PERDANA MENTERI UMUMKAN SULTAN BRUNEI AKAN MELAWAT MALAYSIA

Donna

Malay Mail
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim

28 Julai – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan semalam bahawa Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah akan melawat Malaysia minggu hadapan.

Perdana Menteri berkata semasa lawatan Sultan Brunei, beberapa memorandum persefahaman termasuk perjanjian pelaburan akan ditandatangani, memberi impak positif kepada negara.

“Dalam lapan bulan saya sebagai perdana menteri, Sultan Brunei telah melawat Malaysia sebanyak dua kali … kita lakukan kerja kita, pelaburan adalah penting kerana jika tidak ada pelaburan, tidak ada wang,” katanya ketika bercakap di program Kesatuan Kebajikan Madani dan pelancaran Mesinari Kesatuan Negeri Sembilan, di sini malam tadi.

Anwar menambah syarikat pembuat kereta China, Geely turut menghantar surat memberitahu beliau berkenaan kerjasama pelaburan AS $ 10 bilion yang dijangka akan menukar Tanjung Malim, Perak menjadi hab kereta terbesar di rantau ini.

“Jika Perikatan Nasional mahu membuat kegaduhan atau mengutuk Anwar berbohong, saya mahu memaklumkan mereka bahawa saya mempunyai surat itu dan boleh diedarkan … petang ini, ketua eksekutif Hong Kong Khas Guangdong John Lee Ka-chiu membawa setengah daripada ahli kabinetnya untuk mempelajari prospek pelaburan dan pelancongan … ini kerana dasar negara stabil,” katanya.

Dalam pembangunan lain, Anwar, yang juga pengerusi Pakatan Harapan (PH) yakin Negeri Sembilan akan kekal sebagai kubu kerajaan perpaduan, termasuk kerusi Dewan Undangan Negeri Port Dickson yang perlu dipertahankan oleh parti itu.

“Ada bekas menteri membuat kegaduhan di sini dan di situ tetapi tidak mempunyai sokongan. Port Dickson adalah kubah kita, kita perlu jaga supaya tidak ada usaha untuk memecahkan kita.

“Saya harap di Negeri Sembilan, dengan kerjasama rapat antara parti, kita mesti mempertahankan kekuatan Negeri Sembilan sebagai kubu penting, asas Kerajaan Perpaduan, kerja kita adalah untuk menyelamatkan negeri dan negara ini,” katanya.

Sebelum ini, setiausaha agung DAP, Loke Siew Fook dalam ucapannya berkata parti itu akan terus berjuang berdasarkan Perlembagaan dan memelihara hak istimewa orang Melayu.

Beliau menyeru agar orang ramai jangan cemas atau tertipu dengan tohmahan jika DAP berada dalam kerajaan, Bahasa Melayu dan hak istimewa orang Melayu akan lenyap.

“Presiden dan timbalan presiden Umno berada dalam Kabinet, kerana kita tahu negara kita aman dan (kita) mesti bekerjasama… Jika bercakap tentang Bahasa Melayu, saya tidaklah teruk ( kerana mendapat) A1 dalam SPM. Saya bangga walaupun saya Cina,” katanya.

Related Post

Leave a Comment