7 Smart TV Terbaik 2023 dengan Harga Terbaik

Donna

Beberapa rekomendasi Smart TV terbaik yang boleh anda peroleh dari informasi yang kami sajikan di bawah ini. Terdapat banyak televisyen canggih dengan sistem yang luar biasa, untuk menawarkan pengalaman menonton TV yang lebih meningkat.

Pada zaman dahulu kala, pengguna TV terpaksa menggunakan antena untuk menikmati siaran. Di zaman moden ini, televisyen sudah semakin maju seperti smartphone. Anda boleh menghubungkannya ke internet dan menikmati siaran yang lebih pelbagai dan gambar berkualiti UHD.

Marilah kita singkap 7 rekomendasi Smart TV Terbaik yang boleh anda pertimbangkan.

1. UHD Smart TV Samsung NU7300 55″ – 4K

UHD-Smart-TV-Terbaik-Samsung-NU7300-55

Dengan skrin 55 inci, tentulah anda boleh menikmati tontonan dengan jelas. Selain itu, Anda juga boleh gunakan televisyen ini dengan mudah kerana TV ini boleh mencadangkan siaran yang mungkin sesuai dengan citarasa anda.

Smart TV Samsung ini dilengkapi dengan kualiti gambar 4K UHD dan HDR 10. Maka, siaran yang ditayangkan sangat jelas dengan resolusi 4K. Jadi anda boleh menikmati pengalaman menonton filem atau siaran kegemaran anda lebih maksima.

TV ini juga disokong pemasangan tuner terbina tahap ATSC/Clear QAM. Jadi, Anda boleh menonton tayangan apa sahaja dengan lebih mudah, terutamanya bila disambung ke internet.

2. Smart TV Terbaik LG 49LJ550T 49″ Full HD

Smart-TV-Terbaik-LG-49LJ550T-49-inch-Full-HD

Televisyen dari jenama LG ini boleh digunakan untuk menonton pelbagai siaran dengan mudah. Selain itu, anda boleh lakukan pelbagai aktiviti menarik lain menggunakan kawalan jauh yang disediakan, selain daripada siaran hiburan.

Smart TV ini dilengkapi dengan teknologi webOS 3. Dengan sistem pengendalian ini, Anda boleh gunakan TV bukan sahaja untuk menonton siaran TV tetapi juga untuk selusur internet.

Televisyen ini mempunyai skrin LED sehingga mampu menyajikan gambar yang terlihat jelas. Tambahan pula, tampilan yang dihasilkan mempunyai kualiti Penuh HD.

3. LG 65UK6540PTD 65″ AI ThinQ

LG-65UK6540PTD-65″-AI-ThinQ-

Smart TV terbaik berukuran 65 inci ini mempunyai 3 jenis resolusi yang boleh diselaraskan secara automatik. Anda juga boleh memilih samada UHD, HDR10 Pro, sehinggalah HLG Pro. Imej dapat dimaksima sehingga hampir mendekati 4K.

TV ini juga dipasangkan Teknologi Kecemerlangan Ultra yang boleh menyesuaikan keadaan skrin dengan cahaya di persekitaran.

Di bilik dengan cahaya terang, TV akan menunjukkan imej yang lebih jelas. Manakala, di bilik yang gelap atau cahaya minima, TV akan menunjukkan skrin yang lebih terang.

Selain itu, skrin IPS yang dibina dalam TV ini menjadikan tontonan lebih sempurna. Smart TV ini menyokong fitur pemasangan tuner TV dan internet terbina. Dan dapat menikmati banyak tontonan sama ada tempatan atau streaming dengan mudah.

4. Sony A9F Master Series Android TV 55″

Sony-A9F-Master-Series-Android-TV-55-inch

Android TV terbaik selanjutnya adalah dari jenama Sony. Sony telah menghasilkan televisyen canggih yang dilengkapi dengan sistem pengendalian Android. Pelbagai menu yang tersedia dalam TV ini agak kelihatan sama seperti menu yang ada pada Android sehingga boleh digunakan untuk pelbagai perkara.

Android TV terbaik ini juga dilengkapi dengan teknologi Pixel Contrast Booster yang mampu menghasilkan tayangan yang kelihatan lebih sebenar. Tambahan pula, adanya Acoustic Surface Audio+ akan menghasilkan bunyi seakan-akan di pawagam.

TV ini boleh disambungkan ke internet jadi Anda boleh menikmati tayangan streaming. Anda boleh menonton tayangan Youtube atau Netflix dengan tampilan yang lebih jelas.

