Semak 7 Punca Rambut Gugur Yang Mungkin Anda Alami

Donna

Keguguran rambut adalah perkara biasa. Penapis air di bilik air, lantai rumah, dan bantal pasti menjadi saksi perkara ini. Tetapi mengapa rambut terus gugur?

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan rambut gugur. Mungkin anda akan mendapat jawapannya setelah membaca sebab-sebab berikut.

1. Faktor keturunan

Faktor keturunan

Pexels.com/Elly Fairytale

Faktor genetik atau keturunan mungkin menjadi punca keguguran rambut anda. Jika ibu bapa atau datuk nenek anda mengalami masalah yang sama, kemungkinan besar itu puncanya.

2. Rambut kekurangan vitamin dan nutrien

Rambut kekurangan vitamin dan nutrien

Freepik.com

Rambut gugur boleh berlaku kerana kekurangan vitamin dan nutrien. Anda memerlukan vitamin b12, zat besi, dan sudah tentu protein untuk mempunyai rambut yang kuat. Anda boleh mendapatkan cukup vitamin dan nutrien ini dengan mengamalkan diet yang sihat. Selain itu, ia juga boleh disokong dengan penggunaan vitamin rambut.

3. Perubahan hormon berlaku

Perubahan hormon berlaku
Pexels.com/Tima Miroshnicher

Perubahan hormon dalam badan anda juga boleh menjejaskan rambut anda. Sebagai contoh, jika seseorang baru bersalin, kemungkinan besar mereka akan mengalami keguguran rambut. Walau bagaimanapun, ini biasanya akan hilang dari masa ke masa.

4. Penggunaan pengering rambut dan pelurus terlalu kerap

Penggunaan pengering rambut dan pelurus terlalu kerap

freepik.com/diana-grytsku

Jika anda menggunakan pengering rambut dan pelurus rambut setiap hari maka anda perlu menjaga rambut anda dengan lebih baik. Terlalu banyak haba boleh mengeringkan rambut anda dan menghilangkan kelembapan semula jadi rambut anda. Inilah yang menyebabkan rambut gugur.

5. Faktor tekanan

Faktor tekanan
Pexels.com/Anna Shvets

Segala perasaan dan emosi negatif yang terkumpul boleh menjejaskan keguguran rambut. Inilah punca rambut gugur yang sering berlaku tetapi kita tidak sedar. Apabila anda stress, rambut anda mudah gugur, malah boleh menjejaskan kulit kepala anda, contohnya, menyebabkan kelemumur.

6. Terdapat penyakit kulit kepala

Terdapat penyakit kulit kepala
Terdapat penyakit kulit kepala

Jika kehilangan itu berlaku secara berterusan dan mengganggu, cuba dapatkan nasihat doktor. Mungkin ada masalah yang berlaku pada kulit kepala. Salah satunya ialah hipertiroidisme. Dipetik daripada Cosmopolitan, hipertiroidisme adalah keadaan tiroid yang tidak seimbang yang menjejaskan keadaan folikel rambut.

7. Faktor umur


pixabay/pimnana

Salah satu perkara yang berlaku apabila anda berumur lebih dari 30 atau 40 tahun adalah keguguran rambut. Ini adalah sangat semula jadi, seperti bahagian badan yang lain, rambut juga akan kehilangan kekuatannya apabila usia semakin meningkat. Sebab itu pentingnya makan makanan sihat sejak kecil, sebagai pelaburan untuk kesihatan kelak.

Ini adalah antara punca rambut gugur. Jangan lupa berjumpa doktor jika anda merasakan keadaan anda tidak normal.

Tags

Related Post

Leave a Comment