan perubatan.

Susu formula ini boleh dimakan oleh bayi berumur 0-12 bulan. Mempunyai kalori yang tinggi, susu ini juga diperkaya dengan multivitamin, mineral, omega-3, omega-6, dan DHA yang baik untuk tumbesaran bayi.

Jika anda mendapat nasihat daripada doktor anda, anda boleh membeli susu Nestle Lactogen Premature & LBW untuk si manja melalui e-dagang dengan julat harga RM38 dalam saiz 400 gr.

5. Nestlé Lactogen 1

Nestle Lactogen 1 ialah susu bayi berumur 0-6 tahun yang juga boleh menambah berat badan si kecil anda. Susu ini dijual bebas tanpa memerlukan preskripsi doktor.

Susu Nestle Lactogen 1 mengandungi nutrisi yang cukup lengkap iaitu serbuk whey, laktosa, campuran minyak sayuran, maltodekstrin, prebiotik, mineral, premix vitamin, dan pelbagai lagi. Selain itu, formula ini juga mengandungi minyak ikan untuk mengoptimumkan tumbesaran dan perkembangan si manja anda.

Berminat dengan Nestle Lactogen 1? Anda boleh membelinya di e-dagang atau pasar raya dengan julat harga RM23.

6. Nestle Nan pH Pro 1

Nestle Nan pH Pro 1 juga boleh menjadi pilihan susu formula untuk menambah berat bayi berumur 0-6 bulan. Selain dapat menambah berat badan bayi, susu ini juga dapat menyokong perkembangan otak bayi supaya membesar dengan cerdas dan sihat.

Dalam susu ini mengandungi sejumlah vitamin dan mineral yang baik untuk tumbesaran bayi. Selain itu, susu ini juga diperkaya dengan probiotik bifidobacterium lactis yang baik untuk kesihatan pencernaan bayi supaya dapat mengekalkan berat badan ideal.

Mama boleh dapatkan susu formula Nestle Nan pH Pro 1 di e-commerce atau pasaraya dengan julat harga RM85 dalam saiz 400 gr.

Berkaitan:

7. Nutricia Bebelove 1

Nutricia Bebelove 1 ialah susu formula yang diformulasikan untuk bayi berumur 0-6 bulan. Susu ini dapat membantu meningkatkan berat badan bayi kerana ia mengandungi beberapa khasiat yang sesuai untuk keperluan si manja anda.

Nutricia Bebelove 1 mengandungi 7 mineral dan 14 vitamin yang boleh membantu menambah keperluan nutrisi si kecil anda. Selain itu, susu ini juga mengandungi FOS & GOS yang memainkan peranan yang baik dalam mengekalkan fungsi saluran penghadaman yang optimum.

Mama boleh dapatkan susu formula Nutricia Bebelove 1 di pasaraya atau e-commerce dengan julat harga RM21 dalam saiz 400 gr.

8. Nutricia Nutribaby Royal 1 Acti Duobio

Nutricia Nutribaby Royal 1 Acti Duobio adalah formula dengan nutrisi lengkap yang dapat memenuhi keperluan nutrisi bayi baru lahir. Teksturnya juga sama seperti susu ibu supaya lebih mudah dihadamkan oleh bayi.

Susu formula ini mempunyai kandungan yang cukup lengkap, bermula daripada 17 vitamin, 16 mineral, prebiotik FOS-GOS, dan pelbagai lagi. Malah, formula ini juga mengandungi minyak ikan yang merupakan sumber DHA untuk menyihatkan otak bayi.

Jika anda berminat untuk membelinya, anda boleh dapatkan Nutricia Nutribaby Royal 1 Acti Duobio di e-commerce atau pasaraya dengan julat harga RM25 dalam saiz 400 gr.

9. Similac Advance

Kali ni ada susu formula bayi Similac Advance. Susu ini dirumus untuk memenuhi keperluan nutrisi bayi berumur 0-6 bulan.

Formula ini mengandungi DHA, ALA, dan AA untuk menyokong perkembangan otak. Selain itu, formula ini juga mengandungi zat besi, kalsium, vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh bayi untuk membesar dan berkembang.

Mama boleh dapatkan formula Similac Advance ni dalam e-commerce dengan range harga RM34.90 dalam saiz pack 400 gr.

10. Wyeth S-26 Promil Gold Peringkat 1

Formula terakhir yang disyorkan untuk penambahan berat badan untuk bayi berumur 0-6 bulan ialah Wyeth S-26 Promil Gold Peringkat 1. Formula ini dapat menyokong tumbesaran bayi kerana ia sangat berkhasiat dan lengkap.

Susu ini mengandungi protein, karbohidrat, dan asid linoleik yang merupakan lemak omega-6 yang penting untuk perkembangan otak dan badan si kecil. Selain itu, formula ini juga mengandungi kalsium dan mineral yang dapat memaksimumkan pertumbuhan tulang dan gigi bayi.

Wyeth S-26 Promil Gold Tahap 1, anda boleh membelinya di e-commerce atau pasaraya dengan membelanjakan RM109.80 untuk saiz 600 gr / 900gr.

Justeru 12 susu formula untuk bayi berumur 0-6 bulan. Pastikan anda sentiasa membaca komposisi dan peraturan penggunaan yang disenaraikan pada bungkusan sebelum memberikan susu kepada si manja anda.

Semoga maklumat ini membantu, ya!

Tags

Related Post

Leave a Comment