5. Smart TV Terbaik Sharp LC-50UA6500X AQUOS 50″

Sharp-LC-50UA6500X-AQUOS-50

Antara sebab mengapa televisyen pintar dari jenama Sharp ini layak untuk dibeli adalah fitur Perlindungan Kilat 7nya yang memberikan ketahanan terhadap pelbagai perkara. Fitur ini memberikan ketenangan untuk meletakkannya di pelbagai tempat.

Smart TV ini menyokong pemasangan tuner terbina jenis DVB-T2 dan boleh digunakan untuk menonton tayangan dari pelbagai stesen TV.

Selain itu, Anda juga boleh menghubungkannya ke internet sehingga anda boleh menikmati tayangan dalam jumlah yang tidak terhad. Anda juga boleh menonton siaran Netflix.

Sementara itu, dari segi kualiti gambar, TV ini menyajikan pilihan tampilan UHD dan HDR 10 yang boleh anda pilih sendiri. Oleh itu, gambar boleh dihasilkan dengan maksimum, terutama filem atau siri yang menyokong tampilan 4K.

6. Android Smart TV COOCAA 50S5G 50 Inch 4K

Smart-TV-Terbaik-COOCAA-50S5G

Rekomendasi smart TV selanjutnya datangnya dari jenama COOCAA yang agak kurang dikenali oleh pengguna di Malaysia. Walaupun begitu, televisyen ini sudah tersebar meluas di pasaran dan merupakan salah satu pilihan bagi pengguna peranti Android.

Televisyen berharga ekonomis ini dilengkapi ciri Assistant Google. Melalui mikrofon yang disediakan, Anda boleh memberikan arahan dengan mudah. Dengan menggunakan suara anda, tayangan boleh berubah mengikut kehendak.

Dengan Smart TV ini, Anda boleh menikmati tayangan dengan kualiti gambar 4K UHD dan HDR 10.

7. Smart TV Terbaik Polytron PLD 65UV5901

Polytron-PLD-65UV5901

Polytron PLD 65UV5901 merupakan salah satu Smart TV terbesar dalam kategorinya dengan skrin berukuran 65 inci. Saiz yang sangat lebar ini memberikan kepuasan kepada Anda dalam menonton pelbagai tayangan televisyen.

Selain itu, gambar yang ditayangkan kelihatan nyata dan sangat jelas dengan kualiti gambar 4K. Oleh itu, pelbagai siaran yang menyokong 4K boleh dinikmati dengan lebih jelas.

Manakala, untuk siaran dengan resolusi di bawah 4K akan disokong dengan teknologi Pemprosesan Semula 4K. Teknologi ini mampu meningkatkan pelbagai jenis tayangan menjadi hampir 4K.

Walaupun tidak sempurna, setidaknya tayangan sudah boleh dibuat hampir 4K sehingga anda boleh menonton filem dengan kualiti yang baik. Anda juga boleh memilih sendiri kualiti gambar dengan pilihan UHD atau HDR 10.

Harga Smart TV yang telah disebutkan Di Malaysia:

 1. UHD Smart TV Samsung NU7300 55″ – 4K
  RM3,999
 2. Smart TV Terbaik LG 49LJ550T 49″ Full HD
  RM1,999
 3. LG 65UK6540PTD 65″ AI ThinQ
  RM5,299
 4. Sony A9F Master Series Android TV 55″
  N.A
 5. Smart TV Terbaik Sharp LC-50UA6500X AQUOS 50″
  RM2,599
 6. Android Smart TV COOCAA 50S5G 50 Inch 4K
  RM1,099
 7. Polytron PLD 65UV5901
  RM6,499

Harga tersebut hanyalah anggaran dan bergantung kepada pelbagai faktor seperti peniaga, tawaran istimewa dan sebagainya.
Jika ingin tahu harga sebenar bagi produk tertentu, anda boleh menghubungi peniaga yang bersangkutan untuk penawaran terkini.

Harap maklum, terdapat juga variasi harga sedikit bergantung kepada cukai barangan dan perkhidmatan (GST) 6%.

Demikian harga kasar bagi Smart TV yang telah disenaraikan, semoga ia berguna sebagai panduan. Jika masih mempunyai sebarang pertanyaan, mohon beritahu kami.

Jika anda ingin mencari TV dengan saiz yang lebih kecil, sila baca 8 Rekomendasi TV LED 32 Inci Harga Mampu Milik sebagai rujukan.

Related Post

Leave a Comment