Pelakon Korea Jin Ye-Sol Minta Maaf Selepas Ditangkap Kerana Memandu Mabuk

Donna

Sehingga hari ini, pemanduan di bawah pengaruh masih kekal sebagai salah satu kebimbangan terbesar di seluruh dunia. Walaupun terdapat akibat yang serius apabila seseorang ditangkap mabuk dan memandu, banyak nyawa masih terkorban setiap tahun kerana pemandu mabuk.

Pelakon Korea, Jin Ye-Sol (진예솔), telah ditangkap dan disiasat kerana memandu di bawah pengaruh alkohol tidak lama dahulu. Sehari selepas (13 Jun 2023) dia didakwa, dan dia mengeluarkan permohonan maaf atas tindakannya.

Sumber: Instagram/@ysoleee

Pada 12 Jun 2023, laporan mendakwa Ye-Sol melanggar pagar dua kali semasa memandu di lebuh raya Olympic Boulevard menuju Hanam. Seorang saksi melaporkannya selepas mengesyaki dia memandu dalam keadaan mabuk. Selebriti Korea itu kemudiannya ditangkap oleh polis sedang tidur di atas rodanya sementara menunggu isyarat. Keputusan ujian breathalyzernya cukup tinggi untuk menjamin lesen yang digantung.

Selepas kejadian itu, agensi Ye-Sol mengakui kejadian itu dan mengeluarkan permohonan maaf. Mereka berkata, “Tiada alasan untuk memandu dalam keadaan mabuk dan untuk kelakuan Jin Ye Sol, dan Jin Ye Sol dan agensinya akan bermuhasabah diri dengan rasa tanggungjawab yang mendalam. Kami memohon maaf kepada semua orang dan memohon maaf sekali lagi kerana menimbulkan kontroversi.”

Susulan kenyataan agensinya, aktres itu turut memohon maaf secara peribadi di Instagram miliknya dalam bentuk surat tulisan tangan. Surat itu berbunyi, “Helo, ini Jin Ye Sol. Pertama, saya ingin memohon maaf kerana menyampaikan berita malang itu. Saya sepatutnya bertanggungjawab sepenuhnya atas tindakan saya dan membuat pertimbangan yang lebih berhati-hati sebagai seorang tokoh awam, tetapi saya telah melakukan kesilapan besar kerana kesilapan seketika dalam penghakiman. Saya memohon maaf kepada semua yang menyokong saya. Mulai sekarang, saya akan muhasabah diri. Saya amat menyesal dan malu. Sekali lagi, saya menundukkan kepala untuk meminta maaf.”

Sumber: Instagram/@ysoleee

Surat permohonan maaf Ye-Sol diterima dengan pelbagai kritikan. Walaupun seseorang dapat merasakan kekesalannya melaluinya, ramai netizen mengutuknya dan mengulas bahawa nyawa yang tidak bersalah mungkin tercedera atau diambil kerana tindakannya. Tidak ada jumlah permohonan maaf yang akan dapat meminda kemungkinan kemalangan yang disebabkan oleh seseorang yang memandu di bawah pengaruh.

Tags

Related Post

Leave a Comment