Klang akan dinaik taraf menjadi bandar raya, kata Menteri Besar Selangor

Donna

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari -fotoBERNAMA (2023) HAK CIPTA TERPELIHARA

SHAH ALAM – Keputusan untuk menaik taraf Majlis Perbandaran Klang (MPK) menjadi bandar raya akan memperkukuh upaya kerajaan Selangor mencapai matlamat pembentukan pentadbiran Lembah Klang yang lebih besar, kata Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari.

Amirudin menyambut baik pengumuman Menteri Pembangunan Tempatan Nga Kor Ming mengenai perkara itu pada Rabu (26 Julai), dengan Kuala Klang kini dijangka menjadi bandar raya keempat di Selangor untuk mencapai taraf bandar raya selepas Petaling Jaya, Shah Alam dan Subang Jaya.

Menurut Amirudin, Lembah Klang yang melibatkan empat pihak berkuasa tempatan itu telah dirancang untuk menjadi model metropolitan di Malaysia dan Asia Tenggara.

Peningkatan taraf ini akan membolehkan Klang, yang dipenuhi sejarah, terus dibangunkan sebagai bandar mampan dengan peluang ekonomi yang luas, tambahnya.

“Dengan penubuhan Lembah Klang yang lebih besar, kesemua pihak berkuasa tempatan boleh disatukan dan dikoordinasikan melalui sistem yang mampu meningkatkan kecekapan perkhidmatan untuk memudahkan urusan kerajaan sebagai pembekal perkhidmatan kepada penduduk dari Petaling Jaya hingga Klang,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis (27 Julai) malam.

Sebenarnya, katanya Lembah Klang yang lebih besar juga boleh menjadi tapak ujian untuk perkhidmatan berasaskan teknologi jalur lebar, terutamanya 5G, untuk menawarkan perkhidmatan kerajaan sepenuhnya berasaskan digital di kawasan-kawasan ini.

“Ia akan menjadi fokus utama pentadbiran ini dalam penggal akan datang jika mendapat mandat baru dari rakyat Selangor.

“Perancangan terperinci seperti ini adalah petanda lain bahawa pentadbiran negeri ini tidak lena dan sentiasa mencari peluang untuk memperbaiki proses dan tahap perkhidmatan,” kata Amirudin.

Katanya cadangan dan keputusan itu akan disampaikan kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk persetujuan bagi memudahkan proses mengisytiharkan Klang sebagai bandar raya.

Nga berkata pada Rabu dengan peningkatan taraf dicadangkan status Klang, kementerian itu melalui program Sentuhan Kasihnya telah meluluskan 21 projek bernilai RM5 juta untuk menaik taraf kemudahan awam di majlis perbandaran itu.

Related Post

Leave a Comment