Pemimpin Pusat Klaim Akta Hasutan Bagi Ketua Menteri Perlu Untuk Lindungi Institusi DiRaja

Donna

SEKINCHAN: Penggunaan Akta Hasutan terhadap Ketua Menteri Kedah yang menjadi timbalan, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor adalah wajar kerana kes itu menyentuh martabat Institusi Diraja, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Pada prinsipnya, kita elakkan penggunaan Akta Hasutan tetapi dalam kes ini, ia menyentuh kedudukan Raja-raja. Bila mengkritik Perdana Menteri, saya tidak pernah gunakan ia sebagai alasan.

“Tetapi dari segi kedudukan dan martabat Raja-raja, kita perlu hormati dan pertahankan, untuk mengelakkan ia menjadi perbahasan politik yang tidak sihat,” kata Perdana Menteri itu.

Anwar juga berkata ahli Majlis Diraja Selangor yang membuat laporan polis.

“Apa komen Yang di-Pertuan Agong Selangor semalam? Bahawa kes itu belum selesai,” katanya.

Soalan mengenai penangkapan Sanusi pada waktu subuh, Anwar berkata perlu tanya mengenai prosesnya.

“Daripada yang saya tahu, polis memantau dan mencari, apabila dapati, mereka tangkap,” kata Perdana Menteri itu, menambah bahawa semua perlu hormati proses undang-undang.

Sanusi, yang merupakan ahli Dewan Undangan Jenari, mengaku tidak bersalah ke atas dua pertuduhan hasutan di bawah Akta itu di Mahkamah Sesyen Selayang semalam.

Dia ditahan dan didakwa atas ucapan politik di Taman Selayang Mutiara pada 11 Julai, dimana beliau mempersoalkan keputusan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk melantik Datuk Seri Amirudin Shari sebagai Menteri Besar Selangor.

Related Post

Leave a Comment