AHMAD ZAHID TOLAK TUNTUTAN UMNO JADI TIMBALAN MB SELANGOR DAN PENANG

Donna

AHMAD ZAHID TOLAK TUNTUTAN UMNO JADI TIMBALAN MB SELANGOR DAN PULAU PINANG
AHMAD ZAHID TOLAK TUNTUTAN

KUALA LUMPUR, 28 Julai – Tiada persetujuan untuk Umno mengambil jawatan timbalan kedudukan di Selangor atau Penang jika perikatan Pakatan Harapan-Barisan Nasionalmenang pilihan raya negeri bulan depan, kata presiden parti itu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid menafikan khabar angin bahawa parti perkauman Melayu itu menuntut jawatan timbalan menteri besar atau timbalan ketua menteri, dengan berkata tumpuan adalah memenangi pilihan raya negeri terlebih dahulu, The Star melaporkan hari ini.

“Kita tidak pernah membincangkan ini. Mari kita sampai ke jambatan terlebih dahulu. Kita perlu usahakan yang terbaik untuk memastikan keputusan yangbaik pada 12 Ogos. Sekarang tumpuan kita hanyalah ini,” katanya kepada wartawan selepas mengetuai mesyuarat Majlis Kebangsaan Masyarakat di Putrajaya semalam.

Soalan itu ditanya selepas bekas ahli Umno Khairy Jamaluddin mendakwa setiausaha politik Ahmad Zahid Datuk Megat Zulkarnain Omardin bertujuan menjadi timbalan menteri besar Selangor berikutan bertanding di Gombak Setia.

Turut bercakap adalah bekas menteri Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican yang bertanding kerusi Bertam yang mungkin dilantik sebagai timbalan ketua menteri Pulau Pinang jika pakatan itu menang.

Esok adalah hari pencalunan untuk Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan,Kedah, Kelantan dan Terengganu manakala pengundian adalah pada 12 Ogos.

Related Post

Leave a Comment