Bisnesmen Ditahan Untuk Disiasat Dalam Kes Rasuah, Salahguna Kuasa, Pengubahan Wang Haram

Donna

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki

SEREMBANSuruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan memanggil saksi untuk membantu siasatan terhadap seorang bisnesmen gelaran Datuk yang ditahan berkaitan dengan kes pengubahan wang haram, Isnin lepas.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, menyatakan tiada tangkapan tambahan berkenaan kes itu setakat ini.

Beliau berkata, penahanan individu berkenaan adalah hasil operasi penguat kuasa Malaysia – Pasukan Petugas Agensi Berbilang (Multi Agency Task Force/MATF) diketuai SPRM. Ini termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Bank Negara Malaysia (BNM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Siber Sekuriti Malaysia (CSM).

“Dalam siasatan pasukan petugas ini, kita menyiasat kes rasuah, salah guna kuasa, pengubahan wang haram di bawah Akta Kastam dan juga kuasa LHDN,” katanya.

Azam memberi keterangan ini semasa sidang media selepas temubual ‘Cakna Rasuah Bersama SPRM’ di stesen radio Negeri FM, petang Isnin.

Beliau berkata, penahanan suspek dan beberapa individu lain membuahkan harta yang disita untuk disiasat.

“Setakat ini pegawai penyiasat memaklumkan, tiada lagi tangkapan. Tetapi kita akan memanggil banyak saksi untuk membantu siasatan dalam kes ini,” katanya.

Operasi pada Isnin itu melibatkan serbuan serentak di 34 lokasi di Kuala Lumpur dan Selangor menggunakan 315 pegawai penguat kuasa.

Berikutan itu, Datuk dan rakannya ditahan bersama wang tunai anggaran RM38 juta, emas 200 kilogram bernilai RM60 juta serta 17 kereta mewah termasuk Maserati, Ferrari dan Mercedes Benz turut disita.

Related Post

Leave a Comment