Punca Loya Semasa Mengandung Trimester Ke-3 dan Pencegahan

Donna

Loya dan muntah semasa hamil sebenarnya perkara biasa berlaku. Umumnya keadaan ini berlaku pada awal kehamilan kerana perubahan hormon. Jadi, adakah wajar loya berlaku pada trimester ke-3? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Punca Loya dan Muntah pada Trimester Kehamilan Ke-3

Loya dan muntah biasanya berlaku pada awal kehamilan, tetapi sebenarnya gangguan ini juga boleh berlaku pada trimester ke-3 kehamilan atau sebelum bersalin. Beberapa punca loya semasa kehamilan lewat termasuk:

1. Peningkatan pengeluaran hormon progesteron

Salah satu punca mual semasa kehamilan lewat adalah peningkatan pengeluaran hormon progesteron yang menyebabkan otot menjadi lebih relaks. Akibatnya, injap dalam perut menjadi lemah sehingga asid dan sisa makanan dalam perut boleh naik semula ke dalam kerongkong.

2. Gejala Preeclampsia

Pada sesetengah wanita, praeklampsia dicirikan oleh loya dan muntah disertai dengan bengkak pada anggota badan, masalah penglihatan dan pernafasan. Sebaiknya periksa tekanan darah anda dengan kerap apabila anda mula berasa loya dengan kerap pada trimester ketiga. Ini adalah keadaan berbahaya bagi ibu dan janin.

Jika anda perasan simptom lain seperti muka bengkak, sakit di perut, sakit kepala yang menusuk, sukar melihat atau gejala luar biasa lain bersama loya, anda harus mendapatkan bantuan perubatan.

3. Saiz rahim semakin besar

Apabila memasuki trimester ke-3, saiz rahim akan menjadi lebih besar kerana pertumbuhan janin. Ini boleh menyebabkan tekanan pada perut dan asid perut naik ke dalam esofagus. Keadaan ini menyebabkan muntah dan loya semasa kehamilan lewat.

4. Tanda-tanda akan bersalin

Muntah dan loya semasa kehamilan lewat juga boleh menjadi faktor tanda nak bersalin. Jika anda mengalami ini disertai dengan sakit belakang, tekanan pada pelvis dan pengecutan perut, maka ini boleh menjadi tanda persediaan untuk bersalin.

Jika ia bukan tanda bersalin, anda boleh mengelakkannya makanan yang mencetuskan loya seperti makanan pedas, bergoreng dan masam. Selain itu, makan dengan kerap dengan bahagian yang lebih kecil juga digalakkan.

5. Dehidrasi

Pengambilan cecair badan yang tidak mencukupi boleh menyebabkan dehidrasi. Jika anda tidak mendapatkan rawatan, ini boleh menyebabkan muntah semasa kehamilan lewat.

6. Keracunan Makanan

Pada asasnya, tidak kira anda hamil atau tidak, kesan yang berlaku pada badan apabila keracunan makanan adalah muntah.

7. Morning Sickness

Morning sickness adalah simptom yang paling biasa dialami semasa kehamilan. Keadaan ini boleh menyebabkan ibu hamil mengalami muntah pada trimester terakhir kehamilan.

Pada akhirnya, jika Jika anda perasan simptom lain seperti muka bengkak, sakit di perut, sakit kepala yang menusuk, sukar melihat atau gejala luar biasa lain bersama loya, anda harus mendapatkan bantuan perubatan.

Cara Mencegah Muntah Mual Semasa Mengandung Trimester Ke-3

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan loya semasa trimester ketiga, termasuk:

1. Memenuhi Keperluan Cecair Badan

Selain menjadikan badan lebih segar dan membantu proses pembuangan air besar dengan lebih lancar, minum air yang mencukupi juga boleh mengelakkan loya dan muntah pada trimester ketiga.

2. Makan bahagian kecil

Makan terlalu banyak boleh menyebabkan ibu hamil hilang selera makan, lebih-lebih lagi jika anda sering muntah dan rasa loya semasa kehamilan lewat. Jadi, jangan makan terlalu banyak dalam satu masa. Sebaliknya, makan dalam kuantiti yang sedikit pada satu masa untuk memastikan sistem penghadaman anda berjalan lancar.

Adalah lebih baik untuk makan lima hingga enam bahagian yang lebih kecil daripada tiga hidangan besar. Makanan yang dimakan sudah tentu makanan berkhasiat

3. Jangan terus tidur selepas makan

Wanita hamil dinasihatkan supaya tidak segera berbaring selepas makan. Cuba berjalan santai selepas makan supaya proses penghadaman berlaku dengan cepat dan lebih baik.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami muntah dan loya semasa kehamilan lewat walaupun selepas mencuba langkah-langkah ini, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

4. Elakkan minuman berkafein

Minuman berkafein seperti teh dan kopi boleh memburukkan lagi loya dan muntah yang anda alami. Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan minuman ini.

5. Dapatkan rehat yang cukup

Sangat penting untuk ibu hamil mendapat tidur yang lena. Tidur yang berkualiti boleh mengelakkan pening dan loya pada trimester ketiga.

Tags

Related Post

Leave a Comment