Petua Penting untuk Mengurangkan Tekanan Semasa Hamil

Donna

Detik kehamilan adalah detik yang sangat diingati oleh setiap wanita. Ada perasaan gembira, terharu, risau dan risau pada masa yang sama. Semasa mengandung, amat penting bagi wanita untuk mengekalkan kesihatan fizikal dan psikologi mereka. Sedikit pun masalah kesihatan boleh memberi kesan negatif kepada badan Ibu malah tumbesaran dan perkembangan janin dalam kandungan.

Selain daripada perlu memberi lebih perhatian kepada gaya hidup yang lebih sihat, semasa mengandung anda juga perlu memberi lebih perhatian kepada mood anda dan menguruskan tekanan dengan baik. Perubahan hormon semasa mengandung sering meningkatkan tekanan. Tetapi tahap tekanan ini harus dikurangkan sebanyak mungkin. Cara-cara untuk mengurangkan tekanan termasuk yang berikut.

Amalkan Gaya Hidup Sihat

Amalkan Gaya Hidup Sihat
Ilustrasi wanita hamil/hak cipta shutterstock

Petua pertama dan utama untuk mengurangkan tekanan semasa hamil ialah mengamalkan gaya hidup sihat. Memetik dari halaman healthline.com, gaya hidup sihat, termasuk memilih makanan berkhasiat tinggi yang terbaik, tidur yang cukup dan bersenam, boleh mengurangkan tahap tekanan. Bukan sahaja tekanan semasa hamil, gaya hidup sihat dapat mengurangkan tekanan dalam kehidupan seharian.

Bersyukur

Bersyukur
ilustrasi/hak cipta wanita hamil oleh RONNACHAIPARK/Shutterstock

Banyakkan bersyukur dengan apa yang anda miliki selama ini, akan membuat anda lebih bahagia. Ini juga akan mengelakkan anda daripada risiko tekanan semasa hamil. Bukan mudah untuk bersyukur, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh melakukannya. Mulakan dengan bersyukur dengan perkara kecil yang anda miliki. Layan perkara-perkara kecil ini sebaik mungkin seolah-olah ia adalah perkara besar dan perlu dijaga dengan sepenuh hati.

Minta Sokongan Orang Terdekat

Minta Sokongan Orang Terdekat

Ilustrasi ujian kehamilan pasangan/hak cipta shutterstock/Basicdog

Sokongan daripada orang terdekat, adalah kunci utama kebahagiaan ibu hamil. Suami yang bersedia, penuh kasih sayang dan memahami Ibu dengan baik, akan membuatkan Ibu berasa lebih gembira semasa mengandung. Ibu juga boleh mengelakkan risiko tekanan walaupun dalam situasi yang tidak menyenangkan. Bukan sahaja suami, sokongan ibu bapa, mertua dan saudara mara mempunyai peranan yang sama penting.

Bertenang

Bertenang
Ilustrasi/hak cipta shutterstock.com

Relaksasi seperti yoga atau berjalan pagi yang segar akan membuatkan anda berasa lebih gembira semasa kehamilan anda. Relaksasi akan membantu anda berasa lebih tenang, selesa dan penuh kedamaian. Mendengar muzik klasik juga merupakan satu bentuk relaksasi.

Perundingan dengan Pakar Kesihatan

Perundingan dengan Pakar Kesihatan
Ilustrasi seorang wanita hamil memeriksa kesihatannya/hak cipta shutterstock.com/metamorworks

Cuba semak secara rutin kandungan profesional kesihatan. Rujuk apa sahaja yang anda mengadu dan ingin membetulkan. Minta juga nasihat tentang cara mengekalkan kehamilan yang lebih bahagia, selesa dan tenang.

Itu adalah beberapa petua untuk mengurangkan tekanan semasa hamil. Sama ada anda gembira atau tidak, itu bergantung pada diri anda sendiri. Fikiran positif akan membantu anda berasa lebih bahagia dan lebih selesa. Sebaliknya, pemikiran negatif cenderung untuk membuat anda lebih tertekan dan juga tertekan.

Tags

Related Post

Leave a Comment